Ajax onderuit in knotsgek duel in Utrecht

Koen Freriks
6 november 2011, 14:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ajax is zondag met veel spektakel onderuit gegaan. De landskampioen verloor met 6-4 de uitwedstrijd van FC Utrecht. Bij rust stonden de Amsterdammers nog met 3-2 voor, maar door geknoei achterin maakte Utrecht in de tweede helft binnen zeven minuten drie doelpunten. Dat deed Ajax de das om in de Galgenwaard.

Frank de Boer zal er knotsgek van worden. Juist op het moment dat Ajax de vorm te pakken leek te hebben, geeft het onbegrijpelijk drie punten weg. Woensdag won Ajax nog met 4-0 in de Champions League, maar vier dagen later incasseert zijn ploeg zes treffers en loopt het mogelijk schade op in de titelstrijd, maar in ieder geval een flinke deuk in het zelfvertrouwen.

Het lekkere gevoel bij Ajax verdween in de zestiende en negentiende minuut. Nana Asare maakte eerst gelijk met een van richting veranderd schot, Edouard Duplan profiteerde vlak daarna van nonchalant handelen van André Ooijer, die was ingevallen voor de geblesseerde Toby Alderweireld, en Jan Vertonghen. De Fransman bracht Utrecht op voorsprong, omdat hij veel feller reageerde op de mislukte aanname van teamgenoot Mulenga dan zijn tegenstanders.

Ajax speelde voor rust sterk, maar raakte in de tweede helft de weg kwijt. Onder toeziend oog van Mihai Nesu, die vorig seizoen bijna volledig verlamd raakte op de training en vandaag vanuit een rolstoel voor het eerst sinds zijn vreselijke ongeval zijn team aan het werk zag, was Utrecht uiterst productief. Daan Bovenberg mocht dankzij een inschattingsfout van Kenneth Vermeer met het hoofd voor de 3-3 aantekenen. Mulenga was amper twee minuten later de laks spelende Vertonghen te snel af en zorgde voor de zevende treffer van de middag.

Christian Eriksen gaf de gasten met de aansluitingstreffer vervolgens wel weer hoop op een punt. Ajax zette aan om nog iets te redden, maar Miralem Sulejmani miste in de slotfase twee grote kansen op de gelijkmaker. Alsof de wedstrijd nog niet genoeg spektakel had opgeleverd, profiteerde Anouar Kali in blessuretijd op precies dezelfde wijze als Asare eerder van een fout van Vermeer. FC Utrecht won daardoor uiteindelijk met 6-4.