UEFA neemt opvallend besluit over deelname van gastlanden aan EK 2028; organisatoren 2032 ook bekend

10 oktober 2023, 12:12   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

De UEFA heeft dinsdag officieel bekendgemaakt dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland het EK 2028 gaan organiseren. In totaal zijn er vijf gastlanden: Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en Ierland. Een dag eerder lekte het via The Times al naar buiten en dat bericht blijkt te kloppen. Het EK in 2032 gaat naar Italië en Turkije.

Het werd vorige week duidelijk dat het vijftal de enige overgebleven kandidaat was voor het toernooi van 2028, omdat concurrent Turkije besloot zich volledig te richten op het gezamenlijke bid met Italië om het EK in 2032 te organiseren. Dat is gelukt, want zij hebben de aanstelling voor het toernooi over een kleine tien jaar gekregen. De UEFA heeft het maandagmiddag formeel bevestigd.

Volgens The Times zullen verreweg de meeste wedstrijden, 28 stuks, in Engeland worden gespeeld. De halve finales en de finales worden op Wembley gespeeld. Wales, Schotland en Ierland organiseren zes wedstrijden, Noord-Ierland vijf. Het eerstvolgende EK in 2024 wordt gespeeld in Duitsland.

Mogen de gastlanden allemaal meedoen?

Opvallend is dat de Engelse voetbalbond (FA) aan de UEFA zou hebben laten weten de normale kwalificatiecyclus te willen doorlopen, in plaats van automatisch een ticket te krijgen. De FA vindt de kwalificatiereeks een betere voorbereiding dan vriendschappelijke wedstrijden. Bovendien is het commercieel interessanter om kwalificatieduels te spelen en wordt het als moeilijk gezien om geschikte oefentegenstanders te vinden. Het spelen van vriendschappelijke wedstrijden kan ook de plek op de FIFA-wereldranglijst schaden.

De verwachting is dat alle vijf landen zich op de normale wijze moeten zien te kwalificeren. Dat is een unicum, want normaal krijgen gastlanden automatisch een ticket. De UEFA vond het schijnbar niet gepast om 5 van de 24 tickets vooraf al toe te wijzen. Maar: de UEFA zou twee tickets reserveren voor gastlanden die het niet op eigen kracht redden. Als drie of meer gastlanden zich niet weten te plaatsen, dan krijgen de twee best presterende landen een startbewijs.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen