Column: Ajax toe aan zijn eigen olifant

Koen Freriks
27 november 2010, 16:22   Bijgewerkt: 27 november 2010, 16:56

In 1998 stond een groep jonge, ambitieuze Catalanen op. De organisatie keerde zich tegen de toenmalige FC Barcelona-voorzitter Josep Lluis Núñez en de kliek van machtige mannen rondom hem. Joan Laporta stond aan het roer van de actiegroep. In 2003 greep de Elefant Blau (Blauwe Olifant) de macht, Laporta werd dankzij de uitgesproken steun van Johan Cruijff voorzitter van Barça. Nu is Cruijff uit op eenzelfde revolutie, maar dan bij Ajax. 

Nog niet zo lang geleden stevende Barcelona af op een faillisement. Jaren van wanbeleid hadden de club diep in de schulden gewerkt. Daarnaast leek het dreamteam van Cruijff uit de jaren negentig in het begin van deze eeuw verder weg dan ooit. Het wanbeleid aan de top liet zijn sporen na op het veld. Núñez moest in 2000 vertrekken, maar droeg de macht over aan zijn vertrouweling Joan Gaspart. Er veranderde dus niets aan het beleid, tot drie jaar later. Laporta stelde zich kandidaat als president en werd vooral dankzij de betogen van Cruijff verkozen.

Het verhaal van de jaren daarna is bekend. Laporta en Cruijff hervormden de club volledig, zowel op financieel als sportief gebied. Grote successen volgden en Barcelona heeft tegenwoordig een wereldwijd geroemd imago. In Amsterdam tikt ondertussen een tijdbom. De supporters willen ook zo'n revolutie. Afgelopen weken galmde tijdens wedstrijden van Ajax de naam van Cruijff door de ArenA. Ajax lijdt miljoenen verlies, is al jaren geen kampioen geworden en wordt dit seizoen internationaal vernederd. De perfecte voedingsbodem voor een revolutie... 

{image-old[51082][right-half][]}Helemaal als Cruijff voorop gaat in de strijd. In 2008 kwam hij impulsief aanrijden bij de ArenA, om twee weken later na een conflict alweer te vertrekken. Nu, twee jaar later, bloedt het Ajax-hart van Cruijff weer. Maar dit maal beseft hij dat bij een club met zoveel belangen en pikordes, net als bij Barcelona, alleen een fluwelen machtsgreep werkt. De 'groep-Cruijff' komt steeds nadrukkelijker in beeld, schreef het Het Parool zaterdag. Een team vol ex-Ajacieden, met Keje Molenaar, Theo van Duivenbode en Frank de Boer als grootste volgers. 

Cruijff ziet het huidige bestuur het liefst zo snel mogelijk vertrekken, vertelde hij eerder al in De Telegraaf. Martin Jol lijkt zijn krediet ook te hebben verspeeld, Frank de Boer moet de Pep Guardiola worden van Ajax. De plannen liggen klaar, maar Cruijff doet het rustig aan. Hij wil eerst oud-spelers in de ledenraad hebben, omdat die momenteel ontbreken. Maar het Trojaanse paard krijgt zeker zijn vorm, Ajax-supporters zien er al de 'Roodwitte Olifant' in. Een soort van broertje van de Blauwe Olifant uit Catalonië.

En geef ze eens ongelijk. Ajax is al jaren ziek. Bij een gezonde club worden na een paar nederlagen de koppen van de spelers of trainers geëist, maar bij de achterban van Ajax liggen de frustraties al lang niet meer aan het oppervlak. Om het hoofd van Henri van der Aat (commercieel directeur) wordt als eerste gevraagd door een gedeelte van de harde kern. 'De luis in de pels bij Ajax', noemt AFCA de hoge baas. En eigenlijk moet er ook een luizenkam over de club worden gehaald, want het is natuurlijk vreemd dat geen enkele oud-Ajacied momenteel wat te vertellen heeft binnen Ajax. Cruijff staat te popelen om in te grijpen... 

Jan-Willem Struik

Redacteur FCUpdate.nl

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen