Lodeweges dacht dat 'iemand Koeman nadeed': "Hij was het toch echt"

24 maart 2023, 13:33   Bijgewerkt: 24 maart 2023, 13:49
Lodeweges dacht dat 'iemand Koeman nadeed':

Ronald Koeman is begonnen aan zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal en dat doet hij met een bijna geheel nieuwe technische staf. Tijdens zijn eerste dienstverband bij de KNVB werd Koeman nog bijgestaan door assistent Dwight Lodeweges, die inmiddels in diezelfde rol John Heitinga bijstaat bij Ajax. Lodeweges en Koeman werkten tweeënhalf jaar samen bij Oranje en dus heeft de geboren Canadees wel het één en ander te vertellen over de huidige bondscoach. In gesprek met FCUpdate.nl vertelt hij over Koeman en hun gezamenlijke tijd.

Voordat Lodeweges aan de slag ging bij Oranje was hij nog assistent en high performance coach bij PEC Zwolle. Enkele maanden eerder had de ervaren trainer afscheid genomen van Oranje Onder-20. Lodeweges maakte vervolgens sneller dan gedacht zijn rentree bij de KNVB. Koeman wilde hem immers toevoegen aan zijn staf bij het Nederlands elftal. "Dat was ook wel verrassend, want ik dacht eerlijk gezegd dat ik gewoon in de maling werd genomen en dat iemand de stem van Ronald nadeed", herinnert Lodeweges zich. "Maar hij was het toch écht zelf. De KNVB wilde graag opnieuw met mij in zee en toen ik vroeg naar het waarom legde Koeman uit dat hij een ervaren veldtrainer zocht. Daarna vroeg ik hem ook hoe hij mij dan kende. Hij zei: 'Ja, de wereld is klein en ik krijg overal informatie van mensen die met jou samengewerkt hebben.' Ik had natuurlijk de Onder-20 gedaan in Zeist. En hij heeft mijn teams zien spelen, en die deden dat in zijn ogen op een mooie manier."

Veel vrijheid onder Koeman

Tijdens hun samenwerking kon Koeman goed delegeren en daardoor kregen Lodeweges en de rest van de staf volop de vrije hand. "Wat ik heel erg knap vond, is dat hij de baas was zonder dat hij ook graag als baas gezien werd. Hij deed het eigenlijk spelenderwijs. Ik vond hem geweldig in het delegeren, dus het dingen uit handen geven aan staf die hij bij zich heeft, die hij ook vertrouwt", legt Lodeweges uit. "Ik zal een voorbeeld geven. De eerste vier wedstrijden wilde hij gewoon 5-3-2 gaan spelen. Hij legde ook uit waarom: we hadden geen echte vleugelspitsen, we hadden wel redelijk aanvallende backs en er waren een paar talentvolle jongens in aantocht. Hij zei: 'We gaan eerst 5-3-2 spelen en dan kijken we wel'."

"Na vier oefenwedstrijden gingen we evalueren", vervolgt Lodeweges. "Koeman vond het niet goed genoeg na die vier wedstrijden en wij (de rest van de technische staf, red.) eigenlijk ook niet. Hij zei: 'Nou dan moeten we op zoek naar iets anders, een andere speelwijze.' Dus: ook weer kijken naar welke spelers er doorkwamen en welke talenten er waren. Toen zijn we naar Rusland gestuurd, daar hebben we het WK gevolgd en kwamen we erachter dat België bijvoorbeeld op een manier speelde waarvan wij dachten: dat pas echt wel bij ons, qua spelers. Dat hebben we toen meegenomen en uitgewerkt."

Beslissingen over spelers

Lodeweges en de andere assistent Kees van Wonderen mochten ook zeker spelers aandragen bij Koeman, die uiteindelijk wel eindverantwoordelijk was. "We hielden met z'n allen alle Nederlandse jongens in de gaten. We gingen ook alle jongens bekijken, Nathan Aké bij Bournemouth toentertijd, noem ze allemaal maar op, Hans Hateboer, Robin Gosens en Marten de Roon bij Atalanta. Helaas koos Gosens uiteindelijk voor Duitsland, maar die maakte wel mooie stappen daar. Hateboer was er eerst niet aan toe, maar later toch wel. Dus je ging er heen en als je uiteindelijk dan weer bij elkaar kwam op dinsdag, dat was altijd in Zeist, dan hadden we altijd beelden klaar van de wedstrijden die we gezien hadden. Zo konden we Koeman duidelijk maken of we iemand goed genoeg vonden en wat voor stappen er zijn gemaakt. Hij had ook zelf beelden en clipjes gezien en zo gingen we met elkaar sparren. Zo van: wie halen we erbij en wat past dan bij ons."

Tijdperk na Koeman

Na het vertrek van Koeman, die in augustus 2020 aan de slag ging bij zijn droomclub FC Barcelona, moest Lodeweges het stokje bij Oranje tijdelijk overnemen. Dat voelde eigenlijk als een soort verplichting, legt Lodeweges nu uit. "Je moet gewoon de job doen. Je bent assistent, en als er dan wat gebeurt met de hoofdtrainer moet iemand het overnemen. Dat heb ik toen gedaan. Ik loop daar niet voor weg, want ik ben m'n hele leven hoofdtrainer of assistent geweest, dus ik heb in beide functies heel veel gedaan. En ik ben inmiddels 65, dan loop je daar ook niet meer voor weg. Het was een mooie ervaring."

Samenwerking met De Boer

Frank de Boer werd niet lang daarna aangesteld als opvolger van Koeman. Het huwelijk tussen de KNVB en De Boer werd echter geen succes. Echte verschillen kan Lodeweges niet opnoemen. "Daar heb ik Frank misschien iets te weinig voor meegemaakt, want tweeënhalf jaar met Koeman is langer. De resultaten waren ook anders, we gingen eindelijk naar het EK toe en daar hebben we niet altijd evenveel succes gehad. Zeker met die uitschakeling. Koeman en De Boer zijn gewoon verschillende trainers met verschillende kwaliteiten. Maar allebei hébben ze kwaliteiten en het zijn allebei goede gasten met een grote carrière als speler achter de rug. En allebei hebben ze ook goede dingen als trainer laten zien."

Lees ook: Positief nieuws rond Oranje: Koeman hoeft niet meer te vrezen

Niet benaderd voor nog een termijn

In april 2022, ruim voor het WK in Qatar waar Louis van Gaal nog als bondscoach fungeerde, werd bekend dat Koeman terug zou keren als keuzeheer van het Nederlands elftal. Deze keer zónder Lodeweges. "Ik ben niet benaderd door Koeman. Zijn broer Erwin is weer terug en zit nu op de positie die ik bekleedde. En er is een wat jongere trainer bij (Sikpe Hulshoff, red.), een moderne trainer. Patrick Lodewijks (keeperstrainer, red.) is wel terug. Koeman is laatst nog even bij Ajax geweest en dat was hartstikke leuk," besluit Lodeweges. Met zijn nieuwe staf heeft Koeman de taak Oranje opnieuw naar het EK te leiden. 

Door: Julian Huisman

Nog geen account bij Jacks.nl? Ontvang hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen