'Kroes joeg RvC Ajax al vóór eerste werkdag tegen zich in het harnas'

3 april 2024, 16:05   Bijgewerkt: 3 april 2024, 16:12
Foto: © Imago

De dinsdag door Ajax geschorste algemeen directeur Alex Kroes joeg al vóór hij op 15 maart aantrad de Raad van Commissarissen van de club tegen zich in het harnas. Dat meldt Algemeen Dagblad-journalist Sjoerd Mossou althans. De RvC vroeg Kroes volgens de journalist tevergeefs of hij zijn steun zou willen uitspreken voor het KPMG-rapport over Sven Mislintat.

Hoewel Kroes uiteindelijk is gestruikeld over de aankoop van een fors pakket Ajax-aandelen, vlak voordat in augustus 2023 bekend werd dat hij de nieuwe algemeen directeur van de club zou worden, zou het vermoeden van de hoofdrolspeler dat hij moet vertrekken als gevolg van een 'duister politiek spel' volgens Mossou 'best eens kunnen kloppen': "De nieuwe directeur had intern zeker niet alleen maar vrienden", schrijft de journalist.

Artikel gaat verder onder video

"Al vlak vóór zijn eerste werkdag vroeg de raad van Commissarissen van Ajax of Kroes het inmiddels afgeronde KPMG-rapport over de ontslagen technisch directeur Sven Mislintat wilde steunen, al was het maar richting de buitenwereld", weet Mossou te melden. "Kroes weigerde, vond het een flutrapport en vertelde het controlerend orgaan dat ze de conclusies zelf maar moesten verdedigen", vervolgt het artikel.

Dat nam de RvC de aanstaande bestuurder niet in dank af: "Het maakte hem niet bepaald populairder bij zijn toezichthouders", schrijft Mossou. Ook de uitspraken die Kroes voor zijn aanstelling over Mislintat deed (hij noemde de Duitser onder meer 'een charlatan'), schoten in het verkeerde keelgat. "Met zijn snoeiharde kritiek op Mislintat had Kroes impliciet al eerder vernietigend geoordeeld over de Raad van Commissarissen." Daarnaast onderschrijft Mossou de vermoedens die dinsdag al veelvuldig werden uitgesproken (onder meer door oud-prof Willie Overtoom), dat veel mensen binnen Ajax vreesden voor hun positie nu Kroes was aangetreden: "Ook op de werkvloer hadden volop werknemers te vrezen voor hun baan, want Kroes was vastbesloten schoon schip te maken binnen de Amsterdamse club."

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Michael van Praag is spijkerhard voor Alex Kroes wegens plegen van vermeend strafbaar feit

Michael van Praag reageert op het nieuws rondom Alex Kroes, die door de Raad van Commissarissen van Ajax per direct geschorst is.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Oud keeper
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Ben benieuwd met wat voor figuur zij nu weer aankomen.

F1JPSPecial
Link gekopieerd!
    8
    + 1
avatar

Het draait binnen de RvC dus voornamelijk om de eigen positie en niet om het belang van de club Ajax. Bang om afgerekend te worden op hun rol en verantwoordelijkheid bij de aanstelling van Mislintat. En van Praag houd er dus gewoon een paar de hand boven het hoofd. Inderdaad niet slim van Kroeze om die narcisten een stok te geven om dodelijk terug te slaan.

Deblauwe1
Link gekopieerd!
    4
    + 1
avatar

Juist, daar zijn er bang voor eigen hagje en kunnen ze hun Ajaxzakcentje niet meer collecteren. Zij hebben hem in eerste instantie iets gevraagd, waartoe hij niets kon zeggen en zich bemoeien met interne zaken

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen