Ajax dankzij kopbal Oleguer langs FC Groningen

Ger
18 oktober 2008, 22:36   Bijgewerkt: 19 oktober 2008, 09:31

Ajax heeft na de zeperd tegen SC Heerenveen weer een overwinning te pakken. De ploeg van trainer Marco van Basten speelde zaterdavond tegen FC Groningen zeker niet briljant, maar door een treffer van Oleguer bleven de drie punten in Amsterdam. Door het resultaat moeten de noorderlingen afstand nemen van de eerste plaats.

Ruim anderhalve week later liet Van Basten weten ook zichzelf de afgang te hebben aangerekend. "Je kunt je afvragen of het de manier is waarop een trainer moet reageren. Het kwam uit mijn tenen. Het kan een keer gebeuren, maar ik heb de spelers naderhand gezegd dat we het samen doen, dus dat ik ook medeverantwoordelijk ben. Ik ben geen koele kikker, al zien sommige mensen dat misschien wel zo. Ik heb ook de nodige emoties, maar die probeer ik meestal te verbergen."

Van Basten, die Ajax deze zomer nog als titelkandidaat presenteerde, beseft inmiddels dat de route naar het kampioenschap vol obstakels ligt. De oefenmeester zoekt de oorzaak van het matige voetbal vooral in de jeugdige leeftijd van de selectie. Tegen FC Groningen bleek bovendien opnieuw dat enkele sleutelspelers uit vorm zijn. Zo kwam aanvalsleider Klaas Jan Huntelaar er tegen de Zweedse reus Andreas Granqvist niet aan te pas. Zijn beloofde totaal van 35 competitiegoals lijkt na zes duels (en twee schamele doelpunten) een utopie.

Met Marcus Berg als eenzame spits kwam het spaarzame Groningse gevaar vooral voort uit standaardsituaties en toevalligheden. Kenneth Vermeer hoefde enkel serieus in te grijpen bij een doorgeschoten voorzet van Petter Andersson. Voor meer speldenprikken moesten de blikken worden gericht op het uitvak, waar met spandoeken fijntjes werd gewezen op de posities van de clubs op de ranglijst ('eindelijk speelt de nummer één in Amsterdam').

Door de toegenomen aanvalsdrang van FC Groningen kreeg Ajax kansen in de counter. Huntelaar demonstreerde zijn matige vorm door enkele uitgelezen kansen te verprutsen. De Oranje-international wist zelfs vrij voor Luciano niet binnen de palen te schieten. Omdat ook aanvalspartner Luis Suarez niet trefzeker bleek, mocht FC Groningen tot het einde hopen op een punt. Petter Andersson was in de slotfase het dichtst bij de 1-1, maar vanaf de doellijn kon Vermeer redding brengen.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen