Noord-Ierland eerste vervanger voor Spanje op EK

26 februari 2008, 13:55   Bijgewerkt: 26 februari 2008, 16:13

Mocht Spanje inderdaad uitgesloten worden voor het EK, dan neemt Noord-Ierland de opengevallen plaats in Groep D over. De Noord-Ieren eindigden als derde in een kwalificatiegroep met Spanje en Zweden en grepen daardoor net naast EK-deelname. De deelname van Spanje staat nu echter enigszins op de tocht, omdat de FIFA vreest dat de regering invloed uitoefent op de voetbalbond.

Aanleiding voor het FIFA-dreigement is een maatregel van de Spaanse regering die voorschrijft dat alle Spaanse sportbonden die zich niet voor de Olympische Spelen hebben gekwalificeerd, voor de zomer verkiezingingen houden voor een nieuw bestuur. De Spaanse voetbalbond wil evenwel daartoe niet eerder dan in de herfst overgaan. Indien de Spaanse regering daarmee niet akkoord gaat, zal de FIFA de schorsing resoluut uitspreken, liet FIFA-preses Blatter vorige week weten.

Mocht deze schorsing er komen, dan wordt Spanje uitgesloten voor het EK. "Er zal zich dan eenzelfde scenario voordoen als in 1992, toen Joegoslavië niet deelnam. Denemarken, dat toen in de kwalificatiegroep achter Joegoslavië eindigde, mocht toen de opengevallen plek innemen", zegt William Gaillard namens de UEFA.

Dit betekent dat Noord-Ierland de eerste reserve is, mocht Spanje wegvallen. De Noord-Ieren rekenen zich echter nog lang niet rijk. "We hebben hier nog niets over gehoord en houden ons hier ook niet mee bezig. Dit is iets tussen Spanje en de FIFA", zegt Raymond Kennedy namens de Noord-Ierse bond tegen de BBC.

Spanje zit op het EK in een groep met Zweden, Rusland en Griekenland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen