Twente klopt onthutsend zwak ADO bij rentree Ünal

17 september 2016, 20:25   Bijgewerkt: 17 september 2016, 20:56

In de eerste thuiswedstrijd van FC Twente zonder de naar Ajax vertrokken spelmaker Hakim Ziyech hebben de tukkers gezegevierd op ADO Den Haag. De grote man aan de kant van de tukkers was de Turkse spits Enes Ünal, hij scoorde voor rust twee maal en had verder enkele mooie acties. Een andere huurling van Manchester City maakte de 3-0, namelijk Bersant Celina die zijn basisdebuut maakte. Na de 3-0 was de wedstrijd gespeeld en was het niet spannend meer. Uiteindelijk werd de eindstand 4-1. ADO Den Haag was in geen enkel opzicht vergelijkbaar met de goed spelende ploeg dat het in de eerste vier speelrondes was.

Zowel Twente als ADO begonnen vorige week zonder hun (gedeelde) clubtopscorers en verloren vervolgens. Tegen Feyenoord viel Mike Havenaar slechts een half uur in en Enes Ünal ontbrak helemaal tegen Heerenveen door een liesblessure. De beide heren hadden dit seizoen al drie Eredivisie-goals gemaakt en begonnen vandaag weer in de basis. Voor ADO stond hier tegenover dat Gervane Kastaneer, ook al goed voor drie goals, niet inzetbaar was in verband met een hamstringblessure.

Twente tikte geduldig rond en had vrijwel continu balbezit. Na mooie acties van Yaw Yeboah en Ünal schoot Yeboah een vrije trap maar net naast de goal. Het duurde echter niet lang voor de voorsprong van de tukkers werd uitgebreid: opnieuw was het de Manchester City-huurling Enes Ünal die in de 36e minuut scoorde. Kamohelo Mokotjo kwam door op rechts en zijn voorzet was op maat, Ünal knikte de bal achter keeper Ernestas Setkus.

Na rust kwamen Jansen en Van der Heijden in de ploeg voor Marengo en Kanon. Met deze verse krachten zocht ADO gelijk de aanval, maar het lukte niet om tot een schot op doel te komen. De jonge ploeg van Twente zakte in en wachtte af. De Haagse ploeg kreeg echter de deksel op de neus: na een snelle uitbraak gaf Yeboah een lekker passje op Frederik Jensen die vervolgens de keeper probeerde te omspelen. Dit lukte niet helemaal, maar de bal kwam terecht bij Celina die in twee instanties de bal in de goal kreeg.

De wedstrijd leek gespeeld en behalve wat speldenprikjes over en weer gebeurde er niet veel meer. Uit het niets kopte Kevin Jansen de 3-1 tegen de touwen, maar de goal kwam te laat voor een slotoffensief. Twente maakte zelfs nog 4-1, toen een schot van Oosterwijk de paal raakte en Mokotjo de rebound kon benutten. Twente kon zodoende drie punten bijschrijven en de spelers en staf van ADO wacht een vervelende reis terug naar Den Haag.