Alex Kroes dreigt de plank volledig mis te slaan bij Ajax: 'Dit zou écht een enorme fout zijn'

13 juni 2024, 08:25
Foto: © Imago

Het zou een enorme fout zijn van technisch directeur Alex Kroes van Ajax als hij ervoor kiest om Josip Sutalo deze zomer van de hand te doen, zo stelt de Kroatische Tomislav Filipovic van Sport Klub TYV althans. Filipovic, die een Kroatische supporter van Ajax is en de Nederlandse club in zijn thuisland analyseert, denkt dat Sutalo volgend seizoen sterker terug gaat komen.

"Het zou echt een enorme fout zijn om hem (Sutalo, red.) nu te verkopen", stelt Filipovic in een uitgebreid interview met AjaxShowtime. "Ik geloof dat de critici volgend seizoen anders over hem zullen praten. Van zwarte eend naar zwaan, zeg maar. Hij zou kunnen profiteren van de steun van de supporters. Ik hoop alleen maar dat deze hele situatie niet te moeilijk voor hem was", geeft de Kroaat, die dit seizoen veel naar Ajax heeft gekeken, aan.

Artikel gaat verder onder video

Toch lijkt technisch directeur Kroes een andere weg in te slaan. Hij heeft namelijk het bordje 'te koop' om de nek van Sutalo en acht andere aankopen van de vorige technisch directeur Sven Mislintat gehangen. Het zou betekenen dat de verdediger na één seizoen alweer vertrekt uit Amsterdam. Het was geen goed jaar van de Kroaat bij Ajax, waarvan veel werd verwacht.  Wel zou Filipovic, zeker met het EK op komst, de verdediger het vertrouwen geven onder de nieuwe trainer.

Volgens de Kroaat lag het probleem niet alleen bij hem, maar had heel Ajax het loodzwaar: "Mijn mening is dat Ajax fysiek niet opgewassen was tegen veel teams in de Eredivisie. De verdediging zag er ook veel slechter uit, omdat het middenveld verdedigend een puinhoop was. Ook met vijf verdedigers lukte het niet, omdat het niet stond op het middenveld", is Filipovic van mening. "Šutalo had het beter kunnen doen, hij is meegegaan in de malaise", geeft de Kroatische analist toe.

➡️ Misschien vind je dit artikel ook interessant

🔗 Transfer naar Ajax plots zéér reëel na komst Farioli: ‘Hij houdt van spelers zoals hij’

Jeremain Lens en Derrick Luckassen denken dat de overgang van Francesco Farioli naar Ajax een gewenst effect gaat opleveren. 

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

Scoor maar liefst 50x je inzet als Ajax van FK Vojvodina wint!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Copa
Link gekopieerd!
  22
  + 1
avatar

Stein heeft de basis gelegd voor de grote wanorde. Ajax was te groot voor hem. Conditioneel was het niets. Spelers stonden stil, want er ws niet gezegd wat ze moesten doen. Het vertrouwen van spelers in Stein daalde per week, stomweg omdat ze zagen dat hij totaal geen idee had wat te doen, oefeningen sloegen nergens op en tactisch was het 0,0

QuarlonK
Link gekopieerd!
  38
  + 1
avatar

Tegelijkertijd lag het probleem natuurlijk wel veel breder. Ook bestuur, scouting en Mislintat faalden

KROTJE
Link gekopieerd!
  30
  + 1
avatar

Mislintat en in zijn kielzog Van der Sar is in mijn ogen de grootste verantwoordelijke voor de misère bij Ajax plus dat Steijn bewust of onbewust er een grote puinhoop van maakte. Steijn is nou eenmaal ongeschikt voor de hogere school. Zijn zoon Sem daarentegen heeft een grote toekomst.

Martijn79
Link gekopieerd!
  20
  + 1
avatar

Hij moest het doen met de miskopen van ome Sven. Als hij zijn lijstje had gekregen was Ajax 'gewoon' kampioen geworden.

Dexi
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

@Copa Wel het hele verhaal vertellen niet ergens in het midden beginnen, je komt over alsof je onder een steen hebt gelegen

KROTJE
Link gekopieerd!
  30
  + 1
avatar

@Martijn79, "Hij moest het doen met de miskopen van ome Sven." Dan zou ik zeggen: "Steijn haal alles er uit wat je eruit -kan- halen, daarvoor werd jij als coach van een topclub binnen gehaald. Jij bent immers de ervaren Maurice Steijn of niet ?" Maar in plaats van zijn stinkende best te doen 'saboteerde' hij door niet met die miskopen verder te gaan proberen en te kijken waar één en ander zou kunnen eindigen. De competitie duurde nog meer dan 30 wedstrijden en hij had tijd genoeg om iets voor elkaar te krijgen, in plaats daarvan gedroeg hij zich obstinaat, eigenwijs met alle gevolgen van dien. Als nieuwe coach word je niet zo maar ontslagen hoor !! Wat zijn lijstje betreft, hij had dan maar met zijn vuisten op tafel moeten slaan, desnoods ten koste van alles.

Voetbalfanaat
Link gekopieerd!
  29
  + 1
avatar

Copa: Wat anderen hier al zeggen dat het niet alleen aan Steijn heeft gelegen klopt volledig. Het lijkt wel of jij regelmatig in de kleedkamer van Ajax bent geweest toen Steijn er trainer was. Het probleem lag vooral bij een falend bestuur die o.a. Mislintat hebben aangesteld en hem bij wijze van spreken de sleutel van de kluis hebben gegeven waardoor hij zijn gang kon gaan met alle gevolgen van dien. Peter Bosz had wel oren om trainer te worden maar die had inderdaad met zijn vuist op tafel geslagen en dat was juist wat niet gepruimd werd. We hebben gezien wat Bosz bij PSV heeft bereikt en in de toekomst waarschijnlijk nog zal bereiken. Nogmaals Steijn was hier niet alleen de hoofdschuldige, het was het collectief wat gefaald heeft. Dat zijn de feiten.

Nasalis
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Ik moet eerlijk zeggen dat het na het vertrek van Steijn echt niet heel veel beter werd. De weg omhoog op de ranglijst werd gevonden dankzij een aantal inhaalwedstrijden en een licht programma. Ook na het vertrek van Steijn leed Ajax nog 30 punten puntverlies.

dilima1966
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Gewoon verkopen jullie kunnen wel steeds het op steijn gooien maar zins 1956 was dit het slechte team wat ajax in de competitie heeft gehad zo lopen er nog de helft rond die zo snel mogelijk moeten worden geloodst en trouwens van schip was ook niet beter als steijn

KROTJE
Link gekopieerd!
  32
  + 1
avatar

Laat Ajax niet (mis-)leiden door de buitenwacht die denkt beter te weten wat er binnenshuis bij Ajax aan de gang/hand is. Buiten deze Kroatische journalist is er in ons land al meer dan noodzakelijk bemoeienis door personen die denken qua mening nog van belang zijn, alleen maar met oneliners komen.

Beukie
Link gekopieerd!
  34
  + 1
avatar

Stein was zeker niet de schuldige, als je materiaal in je schoenen geschoven krijgt wat totaal niet de beoogde kwaliteiten heeft kan je daar als trainer weinig aan doen. Het enige wat je hem kan verwijten is dat hij het geaccepteerd heeft

Beukie
Link gekopieerd!
  36
  + 1
avatar

Die Sutalo meteen verkopen, de man heeft niet de kwaliteiten, in het hele seizoen totaal geen verbetering gezien, daarbij voor het bedrag dat hij gekost heeft mag je verwachten dat hij er wel staat naar enige weken/maanden, het is tenslotte geen opvangcentrum voor zielige voetballertjes. Wat dat betreft is die Kaplan een stuk verder en daar zit potentie in voor Ajax

balletje rond
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

Het is en blijft een zooi daar komt helemaal niets van terecht en dat zegt een WILLEM 2 er dus 013 Krotje zeverlap en beterweter

KROTJE
Link gekopieerd!
  19
  + 1
avatar

@balletje rond, dan is het te hopen dat met jouw Willem 2 het heul erg goed zal gaan, want daar is het hosannah en alles is prima de luxe geregeld toch ? Wij zullen het wel zien. Dan maar een zeverlap en betweter te zijn dan een oproerkraaier met veel verbale onzinlucht uit de opening onder zijn neusgaten.

gtsb
Link gekopieerd!
  4
  + 1
avatar

Balletje rond laat gaan . Of beter gezegd lekker laten janken . Heeft al jaren alles fout . Kan alleen wijzen naar .,en uitlokken En dan huilie huilie iedereen is tegen ajax roepen ,als mensen wat terug zeggen . Het is een klein kindje waarvan het ijsje is afgepakt

Storm
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Misschien moet je zélf eens "laten gaan", is dat niet een idee? Misschien moet je je eigen tekst een teruglezen en dan iets roepen over "klein kindje waarvan het ijsje is afgepakt". Met je eeuwige gehamer en doorzanikken. Als er IEMAND hier aan de gang blijft met continu dezelfde lege retoriek en beschuldigingen dan ben jij het wel gtsb! En ik hoef Krotje echt niet te verdedigen, dat kan hij prima zelf, maar hij hééft het nota bene niet eens tegen jou en tóch kom je weer met je belachelijke opmerkingen! Misschien moet je eens aan Boyke een paar tips vragen hoe je normaal kunt doen. Zeikerd!

Jos Ligthart
Link gekopieerd!
  16
  + 1
avatar

Zet er eerst een goede trainer voor die weet wat hij doet maak er een team van en luister minder naar de pers er zitten zeker goede voetballers tussen en enkele aankopen met jeugd dan komt het goed

Dug out
Link gekopieerd!
  22
  + 1
avatar

Het is opvallend dat Rens het beter deed dan Sutalo en dat Kaplan het ook veel beter deed.

 1. Past Sutalo in de speelstijl van de nieuwe trainer?
 2. Is Sutalo CL-waardig?
 3. Is de vervanging beter dan Sutalo?

Sutalo is natuurlijk wel international en zal in de zomer hopelijk zijn marktwaarde laten stijgen. Een goedkopere en betere verdediger is dan wenselijk. De vraag is: is die op het oog?

Storm
Link gekopieerd!
  26
  + 1
avatar

Het bordje "te koop" wil niet meteen zeggen dat een speler vertrekt. Er moet ook interesse voor hem zijn, en misschien komt hij alsnog voor in de plannen van Farioli. Dat kan ook nog. Een beetje voorbarig wat die man zegt.

dilima1966
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Carlos Forbs kosten ajax 14 miljoen nu zijn waarde de helft

LCA
Link gekopieerd!
  12
  + 1
avatar

nou laten we hopen dat we Sutalo Überhaupt nog kwijtraken.. man man man wat was die slecht zeg op het kortstondige optreden van Kroatië dit EK.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen