Nederland tegen Italië is deze eeuw altijd wat

6 februari 2013, 09:00

Met Italië treft Oranje vanavond in de Amsterdam ArenA niet alleen een tegenstander van formaat, maar ook een oude bekende. In totaal stonden beide landen in het verleden zeventien keer tegenover elkaar, waarvan vier keer deze eeuw. Een terugblik op die laatste vier ontmoetingen, die stuk voor stuk het onthouden waard waren.

29 juni 2000, Nederland- Italië (0-0, Italië w.n.s.)

Verliezen kan, dat hoort bij de sport. Maar soms zijn er van die wedstrijden waarvan je jaren later nog steeds niet begrijpt hoe het in vredesnaam mogelijk is geweest dat je deze verloor. Nederland-Italië op het EK 2000 is daar één van. Nederland speelde het toernooi in eigen huis en had in de vorige ronde met 6-1 gewonnen van Joegoslavië. Italië was de laatste horde op weg naar de finale in de Kuip. Het zou de wedstrijd worden van de strafschoppen. De gemiste strafschoppen, op precies te zijn.

2000 De Boer Toldo penalty EK

2000 De Boer Toldo penalty EK

De twee gemiste strafschoppen in reguliere speeltijd bleken een voorbode voor die serie, want ook nu ging het helemaal mis. Frank de Boer, Jaap Stam en Paul Bosvelt misten, waardoor Italië finalist werd. Daarin was Frankrijk na verlenging te sterk.

12 november 2005, Nederland- Italië (1-3)

Na die voor Oranje desastreus verlopen halve finale van 2000 duurde het vijf jaar voordat er opnieuw tegen Italië gespeeld werd. De plaats van handeling was weer de Amsterdam ArenA, maar ditmaal stond behalve de eer niets op het spel. Het was een oefenwedstrijd tussen twee ploegen die allebei al zeker waren van deelname aan het WK in Duitsland, een jaar later. Oranje stond onder leiding van Marco van Basten en had, met een vernieuwde selectie, een opvallende goede WK-kwalificatiereeks afgewerkt. Oranje leek klaar voor het WK, tot Italië naar de ArenA kwam.

Ruim een half jaar later, in Duitsland, zou Italië zich kronen tot wereldkampioen.

9 juni 2008, Nederland- Italië (3-0)

Waar Italië in 2006 het WK won en uitgroeide tot de te kloppen ploeg, ging het met Oranje steeds slechter. Het WK in Duitsland liep uit op een teleurstelling en in de kwalificatie naar het EK van 2008 speelde de ploeg dramatisch voetbal. Tekenend waren twee nipte 1-0 zeges op Luxemburg, waarbij in de thuiswedstrijd zelfs in de slotfase tijd gerekt werd om de winst veilig te stellen. Oranje haalde het EK, maar helemaal niemand verwachtte iets van het elftal. Zeker omdat het ingedeeld was in een groep des doods. Frankrijk, Roemenië én Italië waren de tegenstanders.

Enkele dagen na de winst op Italië won Oranje in een sensationeel duel ook van Frankrijk (4-1). De ploeg van Marco van Basten was in één klap titelkandidaat, maar na de groepsfase ging het helemaal mis. Rusland trakteertde Nederland op een koude douche. De Russen, met coach Guus Hiddink, waren na verlenging te sterk.

14 november 2009, Italië- Nederland (0-0)

De laatste keer dat Nederland en Italië tegenover elkaar stonden, was in 2009. Ruim een half jaar voor het WK in Zuid-Afrika, waarvoor beide landen al geplaatst waren, werd een oefenwedstrijd afgewerkt in Pescara. Het was een soort benefietduel, want de regio van Pescara was eerder dat jaar getroffen door een zware aardbeving. Om de regio financieel te ondersteunen werd het oefenduel tussen Nederland en Italië in het kleine en sfeerloze stadionnetje van de plaatselijke club gespeeld.

Toen Van Persie weer fit was, bleek in Pescara de basis te zijn gelegd voor de toekomst van Oranje. Van Persie in de spits, dat is Oranje anno nu. Hopelijk houdt de aanvalsleider van het Nederlands elftal het vanavond langer dan tien minuten vol.

Door: Roland Mather

Twitter: @rolandmather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen