PSV overwintert in Europa door knappe zege in Moskou

27 november 2007, 20:14   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

PSV heeft zichzelf, en het Nederlandse voetbal, een uitstekende dienst bewezen. De regerend landskampioen won in Rusland knap met 0-1 van CSKA Moskou, waardoor het verzekerd is van Europese overwintering in minimaal het UEFA Cup-toernooi. Jefferson Farfan maakte in de eerste helft de enige goal van het duel.

PSV had dinsdagavond het geluk dat CSKA niet in de sterkste formatie aantrad. De Russen zijn derde geworden in de al beëindigde Russische competitie en hebben te maken met drie muitende Brazilianen. Jo, Vagner Love en Daniel Carvalho, normaal het aanvallend hart van het elftal, willen weg uit Moskou. Dat het drietal Brazilianen niet speelde, was een volslagen verrassing.

In het stadion van Lokomotiv Moskou, waar CSKA door een renovatie van het eigen onderkomen noodgedwongen Champions Leaguewedstrijden speelt, gonsde het direct na de bekendmaking van de elftallen van de geruchten over het afwezige Braziliaanse drietal. Door niet te spelen óf een blessure te simuleren zou het drietal een vertrek willen forceren.

Coach Jan Wouters had zijn tactiek voor een groot deel afgestemd op het meespelen van de Zuid-Amerikanen. Het gekozen systeem, met daarin plaats voor vijf verdedigers, was grotendeels bedacht om het gevaar van Jo en Vagner Love in te dammen. Door de blessures van Jan Kromkamp (wel op de bank) en de schorsing van Addo kwam er daardoor een plaats vrij voor Slobodan Rajkovic. De jonge Serviër - eigendom van Chelsea - maakte zijn debuut voor PSV op het hoogste Europese clubniveau.

Opvallend was verder dat Wouters besloot om Jason Culina en Kenneth Perez buiten het elftal te houden. Aan de afwezigheid van Perez lag een tactische beslissing ten grondslag. Wouters wilde liever middenvelders met loopvermogen in het elftal. Culina is nog maar net hersteld van een blessure en speelde om die reden niet. Ibrahim Afellay, eveneens net terug van een blessure, maakte wel zijn rentree in de basis.

De omstandigheden maakten goed voetbal in het Lokomotiv-stadion vrijwel onmogelijk. Door sneeuw en regen was de ondergrond drassig. Hoe langer het duel duurde, hoe moeilijker het veld bespeelbaar werd. Het leidde tot veel balverlies van zowel CSKA als PSV. Echt vloeiende combinaties waren sowieso niet mogelijk.

PSV kwam toch op voorsprong, door een goal van Jefferson Farfan, zijn eerste doelpunt dit seizoen in de Champions League. De Peruviaan profiteerde van een fout van Sergei Ignasjevitsj, die een voorzet van Dirk Marcellis van richting veranderde. Daardoor was de rol van doelman Igor Akinfejev uitgespeeld en kon Farfan vrij eenvoudig de 1-0 binnentikken.

In de tweede helft zakte het spelpeil naar een bedroevend niveau. CSKA probeerde een gelijkmaker te forceren, maar voetbalde te slordig om écht grote kansen af te dwingen. PSV had bij de zeldzame uitbraken in de richting van het Russische doel last van hetzelfde euvel, waardoor de goal van Farfan uiteindelijk de winnende bleek en PSV zich verzekerde van een langer avontuur in Europa.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen