Ajax op zoek: Rijkaard of toch weer Adriaanse

Ger
7 mei 2009, 15:00   Bijgewerkt: 8 mei 2009, 09:46

Na het vertrek van Marco van Basten hoopt Ajax een trainer voor de lange termijn aan te stellen. FCUpdate.nl loopt de lijst met mogelijke kandidaten door, waarbij Frank Rijkaard en Co Adriaanse hoog genoteerd staan.

Frank Rijkaard is in de ArenA dé gedroomde opvolger van zijn oud-ploeggenoot Van Basten. De geboren Amsterdammer speelde twee periodes voor Ajax en nam in 1995 fraai afscheid door de Champions League te winnen. Als trainer deed hij ruime ervaring op bij het Nederlands elftal, Sparta en FC Barcelona. Vooral bij de Catalaanse topclub maakte hij, na een hobbelige start, veel indruk door de talrijk aanwezige stervoetballers naar diverse hoofdprijzen te leiden. Rijkaard keeg in 2006 zelfs de eretitel 'beste coach ter wereld'.

Rijkaard

Rijkaard

Co Adriaanse is een andere favoriet bij de Amsterdamse achterban. Hij werd eind november 2001 door Ajax nog op straat gezet, maar maakte daarna indruk bij AZ en FC Porto. Met de Portugese club werd Adriaanse landskampioen en won hij de Portugese beker. Momenteel is de oefenmeester werkzaam bij Red Bull Salzburg, waar zijn aflopende contract komende zomer niet wordt verlengd. Adriaanse wordt echter ook genoemd als opvolger van Louis van Gaal, die AZ mogelijk verlaat voor Bayern München.

Ronald Koeman

Ronald Koeman

Ook de naam van Louis van Gaal gaat rond in Amsterdam, met Rinus Michels de beste en succesvolste trainer in de geschiedenis van Ajax. De ervaren AZ-coach lijkt zijn zinnen echter te hebben gezet op een dienstverband bij Bayern München. Daar komt bij dat Van Gaal in 2004 als technisch directeur op een onplezierige manier is vertrokken uit de ArenA, na onenigheid met de toenmalige hoofdtrainer Ronald Koeman en het Ajax-bestuur. "Ik keer nooit meer terug naar Ajax", liet Van Gaal onlangs nog weten.

Hiddink schuift zelf Michael Laudrup naar voren als potentiële opvolger van Van Basten. De Deen, die tussen 1997 en 1998 voor Ajax uitkwam, werkte als hoofdcoach bij Brondby, Getafe en Spartak Moskou. Bij die laatste club werd hij vorige maand ontslagen. Mochten de Amsterdammers de komende weken geen geschikte kandidaat strikken, dan komt ook Frank de Boer in beeld. De oud-verdediger is nu jeugdtrainer bij Ajax A1 en assistent-bondscoach. De Boer liet onlangs echter wel weten liever op een later tijdstip Ajax-coach te worden.

Van 't schip, Van Basten en Witsche

Van 't schip, Van Basten en Witsche

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen