Vurig pleidooi voor Ajax-terugkeer Marco van Basten: 'Dat zou goud zijn'

1 november 2023, 13:29   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots / Ziggo

Marco van Basten zou als spitsentrainer bij Ajax een hoop kunnen betekenen voor de ontwikkeling van Brian Brobbey, denkt Maarten Wijffels. De journalist pleit ervoor dat San Marco, die als hoofdtrainer niet voldeed in Amsterdam, in plaats van kritiek te leveren langs de zijlijn een actieve rol kan gaan spelen in de ontwikkeling van de jonge spits.

In de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad trekt Wijffels een parallel met onder meer Ruud Gullit: "Ik herinner me hoe hij als hoofdtrainer van Feyenoord de tijd nam om individueel te gaan afwerken met Dirk Kuijt en Salomon Kalou", memoreert de journalist. "Toen was het trainingsveld nog voor De Kuip en kon je gewoon staan kijken hoe hij tips gaf, dat vond ik fantastisch om te zien", vervolgt Wijffels. "Dat zou ook nog steeds de inbreng van Van Basten, Gullit of Ruud van Nistelrooij bij clubs kunnen zijn", stelt hij.

Artikel gaat verder onder video

Laatstgenoemde stapte vorig seizoen één wedstrijd voor het einde op als hoofdtrainer van PSV, waar hij na een seizoen bij de Jong-ploeg in de Keuken Kampioen Divisie voor het eerst op het hoogste niveau aan het roer stond. Eerder werkte hij ook als spitsentrainer: "Ik herinner me dat Jürgen Locadia op een gegeven moment een doelpunt maakte waarvan hij zei: Dit heb ik van Van Nistelrooij geleerd", zegt Wijffels. "Eigenlijk zou het nog steeds heel mooi zijn als die echte toppers nog één of twee keer in de week aan de slag gingen met de Brobbey's van nu." Later voegt hij daaraan toe: "Dat zou goud zijn."

Van Basten was na zijn (door een enkelblessure veel te vroeg) beëindigde spelersloopbaan hoofdtrainer van Ajax, sc Heerenveen, AZ én het Nederlands elftal, alvorens hij tot de conclusie kwam dat het trainerschap niet voor hem was weggelegd. Wijffels verwoordt het zo: "Hij was geen trainer die de mindere goden iets mee kon geven, maar misschien op dit specifieke vlak zou dat wel kunnen." Sinds hij het trainersvak vaarwel zegde Van Basten werkzaam geweest in een voetbaltechnische functie bij de FIFA én regelmatig als analist te zien bij Ziggo Sport. In die hoedanigheid toonde hij zich recent kritisch op het spel van Brobbey, die tegen PSV drie levensgrote kansen om zeep hielp waardoor Ajax ondanks een 1-2 voorsprong bij rust met een 5-2 nederlaag terugkeerde naar Amsterdam.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij wilde toch het gehele betaalde voetbal in Nederland afschaffen, dan kan ie daar alvast mee beginnen in 020.....

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik peins der niet over. Jullie happen veel te graag.

KingJacobus.
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Precies. Wat een negatief voetbal daar in 020. Een schande in Europa.

KROTJE
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maarten Wijffels de copycat van Driessen.

Adder
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Toen hij pannekoek werd genoemd was hij pisoff op degene die het zei en op de media. Hij vroeg ook toen steun maar werd ontslagen. Het is een zure man geworden die alleen maar kan keffen langs de zijlijn.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen