Ebecilio kampt met zeldzame spier-zenuwaandoening

26 juli 2016, 07:37

Kyle Ebecilio ligt voorlopig uit de roulatie bij FC Twente. De Tukkers hebben officieel bevestigd dat de 22-jarige middenvelder geplaagd wordt door een zeldzame spier-zenuwaandoening. De speler, die vorig seizoen aan ADO Den Haag verhuurd werd, zal volledig herstellen, maar het is niet duidelijk hoe lang zijn revalidatie in beslag zal nemen.

Krachteloos

"Toen Kyle aan het begin van de voorbereiding de gebruikelijk medische tests doorliep, viel hij in negatieve zin uit de toon", zegt teamarts Bas Peijs op het digitale thuis van Twente over Ebecilio. "Niet alleen ten opzichte van zijn teamgenoten, maar ook ten opzichte van zijn resultaten uit eerdere jaren. Kyle klaagde ook over een tintelend gevoel, had minder kracht in zijn benen en last van zijn rug", aldus de specialist.

Ebecilio kent een moeilijke periode door de aandoening. "Ik weet nog dat ik s 'avonds in bed een deken over mee heen trok en dat voelde niet zoals het normaal voelt. Ik voelde me krachteloos, had weinig balans. Juist nu ik in de voorbereiding wilde laten zien wat ik in huis heb. In de zomer heb ik zelfs met een personal trainer doorgetraind, maar ik kon – en kan nog steeds – niet honderd procent geven. Heel frustrerend."

Syndroom van Guillian Barré

Twente en Ebecilio verkeerden lang in onzekerheid. Na een bezoek aan een rugspecialist, bloedonderzoek en neurologisch onderzoek werd een milde variant van het zeer zeldzame Syndroom van Guillian Barré geconstateerd. "Dat is de meest waarschijnlijke diagnose. Simpel gezegd is het een aandoening waarbij er sprake is van een afweerreactie van het lichaam tegen eigen zenuwcellen. Dus niet, zoals gebruikelijk, tegen virussen als koorts of diarree, maar ook tegen gezonde cellen", aldus Peijs.

"Het zorgt bij Kyle voor motorische problemen in benen en voeten. Het betreft een zeer zeldzame aandoening, helemaal voor een topsporter. Er zijn 150 tot 300 mensen in Nederland met deze aandoening. De prognose is gelukkig goed. Kyle heeft een milde vorm en is al aan de beterende hand. Hoe milder de vorm, hoe vlotter zijn herstel. Hoe lang het precies gaat duren, is moeilijk te zeggen, maar als ik een inschatting moet maken dan heb je het over meerdere weken tot enkele maanden. Dan is hij ook volledig hersteld en kan hij weer functioneren als voorheen."

Opluchting

Ebecilio heeft nu in ieder geval duidelijkheid. "Natuurlijk maakte ik me zorgen. Ik voel nu opluchting. Opluchting, omdat ik weet wat er met me aan de hand is, dat het goed met me gaat komen. Ik volg een aangepast programma, maar kan wel gewoon doortrainen. Ik bekijk het van dag tot dag, maar ben ervan overtuigd dat ik sterk terugkeer."

[photo,99392,left,]

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen