Liverpool versus Man U; derby van internationale allure

17 oktober 2016, 14:37   Bijgewerkt: 17 oktober 2016, 15:45

De zaterdag en zondag zijn achter de rug, maar dat betekent niet dat het voetbalweekend ten einde is gekomen. Sterker nog, één van de mooiste duels van de internationale velden staat vanavond om 21.00 uur op het programma. Op Anfield Road wordt de 'North-West Derby' gespeeld, oftewel de streekkraker tussen Liverpool en Manchester United. FCUpdate.nl blikt vooruit op de 197ste ontmoeting tussen beide grootmachten.

Onderlinge historie

Natuurlijk, Manchester City is de grote rivaal van Manchester United en Everton de vijand van Liverpool, maar de haat tussen beide ploegen is al jaren aanwezig in het Engelse topvoetbal. Dat heeft zo zijn redenen. Zo behoren de teams al jaren tot de Engelse top, liggen de stadions slechts 51 kilometer van elkaar verwijderd en is zowel Liverpool (haven) als Manchester (textiel) een echte arbeidersstad.

De wedstrijd is inmiddels meer dan een streekderby, aangezien beide clubs al jaren meedraaien in de top van de Engelse competitie. Het zijn grootmachten in het voetbal. Samen hebben ze bijvoorbeeld 38 competitietitels, 19 FA Cups, en 8 Champions League-trofeeën in de wacht gesleept. Bovendien behoren beide clubs bij de beste teams sinds de oprichting van de Premier League in 1992. Op de all time ranglijst bezet United na 931 speelronden de eerste positie en staat Liverpool op de vierde plaats.

Maar ook langer geleden stond Liverpool tegen Manchester United garant voor spektakel. Zo pakte Man United in januari 1994 in het hol van de leeuw al na 25 minuten een 0-3 voorsprong, maar kwam de thuisploeg sensationeel terug tot 3-3. In maart 2009 werd er ook een heuglijke derby afgewerkt. Man United, destijds koploper van de Premier League, werd toen ondanks een vroege goal van Cristiano Ronaldo op eigen veld met 1-4 gevloerd door de bezoekers. Die nederlaag was de grootste verliespartij in zeventien jaar op Old Trafford voor The Red Devils.

De laatste tien Premier League-confrontaties

2015/16: Liverpool 0-1 Man United

2015/16: Man United 3-1 Liverpool

2014/15: Liverpool 1-2 Man United

2014/15: Man United 3-0 Liverpool

2013/14: Man United 0-3 Liverpool

2013/14: Liverpool 1-0 Man United

2012/13: Man United 2-1 Liverpool

2012/13: Liverpool 1-2 Man United

2011/12: Man United 2-1 Liverpool

2011/12: Liverpool 1-1 Man United

Beladen ontmoetingen

De gebeurtenis met Suarez is het laatste echte incident in een duel tussen beide ploegen, maar dat betekent niet dat de rivalen in rustig vaarwater toeleven naar de wedstrijd. Op de officiële websites van beide clubs is vorige week een speciaal statement geplaatst, waarin de fans worden opgeroepen om zich niet te misdragen tijdens de wedstrijd van vanavond. "Beide clubs kijken uit naar een passievolle en bijzondere wedstrijd, maar ondanks de rivaliteit vragen we de fans om zich niet op een verkeerde manier te gedragen. Dat betekent geen agressief gedrag en geen racistische uitlatingen."

De huidige vorm

Toch is er hoop voor The Red Devils. De laatste vier competitieontmoetingen werden allemaal gewonnen door United, dat op Anfield respectievelijk met 1-2 en 0-1 wist te winnen in de laatste twee seizoenen. In de Europa League ging het wel mis. Vorig seizoen verloor het in achtste finale met 2-0 in de uitwedstrijd, waardoor het 1-1 gelijkspel in de return eliminatie betekende. Die twee wedstrijden waren de enige twee Europese duels die de clubs ooit tegen elkaar speelden.

Het is overigens nog de vraag of Georginio Wijnaldum fit genoeg is om te starten, de middenvelder van Liverpool liep bij Oranje een hamstringblessure op en geldt als twijfelgeval voor het duel van vanavond. Bij tegenstander United begint Daley Blind waarschijnlijk als linksback aan de wedstrijd, terwijl Memphis Depay en Timothy Fosu-Mensah hoogstwaarschijnlijk niet zullen starten. 

[photo,101602,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen