Ajax laakt 'Feyenoord-voorkeur' bij KNVB: "Onnodig"

13 april 2017, 08:09

Algemeen directeur Edwin van der Sar reageerde via Twitter al kort op de 'Feyenoord-voorkeur' van de KNVB, maar het waren niet de laatste woorden die vanuit Ajax over deze situatie gesproken werden. Van der Sar heeft zich nogmaals uitgesproken over de situatie, waarbij bondsfunctionarissen aangeven dat ze Feyenoord wel de landstitel gunnen. Ook Peter Bosz en icoon Sjaak Swart betreuren dit.

KNVB

Operationeel directeur betaald voetbal Gijs de Jong zei voor de kraker tussen Feyenoord en PSV dat hij 'zou duimen voor Feyenoord' en dat het goed voor het Nederlandse voetbal zou zijn als de Rotterdammers weer een keer kampioen werden. "Als je als nationale topclub al zó lang geen rol van betekenis hebt gespeeld in de titelstrijd, mag het wel weer een keer."

Het deed veel stof opwaaien, maar desondanks sprak technisch directeur Hans van Breukelen zijn voorkeur ook uit bij de NOS. "In mijn rol kan ik dit niet zeggen, maar ik doe het toch. Ik gun het Feyenoord. En Dirk Kuyt", sprak de oud-doelman. Tot slot gaf ook KNVB-voorzitter Michael van Praag op 12 januari bij Room for Discussion op de Universiteit van Amsterdam (vastgelegd in een filmpje) aan dat Feyenoord de gunfactor heeft en het daarom wel verdiend.

Ajax

Dit tot verbazing bij het Ajax-kamp. "Als je voor de KNVB werkt, werk je voor de clubs en moet je je voorkeur niet uitspreken", zo citeert De Telegraaf trainer Peter Bosz aan de vooravond van de Europa League-thuiswedstrijd tegen Schalke 04. Algemeen directeur Van der Sar plaatste al 'Wel mooi dat weer een KNVB-topman zijn voorkeur uitspreekt...' op Twitter en gaat er in bovengenoemde ochtendkrant wat dieper op in. "Wat ik ervan vind? Onnodig. Mij wordt ook over van alles en nog wat mijn mening gevraagd. Maar over sommige zaken moet je je niet uitlaten. Of je bespreekt het intern met betrokkenen, zoals toen de KNVB naar onze mening vroeg na het vertrek van Danny Blind", aldus Van der Sar.

Clubicoon Sjaak Swart snapt er ook maar weinig van. "Ik vind het raar dat De Jong, Van Breukelen en Van Praag dit zeggen. Willem van Hanegem en Jan Boskamp zijn voor Feyenoord, ik ben voor Ajax. Wij zijn clubmensen en móeten een voorkeur hebben. De KNVB kiest partij voor Feyenoord, maar die bestuurders horen toch neutraal te zijn?", vraagt Mister Ajax zich hardop af. Swart vindt dat de uitlatingen de titelrace al beïnvloed hebben. Zo vond hij dat Tonny Vilhena rood moest krijgen tijdens PEC Zwolle-Feyenoord (2-2). "Maar Blom deed weer niks, hè? Het zit in de koppies van de scheidsrechters dat de KNVB, hun werkgever, Feyenoord als kampioen wil."

Van Praag

Van Praag heeft overigens gereageerd op zijn uitlatingen in een filmpje. Hij stelt dat de context weggelaten is en dat hij simpelweg respect uitsprak voor de weg die Feyenoord afgelegd heeft. Op financieel vlak, maar ook op het gebied van de jeugdopleiding en het nieuwe stadion dat eraan komt. "Vandaar de gunfactor, die ik als bondsvoorzitter uitsprak. Als het club X of Y zou zijn geweest, had ik precies hetzelfde gezegd. Toen (januari, red.) stond Feyenoord trouwens nog vijf punten voor. In mijn hart ben ik Ajacied en wil dat Ajax kampioen wordt, maar als bondsvoorzitter gun ik het Feyenoord of PSV zeker ook", besluit Van Praag, ook in De Telegraaf.

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen