Studio Voetbal maakt tekening en trekt conclusie over 'doelpunt' van Ajax

12 februari 2024, 13:15   Bijgewerkt: 12 februari 2024, 14:14
Foto: © Studio Voetbal

De NOS heeft een eigen analyse uitgevoerd na de veelbesproken slotfase bij sc HeerenveenAjax. Presentator Sjoerd van Ramshorst van Studio Voetbal concludeert dat het er alle schijn van heeft dat de bal niet de doellijn volledig passeerde, toen Syb van Ottele een eigen doelpunt dreigde te maken. Dat zou de 3-3 zijn geweest, maar het bleef bij 3-2 voor Heerenveen.

De grens- en scheidsrechter kenden geen doelpunt toe, waarna de VAR zich over de beelden boog. Die boden geen onomstotelijk bewijs dat de bal over de lijn was, toen Pawel Bochniewicz de bal wegschoot. Wat de beoordeling nog lastiger maakt, is het feit dat de camera niet loodrecht met de doellijn staat.

Artikel gaat verder onder video

“Je kan het niet met honderd procent zekerheid zeggen, maar wij zijn uiteindelijk ook zelf gaan tekenen”, zegt Van Ramshorst. “Er staat een camera achter de doellijn, maar die staat er ook net niet loodrecht op. De achterlijn loopt niet gelijk aan de paal. Als je dan toch die lijnen doortrekt, dan lijkt de bal waarschijnlijk niet over de lijn. Denken wij. Maar honderd procent waterdicht is het niet.”

© Studio Voetbal

Ook tafelgast Ibrahim Afellay begrijpt waarom de arbitrage onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie geen doelpunt toekende. “Ik ben, op basis van de beelden die ik heb gezien, niet overtuigd geraakt dat de bal geheel over de lijn was.” Ajax publiceerde na afloop van de wedstrijd een foto waarop het juist lijkt dat de bal wel over de lijn was.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

PassievoorAjax
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Er werd vanmiddag door de commentator tijdens Heerenveen Ajax gezegd dat er geen doellijn technologie aanwezig was. Onbegrijpelijk als dit klopt. Waarom niet?

Ajeto!
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Dat zal een financiële overweging zijn. Het Hawkeye systeem kost enkele tonnen en tienduizenden euro's om het elk jaar te onderhouden. Gewoon een heleboel centjes voor 9/10 clubs. Als je dan geen Europese wedstrijden speel of host. Dan ga je keuzes maken. Stel dan Fortuna de tegenstander vandaag was dan was het een keertje boeh en bah en door met de orde van de dag en nu is het Ajax wat de punten voor de 3e plek hard nodig heeft. Helaas kan het muntje niet altijd 1 kant opvallen.

Boertje
Link gekopieerd!
    28
    + 1
avatar

Kost 5 miljoen wordt alleen bij Europese wedstrijden gebruikt, ze kiezen in nl voor de var wat ook 5 miljoen kost

GabrielleX01
Link gekopieerd!
    18
    + 1
avatar

Het is wel oneerlijk eigenlijk. Niet omdat het nu Ajax is, maar stel voor club A speelt tegen club B uit, B heeft doellijntechnologie, krijgt daarmee een goal. Dan, uitwedstrijd club B, club A heeft dat niet heeft zelfde soort situatie geen goal. Daarom vind ik - net zoals in Europa met de VAR - of altijd en overal of nergens. En ik vind niet dat Ajax dit uberhaupt verdient heeft, dus voor ik daar reacties op krijg, dat is mijn punt niet. Gaat me om de eerlijkheid als er soms bepaalde middelen wel aanwezig zijn en soms niet.

Exitium
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Zo oneerlijk is het niet. Uiteindelijk wil je een zo eerlijk mogelijk resultaat. Dat er bij Ajax wel doellijntechnologie hangt doet er niet toe. Wat er met die goal van Ajax gebeurde had Heerenveen ook kunnen overkomen, en als zoiets in de Arena gebeurd was had de doellijntechnologie in beide gevallen dezelfde uitkomst gegeven. De uitslagen worden eerlijker als doellijntechnologie overal aanwezig zou zijn, maar het is niet zo dat het oneerlijker wordt als je het maar in sommige stadions hebt hangen.

bassiedieallesbeterweet
Link gekopieerd!
    19
    + 1
avatar

Bal is niet over de lijn, punt. Geen goal. Maar de foto die ze hebben geplaatst in dit artikel, hahahaha ik heb nog nooit een bal gezien met een punt eraan

Huupiehup
Link gekopieerd!
    22
    + 1
avatar

Waarom al dit 'gezeur'? Als zoiets bij zegge Fortuna-Volendam was gebeurd was er niet zo'n heisa om geweest terwijl dat om degradatie gaat. Foto van Ajax bewijst niets omdat standpunt ver van de doellijn verwijderd is en daardoor (negatief) gezichtsbedrog opleverd. Als je terugzoomd naar de achterlijn gaat de bal 'naar voren'. Lieve Ajax supporters, accepteer nu eens dat een beslissing eens niet jullie kant opvalt. Dat gebeurt al veel te vaak.

Oud keeper
Link gekopieerd!
    26
    + 1
avatar

Exact👍

Boertje
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Weten ze ook een keer hoe dat voelt

Huupiehup
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Zoals trouwens ook bij PSV en Feijenoord. Topclubs hebben altijd het voordeel van de twijfel. Denk maar eens aan het krijgen van kaarten. Deze krijgt een speler van bv Almere City, voor een identieke overtreding eerder, dan een van de topclubs. Scheidsrechters zitten niet te wachten op gezeur in die voetbal praatprogramma's over wellus of niettus.

wilhelm
Link gekopieerd!
    11
    + 1
avatar

Wat een drama om dat het Ajax is moeten we een op hef maken van hier tot Tokio , ze kunnen gewoon niet tegen hun verlies. Dat hele Ajax moeten ze op doeken je kan hier niet kijken of het gaat over Ajax er zijn zoveel verenigingen waar je leuk over kan schrijven .Heerenveen speelde een prima wedstrijd en daar had Ajax weinig antwoord op .Ik hoop echt dat de redactie eens stopt met die verwenden Ajax . Dat is net als bij studio sport daar zit een meneer v.d. Vaart kan alleen maar over Ajax ouwehoeren en die tegen over hem zit over Feyenoord .Gisteren was het een stuk beter dat die twee er niet waren voorlopig niet meer uit nodigen.

BartAjax
Link gekopieerd!
    1
    + 1
avatar

Misschien moet de F-side jou komen opzoeken

Realistische Psv supporter
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Welke toepassingen er ook gedaan worden in het voetbal het zal nooit 100% eerlijk zijn. Beslissingen blijven door de mensheid gemaakt worden

HansKuypers22
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Juridisch gezien lijkt het mij dat de bal in ieder geval over de lijn is als die landt op het groen en de bowling het wit van de streep niet meer raakt. Dat kan de VAR beeldje voor beeldje weergeven

haike
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

scheids heeft niet gefloten voor doelpunt duuuus klaar! terecht geen goal! hadden ze maar beter hun best moeten doen

Laurens1
Link gekopieerd!
    12
    + 1
avatar

Het is al drama genoeg dat Ajax het over één punt moet hebben bij een ploeg welke de laatste zes wedstrijden niet heeft gewonnen! Als bal over de lijn is had het gewoon moeten tellen overigens !

Zeeuwke
Link gekopieerd!
    6
    + 1
avatar

Hoe lang blijven we er over discusseren is gebeurd jammer maar door .

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen