"Mentaal en fysiek was het te veel, te zwaar"

23 maart 2014, 09:30

Van de hemel naar de hel en weer terug. Dat zou, als het er komt, een prima titel zijn voor een boek over PSV in het seizoen 2013/2014. Het seizoen begon prachtig voor de Eindhovenaren, maar in de laatste maanden van het kalenderjaar kwam de ploeg in een dal terecht dat eindeloos diep leek. PSV leek reddeloos verloren, maar is bezig aan een indrukwekkende comeback. Door de zege op Roda JC staat de ploeg nu tweede in de Eredivisie en lonkt zelfs een ticket voor de Champions League. "Winnen is het beste medicijn."

Daar was hij weer, Stijn Schaars. Na de wedstrijd tegen Roda JC maakte de middenvelder zijn rondje door de mixed zone van het Philips Stadion, de ruimte waar journalisten en spelers elkaar treffen. Hij zal dit seizoen wel eens met lood in zijn schoenen naar de media gesjokt zijn. Week na week moest hij, als aanvoerder, uitleggen waarom het weer niet gelukt was. Veel PSV'ers lieten het in die fase van het seizoen na om journalisten te woord te staan, maar Schaars was er altijd. Zoals hij er ook nu weer was, maar dan een stuk beter gehumeurd.

Dieptepunt

"Die thuiswedstrijd tegen Roda in de beker, eind oktober, was misschien wel ons dieptepunt van dit seizoen", zegt Schaars tegen FCUpdate.nl. "Toen zaten we in een zware periode, waarin alles tegen leek te zitten. Die week ervoor waren we beter dan FC Groningen, maar verloren we met 0-1. Vervolgens kwamen we uit bij Roda met 0-1 voor en hadden we de 0-2 moeten maken, maar verloren we nog met 2-1. En thuis tegen Roda kregen we een enorm aantal corners, maar gingen we er met 1-3 af. Dat is zo raar. Na die wedstrijd dacht ik even: we hadden wel twee complete wedstrijden kunnen spelen, op deze manier gaan we nooit winnen."

Geen vrijheid, blijheid meer

Omdat de wedstrijden van PSV elkaar in die fase in hoog tempo opvolgden, had de ploeg amper tijd om even op de reset-knop te drukken. Dat gebeurde in de winterstop. "De winterstop is enorm belangrijk geweest", erkent Schaars. "We hebben toen hard en zwaar getraind en hebben elkaar veel beter leren kennen. Niet zo zeer als voetballers, maar vooral gevoelsmatig. En we gingen wedstrijden winnen, dat is natuurlijk het beste medicijn."

Het gevolg is dat PSV nu ineens niet meer hoeft te jagen op teams als Feyenoord, FC Twente en Vitesse. De rollen zijn nu omgedraaid, want voor minimaal een week heeft PSV de felbegeerde tweede plaats op de ranglijst in handen. En na alles wat PSV meegemaakt heeft, zou plek twee voelen als een hoofdprijs. Maar de buit is nog niet binnen, benadrukt Schaars. "We moeten er met z'n allen voor waken dat het gevoel erin sluipt, dat het allemaal wel in orde komt. Niemand mag verslappen, daar moeten we heel scherp op zijn. Alleen als iedereen die extra tien procent geeft, zijn we heel goed. Zo niet, kunnen we van iedereen verliezen."

Door: Roland Mather

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen