Van der Vaart: "Ik zie het probleem niet zo, eigenlijk"

7 juni 2008, 07:30   Bijgewerkt: 6 juni 2008, 23:24

Rafael van der Vaart is er klaar voor. De middenvelder was er tijdens het EK van 2004 en het wereldkampioenschap in 2006 ook al bij, maar het komende EK wordt het eerste grote eindtoernooi waaraan hij topfit begint. En bang voor de concurrentiestrijd met onder meer Robin van Persie, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Dirk Kuyt en Ibrahim Afellay is hij niet. "Want wie het goed doet, speelt."

Van der Vaart en Oranje, het is de laatste jaren geen gelukkige combinatie. Waar de middenvelder bij Hamburger SV vaak een bepalende rol speelt, blinkt hij in het shirt van de nationale ploeg vrijwel nooit echt uit. Wedstrijden beslissen, zoals hij in clubverband zo vaak doet, doet Van der Vaart bij Oranje zelden.

Toch brengt het overschot aan aanvallende middenvelders natuurlijk wel met zich mee, dat niemand zeker is van zijn plek. Ook Van der Vaart niet. Iemand moet namelijk het veld ruimen, als Robin van Persie gedurende het toernooi terug in het elftal komt. Maar Van der Vaart maakt zich daar voorlopig niet al te druk over. "Dat zijn keuzes voor de bondscoach, gelukkig hoef ik me daar niet mee bezig te houden. Bovendien is het zo dat wie het goed doet, speelt. Ik ben in ieder geval in vorm, voor het eerst begin ik honderd procent fit aan een groot toernooi. Ik heb het hele seizoen kunnen spelen, dat vind ik een voordeel. Je begint op zo'n manier toch wat makkelijker aan een groot internationaal toernooi."

Met de kritiek dat de defensie van Nederland te zwak is om landen als Italië en Frankrijk aan te kunnen, is Van der Vaart het niet eens. "We hebben de afgelopen periode tegen een hoop goede teams gespeeld en regelmatig de nul gehouden. Bovendien doe je verdedigen met z'n allen. Neem bijvoorbeeld de wedstrijd tegen Denemarken, vorige week. Als ik voor rust gewoon twee of drie goals maak, heeft de verdediging nergens last meer van. Dat is iets dat tegen Italië echt beter moet. In zo'n wedstrijd krijg je maar één of twee kansen en die moeten er meteen in." 

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen