Ricksen: "Ik kan geen nee zeggen tegen drank"

Koen Freriks
16 oktober 2010, 11:33   Bijgewerkt: 16 oktober 2010, 11:39

Velen zullen in Fernando Ricksen geen ideale trainer zien. De 34-jarige middenvelder heeft een drankprobleem, wat hem veel negatieve publiciteit opleverde. Toch wil de nog altijd niet gestopte prof in de toekomst oefenmeester worden. Daarom loopt hij momenteel stage bij Fortuna Sittard.

“Ik vind het prettig om nu stage te lopen bij de club waar het allemaal voor mij is begonnen”, legt hij uit in gesprek met De Telegraaf. “Hier bij Fortuna Sittard kan ik mij ontwikkelen. Ik heb altijd al trainer willen worden. Ik heb mijn eigen visie en het lijkt me geweldig om de lijnen uit te zetten. Voetbal is een prachtig schaakspel.”

De twaalfvoudig Nederlands international steekt zijn drankprobleem niet onder stoelen of banken. “Na de kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland in oktober 2003 trapte ik in een zatte bui de deur van mijn hotelkamer aan diggelen en tijdens een trip met Glasgow Rangers naar Zuid-Afrika was ik bezopen en lastig in het vliegtuig. Daarop verbande trainer Paul Le Guen mij uit de selectie.”

“Ik kon sowieso niet met Le Guen opschieten. Dit was voor hem natuurlijk een prima aanleiding om mij eruit te schoppen. Ik heb toen zelf besloten om me op te laten nemen in de Sporting Chance kliniek in het Engelse Hampshire. Heb ik vier weken gezeten, maar daarna ging het snel weer fout. Dat ik een drankprobleem heb, valt niet te ontkennen. Als ik eenmaal begin met drinken, ga ik ook door tot ik erbij neerval.”

Niet alleen professioneel, ook privé verpestte drank veel. “Ik kan geen nee zeggen, dat is mijn grote probleem. Ik heb alles verknald, waaronder mijn huwelijk. Het was goed voor mij om mijn probleem te laten analyseren. Iedereen is op een bepaalde manier verslaafd. Het gaat er alleen om hoe je ermee omgaat, het herkent en erkent. Maar ik doe niemand kwaad. Ik steel niet, ik sla niemand en daarnaast heb ik ook recht op privacy. Iemand die als bouwvakker werkt en veel drinkt, is totaal niet interessant. Maar als je profvoetballer bent, wordt alles breed uitgemeten.”

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen