"We zijn niet het opleidingsland zoals we dat willen"

19 augustus 2016, 10:51

Het huren en verhuren van jeugdspelers wordt steeds meer een trend in de voetbalwereld. Art Langeler, hoofd jeugdopleiding bij PSV, houdt de situatie in de Nederlandse competitie nauwlettend in de gaten. Hij vindt het uitlenen van spelers prima en nuttig, maar ziet met lede ogen aan dat er steeds meer jonge spelers van Engelse clubs op huurbasis komen aanwaaien in de Eredivisie en de Jupiler League.

"Als dit Nederlandse jongens zijn die bij hun club (nog) niet spelen en elders ervaring opdoen is dit prima. Echter als dit spelers zijn van grote Engelse clubs die bij die clubs niet spelen en in Nederland ervaring gaan opdoen zet ik hier vraagtekens bij", zegt Langeler in zijn column op de website van PSV.

"Het is natuurlijk elke club zijn goed recht om een zo sterk mogelijk team met zo goed mogelijke spelers in het veld te brengen. Laat dat duidelijk zijn", stelt Langeler. "Ook bij PSV is het beleid om spelers te huren (liefst met optie tot koop) zodat je een goed beeld van hen kan krijgen en ze een meerwaarde kunnen hebben in je team. Een goed voorbeeld hiervan is de huur van Marco van Ginkel vorig jaar, absolute meerwaarde voor PSV 1. Maar als de spitsen van het nationale team Engeland O19 jaar in het veld staan op het EK onder 19 tegen de Nederlandse internationals O19 en de Engelse spelers hebben een heel seizoen bij Vitesse gespeeld, dan bekruipt mij een vervelend gevoel", geeft de hoofd jeugdopleiding van PSV en oud-coach van PEC Zwolle aan.

"In plaats dat de Nederlandse spelers veel minuten hebben gemaakt in de Eredivisie zijn deze plekken ingenomen door buitenlandse spelers die voor grote salarissen bij grote clubs onder contract staan. Dit is niet het opleidingsland zoals we dat voor ogen hebben volgens mij", zo spreekt Langeler duidelijke woorden.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen