Finaleplaats Ajax gunstig voor Feyenoord en AZ

23 maart 2006, 14:00

Ajax heeft met haar bekeroverwinning op Roda JC niet alleen zichzelf, maar ook Feyenoord en AZ een goede dienst bewezen. Als de Amsterdammers nu bij de top-vijf eindigen in de competitie, gaan ook AZ en Feyenoord nu immers sowieso Europa in. Ook de nummer vijf, op dit moment FC Utrecht, is in dat geval zeker van Europees voetbal. Het vierde UEFA Cup-ticket zou in dit geval gaan naar de winnaar van de play-off tussen de nummers zes tot en met negen.

Sinds de invoering van de play-offs, heeft eredivisievoetbal veel weg van hogere wiskunde. Volgens een doemscenario zou de nummer twee van de competitie nog naast Europees voetbal kunnen grijpen, maar na de bekeroverwinning van Ajax op Roda JC lijkt dat uitgesloten. Om alle zaken even beter te begrijpen, zet FCUpdate.nl de situatie voor jullie op een rijtje. Voor de duidelijkheid: in totaal heeft Nederland twee Champions League- en vier UEFA Cup-tickets te verdelen.

Scenario 1: Ajax eindigt bij top-vijf

In dit scenario is Ajax als bekerfinalist verzekerd van Europees voetbal, omdat PSV zich als aankomend landskampioen zal kwalificeren voor de Champions League. Volgens de huidige ranglijst zouden AZ, Feyenoord, Ajax en FC Utrecht zich kwalificeren voor de play-offs voor de nummers twee tot en met vijf. Eén van deze vier ploegen zal zich via deze play-offs plaatsen voor de voorronde van de Champions League, de overige drie ploegen plaatsen zich voor de UEFA Cup. 

Aangezien Nederland vier UEFA Cup-tickets heeft, komt er ook een ticket vrij voor de winnaar van de play-offs tussen de nummers zes tot en met negen. 

Aan de hand van de huidige stand op de ranglijst zullen we de situatie uitleggen.

Eerste ronde play-offs:

AZ- FC Utrecht

Feyenoord- Ajax

Voor het gemak gaan we er van uit dat deze duels gewonnen worden door AZ en Feyenoord. In dat geval plaatst de winnaar van het duel tussen AZ en Feyenoord zich voor de voorronde van de Champions League, de verliezer gaat naar de UEFA Cup. Ook Ajax en FC Utrecht plaatsen zich voor de UEFA Cup. Het vierde UEFA Cup-ticket gaat naar de winnaar van de play-off tussen de nummers zes tot en met negen. 

Scenario 2: Ajax eindigt buiten de top-vijf

In dit scenario is Ajax als bekerfinalist verzekerd van Europees voetbal, in de UEFA Cup. Ajax zal vervolgens niet deelnemen aan de play-offs voor de nummers zes tot en met negen, waardoor de nummer tien deel mag nemen aan de beslissingswedstrijden. We gaan er voor het gemak even vanuit dat FC Utrecht en FC Groningen in dit geval vierde en vijfde worden. De situatie wordt dan als volgt:

Eerste ronde play-offs:

AZ- FC Groningen

Feyenoord- FC Utrecht

De winnaars van deze wedstrijden, bijvoorbeeld AZ en Feyenoord, strijden vervolgens in een rechtstreeks gevecht om kwalificatie voor de voorronde van de CL. De verliezer van deze wedstrijd plaatst zich voor de UEFA Cup. FC Groningen en FC Utrecht spelen in deze situatie een play-off, waarbij de winnaar zich plaatst voor de UEFA Cup. De verliezer speelt vervolgens een laatste play-off tegen de winnaar van de play-off tussen de nummers zes tot en met negen voor het laatste UEFA Cup-ticket.

Snapt u het nog? We hopen van wel. Zeker is in ieder geval dat er de komende periode nog veel gerekend zal worden, waarbij AZ, Feyenoord en ook FC Utrecht zal hopen dat Ajax bij de beste vijf zal eindigen. De rekenmachine zal in ieder geval bij de hand blijven.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen