AZ en Pascal Jansen per direct uit elkaar, oude bekende aangesteld als opvolger

17 januari 2024, 15:53   Bijgewerkt: 17 januari 2024, 17:45
Foto: © Imago

AZ en trainer Pascal Jansen beëindigen hun samenwerking per direct. De vijftigjarige oefenmeester was bezig aan zijn vierde seizoen in Alkmaarse dienst, maar de club maakt bij monde van directeur voetbalzaken Max Huiberts bekend dat gezamenlijk is besloten om nu uit elkaar te gaan. Maarten Martens is aangesteld als opvolger van Jansen en maakt het huidige seizoen af, zo meldt AZ bovendien.

Jansen werkte in het verleden onder meer als hoofd jeugdopleiding bij Vitesse, PSV en Sparta en was bij die laatste club ook enkele jaren assitent-trainer. In 2018 trad hij in diezelfde rol toe tot de technische staf. Na achtereenvolgens John van den Brom en Arne Slot te hebben bijgestaan werd hij in december 2020, na het ontslag van laatstgenoemde, benoemd tot nieuwe hoofdtrainer. In zijn eerste seizoen leidde Jansen de Alkmaarders naar de derde plaats in de Eredivisie.

Artikel gaat verder onder video

In de daaropvolgende seizoenen werd AZ achtereenvolgens vijfde en vierde, die laatste positie wordt ook op dit moment ingenomen. De afgelopen maanden verliepen echter bijzonder moeizaam. In de Conference League werd AZ in de groepsfase roemloos uitgeschakeld, terwijl de club vorig seizoen nog tot de halve finales wist te reiken. In de Eredivisie werd bovendien in december verloren van NEC (1-2) en koploper PSV (0-2). Afgelopen weekend volgde een 2-1 nederlaag bij FC Twente. Dinsdagavond had AZ bovendien de grootste moeite met de amateurs van Quick Boys in de KNVB Beker. De Katwijkers hielden de Alkmaarders in het eigen AFAS Stadion op een 3-3 gelijkspel na verlengingen, waarna AZ de strafschoppen beter nam.

Na het vertrek van Jansen neemt Maarten Martens de honneurs de komende maanden waar. De Belg, die als speler deel uitmaakte van de kampioensploeg van 2009, was al als assistent van Jansen betrokken bij de eerste selectie. Daarvoor had hij twee jaar Jong AZ onder zijn hoede. Komende zondag debuteert hij in het thuisduel met PEC Zwolle als hoofdtrainer op de bank.

Neemt AZ terecht afscheid van Jansen?

Laden...
624 stemmen
Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    13
    + 1
avatar

Nu een nieuwe naam voor ajax Pascal Jansen die wordt weer gelinkt aan ajax

Forza_AZ
Link gekopieerd!
    27
    + 1
avatar

Als het aan de resultaten had gelegen had Jansen er echt niet uit gevlogen hoor. Maar heb je dit seizoen, en eigenlijk ook vorig seizoen al, wel eens consequent wedstrijden van AZ gekeken? Zeker de laatste weken was het echt tranentrekkend slecht afbraakvoetbal met onbegrijpelijke tactieken/wissels. Dát is de reden dat fans, en nu ook directie, klaar met Jansen waren.

DeWitteBeer
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Is het niet zo dat AZ bij goede resultaten goede spelers verkoopt en niks verder investeert om het team nog sterker te maken en Pascal weer iedere keer opnieuw kan gaan bouwen. ik vind het zonde voor die man.

Forza_AZ
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Met die goede spelers van vorig jaar, was het het grootste deel van het seizoen ook werkelijk niet om aan te gluren. Resultaten verbloemen een hoop. Menig AZ supporter is van mening dat er veel meer uit te halen valt dan het angsthazenvoetbal wat ze onder Jansen laten zien. En als het dan nog steeds plek 4 is, maar in ieder geval leuker om te zien, dikke prima!

BertSchook18
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Dus als een club 3 keer verliest word je al ontslagen sorry maar dat ik van een fatsoenlijke club als AZ niet verwacht

Forza_AZ
Link gekopieerd!
    25
    + 1
avatar

Lees daarom mijn reactie hierboven nog eens :-)

KROTJE
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Wat een misrekening van de AZ-verantwoordelijken om Jansen te ontslaan. AZ verloor Karlson, Rijnders, Kerkez, Hadjidiakis, Beukema wat wil je dan ? Jansen kon er niks aan doen, de 4e plaats is de juiste plaats voor het AZ van dit moment toch ? En het verlies van Twente was ook geen schande, want Twente was sterk en in mijn ogen is Twente de gedoodverfde nummer 2 van dit seizoen. Die mindere wedstrijd tegen een Quick Boys kan gebeuren, het overkwam Ajax zelfs met de uitschakeling door Hercules. Voor Eredivisionisten zijn die amateurploegen geen inspiratie en dan spelen ze maar op de automatische piloot, die amateurs niet die gaan hun uiterste best doen, dus een zeperd kan best gebeuren. Voor Ajax wel gunstig die malaise bij AZ dan kan de ploeg van Schip misschien ervan profiteren en naar de 4e plaats opschuiven.

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Nederland is verworden tot een opleidingsland voor de grote competities. Spelers die jij hier noemt zijn niet te houden omdat ze wat ze daar kunnen verdienen in ons land verreweg niet betaald aan ze kan worden. Ook onze top drie moeten hieraan geloven wat hun topspelers betreft laat staan de clubs zoals AZ die daar net onder zitten. Dat is de reden dat de meeste clubs hier ieder seizoen weer met een behoorlijk afgeroomde selectie moeten starten omdat omdat hun pareltjes vertrokken zijn, een enkeling daar gelaten. Het is helaas niet anders.

KROTJE
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

O ja Frank de Boer, Noord-Hollander, wil graag weer aan het werk, snel contracteren AZ.

0laf
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Als je verdedigend voetbal wil houden, moet je dat doen.

Voetbalxpert
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ha die is weg nu wordt AZ kampioen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen