Oranje boekt alsnog zege na 3-0 achterstand

26 maart 2008, 22:24   Bijgewerkt: 26 maart 2008, 23:15

Al geruime tijd wordt de defensie gezien als het zorgenkindje van Oranje. Het oogde achterin vaak wankel en onzeker, maar in de EK-kwalificatiereeks hield de ploeg dusdanig vaak de nul, dat het allemaal wel mee leek te vallen. Maar woensdag, tegen het zwakke Oostenrijk, werd duidelijk dat er verdedigend écht wat moet verbeteren voordat over ruim twee maanden het EK begint. Offensief zit het daarentegen wel goed, want Oranje boog een 3-0 achterstand om in een 3-4 zege.

Oostenrijk wordt door iedereen, zelfs door de Oostenrijkers zelf, gezien als de zwakste deelnemer aan het komende EK. De ploeg mag meedoen omdat het gastland is, maar anders had het zich waarschijnlijk nooit weten te kwalificeren. De ploeg is een Europese middenmoter met spelers die, op een enkele uitzondering na, internationaal gezien geen enkele staat van dienst hebben. Het moet, kortom, wel héél raar lopen willen de Oostenrijkers tijdens het komende EK een rol van betekenis spelen. Zelfs in een relatief zwakke groep met Duitsland, Kroatië en Polen moet de eerste ronde in principe het eindstation zijn voor Josef Hickersberger en zijn mannen.

Wie deze gegevens naast elkaar zet moet tot de conclusie komen dat Oostenrijk een hapklare brok zou moeten zijn voor Nederland, maar niets bleek woensdag minder waar. Dat kwam vooral omdat er verdedigend helemaal niets van klopte, bij Oranje. Bij de 1-0 had Oostenrijk aan één lange bal voldoende om Ivanschitz één-tegen-één met John Heitinga te krijgen, waarbij de Ajacied waarschijnlijk even vergeten was dat de Oostenrijker linksbenig was. Zoals verwacht kapte Ivanschitz naar zijn linkerbeen, maar Heitinga reageerde te laat. Het gevolg: Ivanschitz mocht, omdat doelman Timmer maar half ingreep, zomaar de openingstreffer aantekenen.

En zo stond het na 35 minuten zomaar 3-0 voor Oostenrijk, een stand die vooraf door niemand voor mogelijk gehouden werd. Gelukkig voor Oranje mocht Huntelaar nog voor rust bij een corner de 3-1 inkoppen, zodat de spanning weer enigszins terug in de wedstrijd kwam. En toen Prödl in de 67ste minuut op lachwekkende wijze over de bal heen maaide en Heitinga zo in staat stelde de 3-2 binnen te knallen, had het flets spelende Oranje ineens weer zicht op een gelijkspel.

scorebord

scorebord

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen