FCUpdate in het kort: Premier League-ploeg wint met 1-0 van Brentford en handhaaft zich

27 april 2024, 20:32
Foto: © Imago

In de rubriek 'FCUpdate in het kort' vind je een overzicht van korte nieuwsfeiten uit de voetbalwereld.

FCUpdate in het kort

Sort by:

Everton blijft nog een jaartje in de Premier League

Everton FC speelt volgend seizoen ook weer in de Premier League. De ploeg van coach Sean Dyche won op zaterdagavond met 1-0 van Brentford, wat goed was voor de drie punten waar Everton hard naar op zoek was. Eerder op de dag werd al bekend dat Sheffield United volgend seizoen niet meer op het hoogste niveau te bewonderen is, want zij verloren met 5-1 van Newcastle United. Everton won enkele dagen geleden van rivaal Liverpool FC de stadsderby met 2-0 op Goodison Park.

Ajax moet Bergwijn één wedstrijd missen

Ajax kan in de uitwedstrijd tegen FC Volendam (5 mei) geen beroep doen op Steven Bergwijn. De aanvoerder is voor één wedstrijd geschorst vanwege zijn rode kaart in het thuisduel met Excelsior. Bergwijn veroorzaakte de strafschop waaruit de Rotterdamse gelijkmaker viel. “Aanvoerder Bergwijn ontving de rode kaart in de Johan Cruijff ArenA vanwege het op onreglementaire wijze een tegenspeler, die zich in een duidelijke scoringspositie bevond, beletten de bal te spelen, waardoor die scoringskans te niet werd gedaan”, zo klinkt de uitleg van de KNVB.

De aanvaller moest vanaf de zijkant lijdzaam toezien hoe de bezoekers in de tweede helft zelfs op voorsprong kwamen. Chuba Akpom redde uiteindelijk nog een punt voor Ajax.

Cannavaro staat voor ultrakort Serie A-debuut als hoofdtrainer

Fabio Cannavaro (50) staat voor een kort maar krachtig debuut als hoofdtrainer in de Serie A. De man die in 2006 de wereldtitel met Italië én de Ballon d'Or in de wacht sleepte zit dan voor het eerst op de bank bij zijn nieuwe club Udinese, die de laatste achttien minuten van het duel met AS Roma uitspeelt. Op 14 april werd die wedstrijd bij een 1-1 tussenstand stilgelegd, omdat Roma-verdediger Evan Ndicka naar de grond ging. Waar gevreesd werd voor een hartaandoening, blijkt uit de eerste berichten dat de Ivoriaan 'slechts' een ribkwetsuur zou hebben gehad. 

Afgelopen week ontdeed Udinese zich van trainer Gabriele Cioffi en werd Cannavaro aangesteld als zijn opvolger. Die kan donderdag naar eigen inzicht zijn elftal samenstellen: er is besloten dat álle spelers, ook zij die tien dagen geleden al gewisseld waren, 'gewoon' aan de aftrap mogen verschijnen voor het restant van het duel. Dat betekent dat Dean Huijsen en Kingsley Ehizibue, die beiden al naar de kant waren gehaald toen Ndicka onderuit ging, mogelijk hun opwachting mogen gaan maken. 

'Emery verlengt contract bij Aston Villa tot medio 2027'

Unai Emery heeft zijn contract bij Aston Villa verlengd tot medio 2027, zo meldt The Athletic dinsdagmiddag. De Spanjaard staat sinds oktober 2022 aan het roer bij de club uit Birmingham, waarmee hij momenteel strijdt om een Champions League-ticket voor volgend seizoen. The Villans, eerder dit seizoen in de Conference League te sterk voor AZ én voor Ajax, hebben momenteel de vierde plaats die rechtgeeft op deelname aan het miljardenbal in handen. De nummer vijf, Tottenham Hotspur, speelde echter twee wedstrijden minder en heeft evenveel verliespunten.

De oud-trainer van onder meer Sevilla, Paris Saint-Germain en Arsenal werd eerder op de vrijdag nog gelinkt aan de Duitse recordkampioen Bayern München. De doorgaans goed ingevoerde BILD-journalist Christian Falk schreef op X dat Emery samen met Ralf Rangnick op het verlanglijstje van Bayern staat, nu duidelijk is dat de club naast favorieten Xabi Alonso (Bayer Leverkusen) en Julian Nagelsmann (bondscoach Duitsland) grijpt. 

Update 15.33 uur: Aston Villa heeft via de officiële kanalen inmiddels bevestigd dat Emery zijn verbintenis tot medio 2027 heeft verlengd. 

'AC Milan zet trainer Pioli aan het eind van het seizoen op straat'

Tijjani Reijnders krijgt volgend seizoen een nieuwe trainer bij AC Milan, zo meldt transfergoeroe Fabrizio Romano op X. De huidige coach, Stefano Pioli, wordt volgens de Italiaanse journalist 'ondanks publiekelijke statements na de derby' aan het eind van het seizoen op straat gezet. Milan verloor gisteren (maandag) de stadsderby tegen stadgenoot Internazionale (1-2), dat zich daardoor tot kampioen van Italië kroonde.

Pioli, die eerder onder meer Inter, SS Lazio en Fiorentina onder zijn hoede had, werd in oktober 2019 aangesteld door AC Milan. In 2022 leidde hij de Rossoneri naar de eerste landstitel sinds 2011. Zijn verbintenis loopt nog door tot medio 2025, maar die gaat de Italiaan dus niet uitdienen volgens Romano: "De club is al op zoek naar een nieuwe trainer", weet de journalist.

Sjors Ultee nieuwe trainer van TOP Oss

Sjors Ultee gaat weer aan de slag als trainer. Hij tekent volgens De Telegraaf een tweejarig contract bij TOP Oss, de huidige nummer zeventien van de Keuken Kampioen Divisie. Ultee, die vorig jaar werd ontslagen bij SC Cambuur, wordt in Oss de opvolger van Ruud Brood. Tot het eind van het seizoen staat Brood nog aan het roer.

Rode kaart Hidde Jurjus geseponeerd

FC Groningen kan vrijdag in de topper tegen Willem II ‘gewoon’ een beroep doen op Hidde Jurjus. De doelman werd afgelopen zaterdag in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur nog met een rode kaart van het veld gestuurd, maar die is door de aanklager betaald voetbal de KNVB geseponeerd. FC Groningen besloot na de wedstrijd al in beroep te gaan tegen de rode kaart voor Jurjus. Met succes dus. “De aanklager kwam tot zijn besluit op basis van de verklaringen van de betrokkenen en de tv-beelden”, zo klinkt het.

FC Groningen boekte, ondanks de rode kaart voor Jurjus, een 3-0 overwinning op SC Cambuur en bleef daardoor in het spoor van de nummers één en twee in de Keuken Kampioen Divisie. De ploeg van trainer Dick Lukkien speelt komende vrijdag dus de topper tegen Willem II, de huidige koploper. Het verschil is momenteel vier punten in het voordeel van de Tilburgers. Met nog drie wedstrijden te gaan kunnen zij zich bij een zege dus verzekeren van promotie naar de Eredivisie. FC Groningen zal er alles aan gaan doen om daar een stokje voor te steken. Mét Jurjus.

Heerlijke treffer Gravenberch behoedt Liverpool voor averij in titelstrijd

Liverpool heeft zondag geen fout gemaakt in de strijd om de titel in de Premier League, door een 1-3 zege op Fulham. De Nederlandse middenvelder Ryan Gravenberch mocht (net als Cody Gakpo en Virgil van Dijk) weer eens in de basis beginnen en haalde vlak na rust, bij een 1-1 stand doeltreffend uit. Diogo Jota zorgde uiteindelijk voor het slotakkoord.

Door de zege komt het elftal van trainer Jürgen Klopp in punten weer gelijk met koploper Arsenal. De nummer drie, titelverdediger Manchester City, heeft echter een wedstrijd minder gespeeld en maar een enkel puntje minder dan beide concurrenten, en heeft dus virtueel de koppositie nog altijd in handen.

 

Groningen-doelman Jurjus wil in beroep tegen dubieuze rode kaart

FC Groningen-keeper Hidde Jurjus wil in beroep gaan tegen de rode kaart die hij zaterdagavond ontving tegen SC Cambuur. De doelman werd van het veld gestuurd nadat hij uitkwam en de doorgebroken Milan Smit na licht contact naar de grond ging. Jurjus is zelf van mening dat Smit het contact opzocht omdat hij doorhad dat hij nooit meer bij de bal zou kunnen. 

"Ik ga er wel vanuit dat ik een kans heb om volgende week te spelen en dat we deze kaart kunnen terugdraaien", laat Jurjus weten in gesprek met RTV Noord. "Ik weet nog niet precies hoe het feitelijk zit, maar ik heb het gevoel dat iedereen er mee zou kunnen leven als die teruggedraaid wordt." Mocht de rode kaart blijven staan, zal Jurjus in ieder geval de topwedstrijd tegen koploper Willem II aan zich voorbij moeten laten gaan.

'Almere City haakt af voor Ajax-assistent Hedwiges Maduro'

Hedwiges Maduro is geen kandidaat om Alex Pastoor komende zomer op te gaan volgen als trainer van Almere City. Dat meldt Hans Kraay junior vrijdagavond althans bij ESPN. Anderhalve week geleden meldde Voetbal International juist dat de naam van de huidige assistent-trainer van Ajax, die afgelopen jaar juist door de Amsterdammers werd weggeplukt bij de huidige nummer twaalf van de Eredivisie, 'veelvuldig rondgaat' in Almere. 

Kraay zegt die bewering te hebben gecheckt bij technisch directeur Johan Hansma en algemeen directeur John Bes van Almere City. Die zouden hem echter hebben verzekerd dat de club niet van plan is een afkoopsom voor de nieuwe hoofdtrainer neer te gaan leggen. 

'Nacho staat na veertien seizoenen voor vertrek bij Real'

Nacho Fernández heeft zijn werkgever Real Madrid laten weten aan het eind van het seizoen transfervrij te gaan vertrekken, meldt transferspecialist Fabrizio Romano op X. De 34-jarige verdediger is bezig aan zijn veertiende seizoen in de hoofdmacht van De Koninklijke, waarvoor hij inmiddels 355 wedstrijden achter zijn naam heeft. Afgelopen woensdag was hij nog aanvoerder van het elftal dat ten koste van Manchester City de halve finales van de Champions League bereikte.

Diezelfde Romano weet even later ook te melden dat Real in de persoon van Leny Yoro (Lille OSC) inmiddels de gewenste opvolger van Nacho zou hebben geïdentificeerd. De nog maar achttienjarige verdediger veroverde dit seizoen een basisplaats bij de Noord-Franse club en zou zich ook in de kijker van Paris Saint-Germain hebben gespeeld.

Ajax verlengt langlopende sponsordeal tot medio 2030

Ajax heeft het sponsorcontract met reisorganisatie TUI, dat al loopt sinds 2014, verlengd tot medio 2030, zo maakt de club vrijdagmiddag bekend. Te midden van de grote onrust van de afgelopen tijd is de Amsterdamse club verheugd erin geslaagd te zijn de geldschieter langere tijd aan zich te binden.

"We zijn erg blij met deze langdurige verlenging met de grootste reisorganisatie van Nederland en de wereld. En we zijn TUI ook erg dankbaar voor dit vertrouwen. Ze zijn niet alleen al tien jaar een trouwe belangrijke partner maar verzorgen ook alle reizen die we met onze teams en zakelijke relaties ondernemen", reageert commercieel directeur Menno Geelen op de clubsite op de nieuwe overeenkomst. De komende tijd moet duidelijk worden of ook hoofdsponsor Ziggo, waarvan het contract in 2025 afloopt, ook langer aan de club verbonden zal blijven.
 

Amerikaanse overname Everton stap dichterbij

Het Amerikaanse 777 Partners heeft een belangrijke horde genomen richting de overname van de financieel geplaagde Engelse club Everton. Het investeringsplatform heeft de Owners and Directorst Test van de Premier League met succes doorstaan, op voorwaarde dat een uitstaande lening van zo'n 185 miljoen euro, aangegaan door de huidige eigenaar Farhad Moshiri, volledig wordt terugbetaald. Door de financiële problemen werd Everton dit seizoen al twee keer bestraft met puntenaftrek, waardoor de club nog altijd in degradatienood verkeert.

777 Partners zwaait reeds de scepter bij drie andere Europese clubs: Hertha BSC in de Duitse 2.Bundesliga, Genoa in de Italiaanse Serie A en Standard Luik in de Belgische Jupiler Pro League. Het Engelse TeamTalk meldt dat het investeringsplatform verwacht in mei de overname afgerond te kunnen hebben, ruim op tijd voor de start van de zomerse transferwindow.

Rafael Benítez gelinkt aan Braziliaanse topclub São Paulo

De Spaanse trainer Rafael Benítez (64) zet zijn carrière mogelijk voort in Brazilië en zou zelfs al gesprekken hebben gevoerd met topclub São Paulo, dat zich vandaag (vrijdag) ontdeed van hoofdtrainer Thiago Carpini. Benítez is vrij man sinds hij in maart van dit jaar op straat werd gezet door Celta de Vigo, waar hij sinds de zomer van 2023 onder contract stond. 

Benítez vestigde zijn naam als trainer van Valencia, waar hij aan het begin van deze eeuw vier jaar aan het roer stond. Daarna vertrok hij naar Liverpool, waarmee hij in 2005 beslag legde op de Champions League na een legendarische finale tegen AC Milan (3-3, Liverpool won na strafschoppen). Daarna werkte hij met wisselend succes bij clubs als Internazionale, Chelsea, Napoli, Real Madrid, Newcastle United en Everton.

Vanaf komend seizoen geen replays meer in FA Cup

Met ingang van het seizoen 2024/25 zullen in het toernooi om de FA Cup geen replays meer worden gespeeld als wedstrijden in een gelijkspel eindigen, zo meldt de BBC. In de huidige opzet gebeurt dat nog tot en met de vierde ronde, maar om het aantal wedstrijden op de overvolle speelkalender te beperken is nu besloten dat clubs gedurende het hele toernooi niet meer op herhaling hoeven bij een gelijke stand. Dat blijft echter nog wel het geval in de kwalificatiefase, voor clubs van het vijfde tot en met het tiende Engelse niveau.

Daarnaast wordt de finale van de FA Cup vanaf volgend seizoen naar het voorlaatste speelweekend van de Premier League verschoven. Dit seizoen vindt de eindstrijd juist een week ná de laatste competitieronde plaats. Komend weekend wordt duidelijk welke twee clubs gaan strijden om de winst van het oudste bekertoernooi ter wereld. Zaterdag staat titelverdediger Manchester City in de halve finale tegenover Chelsea, een dag later neemt Erik ten Hag het met Manchester United op tegen Championship-club Coventry City.

Reacties

Klantenservice
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Meer dan 600 miljoen aan salarissen in een jaar... het is toch te bizar voor woorden!

KROTJE
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

"Ciro Immobile aangevallen bij een school" Een achtergebleven boze Feyenoordsupporter.

gtsb
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

En dan nog alles ontkennen . Naar andere wijzen etcetc Schizo valt steeds verder door de mand. Straks weer feyenoord het cl geld gunnen ,of slijmen bij een nieuw account . Huichelaar

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen