Einde van een interlandloopbaan vol ups en downs

5 augustus 2008, 16:20   Bijgewerkt: 5 augustus 2008, 17:08

Ruud van Nistelrooy verbaasde maandag de voetbalwereld door op 32-jarige leeftijd een punt te zetten achter zijn interlandloopbaan. De spits van Real Madrid kwam sinds zijn debuut in 1998 tot 64 interlands, maar dat hadden er veel meer kunnen zijn. Een terugblik op de ups en downs van de Brabantse doelpuntenmachine in Oranje.

1998: het debuut

Frank Rijkaard was de man die Ruud van Nistelrooy in 1998, een klein half jaar na het prachtige WK in Frankrijk, een kans gaf in Oranje. De spits speelde op dat moment pas enkele maanden voor PSV, dat hem overgenomen had van SC Heerenveen. Van Nistelrooy mocht voor Oranje debuteren in een oefenduel tegen Duitsland, in Gelsenkirchen. De Brabander vormde een aanvalsduo met Patrick Kluivert en die samenwerking leek direct veelbelovend. Van Nistelrooy scoorde niet in zijn eerste interland, maar mocht wel negentig minuten blijven staan.

1999: de eerste goal

2000: de blessure

Het EK in eigen land zou de aanvaller, die op dat moment nog altijd voor PSV speelde, echter niet halen. Op 28 april, opvallend genoeg dus exact één jaar na zijn eerste interlandgoal, scheurde de spits tijdens kopoefeningen zijn kruisband af. Van Nistelrooy was acht maanden uit de roulatie en liep hierdoor niet alleen het EK en een flinke handvol interlands, maar ook een transfer naar Manchester United mis. In totaal is hij ruim acht maanden uit de roulatie.

2001: kater ondanks doelpuntenregen

Ondanks deze goals zal Van Nistelrooy echter met weinig plezier terugdenken aan het interlandjaar 2001. Oranje loopt immers kwalificatie voor het WK mis, door in een beslissende wedstrijd tegen Ierland met 1-0 onderuit te gaan. Van Nistelrooy staat in deze wedstrijd op Lansdowne Road negentig minuten op het veld, maar ook hij kan het tij niet keren. Ondanks de aanwezigheid van spelers als Kluivert, Cocu, Overmars, De Boer en Van der Sar, wordt het WK gemist.

2002: revanche in Gelsenkirchen

Geen enkele voetbalfan in Nederland zal graag aan het interlandjaar 2002 willen terugdenken. Een WK zonder Oranje is immers een kwelling voor iedereen die de nationale ploeg een warm hart toedraagt. Pas in september van 2002, een jaar na de afgang op Lansdowne Road, moet Oranje weer serieus aan de bak. Een EK-kwalificatieduel met Wit-Rusland wordt gewonnen (3-0) en de echte revanche volgt op 20 november. In Gelsenkirchen, in het hol van de leeuw, wordt de kersverse vice-wereldkampioen Duitsland met 1-3 verslagen. Van Nistelrooy scoort één keer en is er hiermee mede-verantwoordelijk voor dat fans eindelijk weer écht trots kunnen zijn op Oranje. Voor Van Nistelrooy betekent dit zijn negende doelpunt, in 21 interlands.

2003: heldenrol tegen Schotland

2004: het toernooi van Van Nistelrooy

EK 2004

EK 2004

2005: onomstreden onder Van Basten

2006: weg bij Oranje

2007: de verzoening

2008: afscheid na sterk EK

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen