Faillissement Vitesse nóg dichterbij: reddingsplan loopt stuk op weigering van Michael van de Kuit

14 mei 2024, 09:57
Foto: © Imago

In de week van de waarheid voor Vitesse is een mogelijk reddingsplan van de club stukgelopen op een weigering van stadioneigenaar Michael van de Kuit om in te stemmen met een huurverlaging. Voormalig Vitesse-eigenaar Maasbert Schouten had dat als harde eis gesteld om voor een bedrag van om en nabij de 12 miljoen euro de clubaandelen opnieuw in handen te krijgen, zo meldt De Telegraaf.

Op 17 mei, aanstaande vrijdag dus, doet de onafhankelijke licentiecommissie van de KNVB uitspraak over dé grote vraag die alles en iedereen die de club een warm hart toedraagt volop bezighoudt: behoudt Vitesse de proflicentie voor het seizoen 2024/25? Schouten blijkt, afgaande op de berichtgeving van de ochtendkrant, de afgelopen weken bezig zijn geweest met een reddingsplan waarbij hij opnieuw grootaandeelhouder van de Arnhemse club zou worden.

Artikel gaat verder onder video

De man die in 2010 zijn clubaandelen verkocht aan de eerste buitenlandse eigenaar van Vitesse, Merab Jordania, zou daar een bedrag van zo'n 12 miljoen euro voor neertellen, schrijft Telegraaf-verslaggever Jeroen Kapteijns. Mits de deal was doorgegaan, had de zakenman een 'sanering die veel verregaander zou zijn dan de huidige clubleiding voor ogen heeft', weet de journalist. "Waar de clubleiding denkt aan 12 miljoen aan inkomsten en zo’n 18,5 miljoen aan uitgaven voor de Keuken Kampioen Divisie-club komend seizoen, raamde Schouten voorzichtiger met 11 miljoen euro aan inkomsten en zo’n 14,5 miljoen euro aan uitgaven. Dat zou bijna een halvering zijn van het huidige uitgavenpatroon van 27 miljoen euro", leest het.

Het door Schouten geïnvesteerde kapitaal had als garantstelling gebruikt moeten worden voor de overblijvende schuld als de WHOA-procedure daadwerkelijk wordt doorgezet. Daarnaast zou er een 'grootschalige reorganisatie' en een uitstaande schuld bij de belastingdienst van 'naar schatting zo'n 9 à 10 miljoen euro' mee worden bekostigd. Met zijn keiharde sanering zou Schouten het begrotingstekort terug willen dringen naar maximaal 3,5 miljoen euro. Om dat verder omlaag te brengen had Van de Kluit de huursom die de club jaarlijks overmaakt voor het gebruik van stadion GelreDome moeten verlagen, maar daar weigert de stadioneigenaar mee in te stemmen. "Bronnen rond de club geven aan, dat Schouten daarop besloten heeft zichzelf terug te trekken uit het proces om Vitesse te redden. Daarmee is de kans op een faillissement van de club opnieuw groter geworden", schrijft Kapteijns onheilspellend.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Chris Woerts komt met fraai gebaar richting Vitesse en maakt donatiebedrag bekend

Sportmarketeer Chris Woerts heeft Vitesse een financieel steuntje in de rug gegeven.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Storm
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Er zijn natuurlijk allerlei mensen verantwoordelijk voor de teloorgang van de club, maar ik weet daar het fijne niet van, dus dat laat ik buiten beschouwing. Voor de club en voor het NL voetbal vind ik het in elk geval erg jammer.

Nietgefactcheckt
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Heb er toch een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant is het vreselijk zonde en gun ik het vooral de medewerkers (reguliere organisatie) en de fans het niet dat Vitesse de licentie verliest maar aan de andere kant is dit wel gewoon hoe het werkt. We verzinnen niet zomaar regels. Als je het niet op orde hebt verdien je die licentie gewoon niet. Heel vervelend maar wat niet kan, kan niet.

boyke
Link gekopieerd!
    3
    + 1
avatar

Naar een ander stadion uitkijken met eigen inkomsten en die mister de king Kuit het nakijken geven die totaal nergens aan meewerkt. Vitesse failliet en omdopen naar Vitesse 1908 en meneer hoeft niet meer te kijken van inkomsten verhuur waar hij gruwelijk voor profiteerd. Hij kan wel zeggen heb Vitesse niet nodig heb evenementen zat maar ook die zijn er maar een bepaald antal per jaar en als gemeente Arnhem niet meer toestemming geven. Laat die Kuit maar op de blaren zitten als er door het twee tal wat nu druk bezig is de zaak te redden geen medewerking krijgt van Kuit. Hij heeft het recht meer huur te vragen maar denkt totaal niet mee wat hem boven het hoofd hangt als er geen Vitesse meer is. Geen inkomsten voor Kuit is alleen maar meer verlies voor hem en dat Vitesse een contract voor het leven heeft met GelreDome is aan te vechten.

Dropkick
Link gekopieerd!
    2
    + 1
avatar

Het moet maar eens over zijn met de z.g reddingen , het is vaak uitstel van executie .

Barry en Corina Faber
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

terug naar Monnikenhuizen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen