Hiddink en Oranje op jacht naar noodzakelijke zege

Ger
12 juni 2015, 17:52   Bijgewerkt: 12 juni 2015, 21:26

Met de blamage in de oefeninterland tegen de Verenigde Staten (3-4) verspeelde Guus Hiddink vorige week wederom krediet als bondscoach van Oranje. Onder leiding van de 68-jarige Achterhoeker zijn nederlagen de laatste maanden zowaar vertrouwde resultaten geworden. De zeer moeizaam verlopen EK-kwalificatiecyclus van het Nederlands elftal kan inmiddels echter geen nieuwe mislukkingen gebruiken. Met het duel in Letland staat vanavond ook de toekomst van Hiddink bij Oranje op het spel.

Wie de bondscoach na het verlies tegen de Amerikaanse ploeg zijn elftal hoorde analyseren, zou haast vergeten dat Nederland vorig jaar nog de derde plaats veroverde op het WK in Brazilië. Precies elf maanden later praat de opvolger van de vertrokken Louis van Gaal over Oranje alsof het een anonieme voetbaldwerg betreft. Hiddink liet na afloop van het verloren oefenduel weten vooral te balen van de onvolwassenheid van zijn selectie. "Het gogme ontbreekt om de wedstrijd 'dood' te maken. Ik wil niet op individuele spelers ingaan, maar het is wel duidelijk dat als bepaalde jongens in een hoger ritme moeten spelen, ze problemen krijgen."

Hoewel Hiddink al eens terugkwam op die beslissing, pakken zijn keuzes bij het Nederlands elftal te vaak verkeerd uit. In zijn huidige 'regeerperiode' heeft hij als bondscoach in negen duels al vaker verloren dan zijn voorganger Van Gaal in 43 interlands. Oranje verzamelde onder Hiddink in de EK-kwalificatiereeks slechts zeven punten in vijf wedstrijden en heeft in Riga niets minder dan een zege nodig om uitzicht te houden op rechtstreekse plaatsing voor het toernooi in Frankrijk. Anders zijn de eerste twee plaatsen in de poule nagenoeg uit zicht, ook al treffen IJsland en Tsjechië elkaar deze speelronde in een onderling duel.

Nederland staat momenteel derde, een positie die recht geeft op het spelen van play-offs voor het EK. De beste nummer drie van alle groepen plaatst zich direct voor de eindronde. Oranje is echter de slechtste nummer drie van de kwalificatiereeks. Letland moet het medicijn vormen om de zorgen weer even weg te spoelen. Hoewel de generale repetitie tegen de Verenigde Staten zuur eindigde, begint het Nederlands elftal met uitstekende statistieken aan het belangrijke duel in Riga. De twee eerdere ontmoetingen met Letland - pas de nummer 82 van de wereldranglijst - leverden twee overwinningen en een doelsaldo van 9-0 op.

Uit de opstelling van Nederland blijkt in ieder geval duidelijk dat de keuzeheer zijn ploeg vol op de aanval laat spelen. Voor de offensief ingestelde backs Gregory van der Wiel en Jetro Willems vormen Wesley Sneijder, Daley Blind en Robin van Persie het middenveld. Luciano Narsingh, Memphis Depay en Klaas-Jan Huntelaar staan in de voorhoede. De aanpassingen van Hiddink hebben veel weg van een alles-of-niets-poging, wat gezien de absolute noodzaak om punten te sprokkelen geen opmerkelijke gedachte is. Vallen de puzzelstukjes vanavond in elkaar, dan komt de oefenmeester met Oranje voorlopig in rustiger vaarwater terecht. Mislukt ook dit plan, dan is het toch echt einde oefening voor Hiddink bij de KNVB.

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen