Mossou legt Steijn langs de meetlat en trekt uiterst pijnlijke conclusie

23 oktober 2023, 08:58   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots / ESPN

Maurice Steijn voldoet volgens Sjoerd Mossou in geen enkel opzicht aan het profiel van een toptrainer anno 2023. Langs de meetlat van een toptrainer scoort de 49-jarige Steijn hooguit één voldoende, zo stelt de journalist in zijn column in het Algemeen Dagblad.

De sportieve crisis in Amsterdam bewijst volgens Mossou niet zozeer dat Steijn 'niet bij Ajax' past, maar het laat volgens hem wel zien dat Steijn in geen enkel opzicht een toptrainer is. "Die baan is in de laatste twintig jaar extreem veeleisend geworden, maar ook weer niet heel lastig te duiden. Vrijwel iedere trainer in de huidige top is een perfectionistische vakidioot, een totale workaholic. Vrijwel allemaal staan ze garant voor stoïcijns, loyaal en integer leiderschap."

Artikel gaat verder onder video

Arne Slot, Erik ten Hag, Roberto De Zerbi of Jürgen Klopp worden door Mossou als voorbeelden genoemd. "Stuk voor stuk zijn ze tactisch en didactisch voortreffelijk onderlegd. Communicatief en qua managementvaardigheden zijn ze haast feilloos: in staat om een uitgebreid team van stafleden en spelers naar een steeds wat hoger plan te tillen, ongeacht de almaar grotere druk van buitenaf. Ook met jonge of kwalitatief mindere spelers zijn ze in staat hun spelideeën helder en zichtbaar te vertalen naar het veld."

Steijn scoort volgens Mossou slechts één voldoende. "Want wat onmiskenbaar een prestatie op zichzelf is: als slechtst presterende Ajax-trainer uit de geschiedenis slaagde hij er lang in steun te vergaren in bepaalde hoeken van de media. Knap bleef een tijdje het frame in stand dat Steijns spelersmateriaal niet veel beter is dan dat van PEC Zwolle of FC Volendam, ondanks tal van volwaardige A- en jeugdinternationals. Alles was de schuld van Mislintat, ironisch genoeg de man die hem aanstelde, en van de bestuurders daarboven."

Veruit het pijnlijkst van alles vindt Mossou dat er geen ontwikkeling op het veld is. Het is volgens hem na maanden van trainen in niets duidelijk waar hij met Ajax naartoe wil. "Geen enkele vastigheid is zichtbaar. De opbouw, de omschakeling, de onderlinge afstanden tussen spelers, de verdedigende organisatie: qua resultaten is Ajax de zeventiende ploeg van Nederland, qua samenspel is het de slechtste van allemaal. Dat heeft niets met Steijns achtergrond of verleden te maken. Wel alles met niveau."

Steijn moet langer de tijd krijgen bij Ajax.

Laden...
535 stemmen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Jos van den Heuvel
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wel in grote lijnen mee eens maar oorzaak is nog altijd die Duitser!

Deblauwe1
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nou Mossou, als jij het dan zo goed weet en Ajax op de rails kunt krijgen, waaom wordt je dan geen trainer, of ben je daar te laf voor. Is altijd goed om een grote bek te hebben als je nergens iets vanaf weet en alleen maar kunt schrijven. EEN ding nog, ik ben GEEN Ajaxfan, eerder het tegenovergestelde. Toen ik jong was hadden we in huis 3 kampen

Henkapestaart
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het probleem bij Ajax is vooral de verdediging want ajax heeft in de Laatste 7 wedstrijden (met RKC meegeteld) toch 12 doelpunten gemaakt opzich oke voor ajax begrippen. Maar ze hebben 19 tegendoelpunten in die 7 wedstrijden. Dat is meer dan Volendam in de laatste 7 wedstrijden. (16 tegen)

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik moest eerst wennen aan Mossou, maar na enkele artikelen van hem gelezen hebbende vind ik hem toch realistische weergaven geven in zijn columns. Anders dan b.v. een opportunistische Willem Vissers om maar te zwijgen over de 2 poppen van de Telegraaf. Kwestie van tijd dat Ajax weer bovenop is. Vroeg of laat, weet niemand. Als Ajacied en met mij de meeste Ajacieden zo snel als mogelijk.

Goku
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat een lukraak verhaaltje, Ook de spelers moeten van niveau zijn en gretig zijn. Als je gisteren Ajax zag voetballen willen ze niet winnen. In niets zag je dat ze een goed resultaat over de eind streep wilde trekken. Daarnaast noemt die 2 trainer, die op het alle hoogste niveau, ook nog niets hebben laten zien.

Nachtburgemeester
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ach Sjoerd, een echte NAC jongen die met v Hooijdonk meelult

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen