Engeland slaat heel laat keihard toe en dompelt Oranje in diepe rouw

10 juli 2024, 22:55   Bijgewerkt: 10 juli 2024, 23:02
Foto: © Imago

Het Nederlands elftal is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het Europees Kampioenschap in Duitsland. Een verlenging leek eraan te pas te moeten komen tegen Engeland, maar Ollie Watkins dompelde Oranje met een laat doelpunt in ongelooflijk diepe rouw: 1-2.

Slapeloze nachten zal Koeman waarschijnlijk niet hebben gehad in de aanloop naar de ontmoeting met Engeland, maar de rechtsbuitenpositie zal hem ongetwijfeld dwars hebben gezeten. In de eerste vier wedstrijden koos Koeman immers telkens voor een andere naam rechts voorin. Na Xavi Simons, Jeremie Frimpong en Donyell Malen was het in de achtste finale en kwartfinale tegen respectievelijk Roemenië en Turkije de beurt aan Steven Bergwijn. Na 45 goede minuten tegen Roemenië kwam de Ajacied er tegen de Turken een stuk minder aan te pas. Met Malen in de ploeg dacht Koeman de Engelsen pijn te kunnen doen.

Artikel gaat verder onder video

Het was Malen die in de openingsfase direct twee keer aan het werk werd gezet. Maar nadat hij eerst werd teruggefloten vanwege buitenspel en daarna nét niet bij de bal kwam, was het iemand anders die het Signal Iduna Park deed ontploffen. De hele dag was Dortmund al van links naar rechts gegaan en na acht minuten konden de Oranjefans nóg wat harder juichen: Xavi Simons ontfutselde Declan Rice de bal en schoot ‘m vervolgens verwoestend in de bovenhoek: 1-0. Een heerlijk moment voor de jonge Simons, die het in het shirt van het Nederlands elftal al zo vaak zo zwaar te verduren heeft gekregen.

Engelse storm: Dumfries pechvogel, maar ook reddende engel

De perfecte start, zou je denken althans. Het tegendeel was echter waar. Engeland nam na de treffer van Simons het heft in handen en mocht na een aantal dreigende momenten zelfs een strafschop nemen. Denzel Dumfries raakte Harry Kane op zijn voet. De scheidsrechter wilde in eerste instantie van niets weten, maar wees op advies van de VAR alsnog naar de stip. Bart Verbruggen dook naar de goede hoek, maar de strafschop van Kane was perfect ingeschoten. Het stond alweer gelijk. En Oranje zal blij zijn dat dit even zo bleef, want Engeland dacht via Phil Foden razendsnel op voorsprong te komen. Dumfries, de pechvogel bij de strafschop, voorkwam op de doellijn echter een tweede Engelse treffer.

Diezelfde Foden was met een schot op de buitenkant van de paal nóg een keer dicht bij de 1-2. Aan de andere kant had Dumfries kort daarvoor uit een hoekschop de lat geraakt. Het gebeurde allemaal in een knotsgekke eerste helft, waarin Koeman ook nog noodgedwongen een wissel moest toepassen. Memphis greep naar zijn hamstring en kon niet verder. Voor hem kwam niet Wout Weghorst of Joshua Zirkzee, maar Joey Veerman. Een wissel die je je twee weken geleden na de nederlaag tegen Oostenrijk moeilijk kon voorstellen, maar ditmaal nodig was om de Engelse storm tot een halt te roepen.

Plan Weghorst

De tweede helft was nog niet eens begonnen of het eerste opvallende moment viel al te noteren. Aan de zijkant stond Wout Weghorst klaar voor een invalbeurt. Invallen doet Weghorst bij Oranje natuurlijk wel vaker, tegen Turkije ook al na 45 minuten. Maar dat hij nu al zo vroeg in de ploeg kwam voor Malen was een verrassende zet van Koeman. Daarmee, en ook de eerdere komst van Veerman, wist Engeland zich geen raad. De creatieve Foden en de dribbelende Saka kwamen niet meer aan de bal. Oranje had het organisatorisch een stuk beter voor elkaar en kwam via Virgil van Dijk zelfs bijna op 2-1, maar zijn inzet werd katachtig gekeerd door Jordan Pickford.

Oranje controleerde de tweede helft en verdiende eigenlijk wel een treffer, maar het waren de Engelsen die mochten juichen. Gelukkig slechts voor een paar seconden. Saka tikte binnen, maar de vlag ging omhoog wegens buitenspel voor Kyle Walker. Het was het eerste moment van paniek in de Nederlandse zestien in de tweede helft. Aan de andere kant lukte het nét te weinig om de Engelsen écht aan het wankelen te krijgen, waardoor er een verlenging aan te pas leek te moeten komen. Maar zoals wel vaker sloegen de Britten op het laatste moment toe. Invaller Watkins kreeg teveel ruimte van Stefan de Vrij om te draaien en schoot vervolgens keihard binnen: 1-2. Geen finale voor Oranje.

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

It's showtime! Wed €10 en scoor €50 aan free bets!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Copa
Link gekopieerd!
  11
  + 1
avatar

Eerste helft voor Engeland Tweede helft voor Nederland Ik hoor de verslaggever zeggen dat Nederland trots mag zijn. Waarop vraag ik me af

Henkapestaart
Link gekopieerd!
  7
  + 1
avatar

Goed je best gedaan jongens maar met een scheids die alles tegen je fluit kun je niet winnen dit EK heeft het meest schandalige niveau scheidsrechters in de geschiedenis van het voetbal zo slecht.

Storm
Link gekopieerd!
  11
  + 1
avatar

Engeland wint gewoon terecht. Er zit veel meer wilskracht en overtuiging in die ploeg. NL veel te traag, slechte passings, continu traag opbouwen en maar wat breed of achteruit spelen. De speelwijze van NL ergert me. Maar goed, het is klaar.

Henkapestaart
Link gekopieerd!
  5
  + 1
avatar

Ben ik niet met je eens engeland speelde de tweede helft net zo slecht als nederland de eerste helft was een gelijk waardige pot met 2 matige teams. Maar de scheids was duidelijk in engels voordeel. Nederland speelde een matig EK en kwam daarmee erg ver.

Dropkick
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

En toch speelden ze niet goed met al die ruimtes die ze hadden op het middenveld.

Goku
Link gekopieerd!
  6
  + 1
avatar

Man man man, wat een slechte wedstrijd van Nederland. Nooit meer Koeman, te bang, geen plan B en altijd kut wissel. Overal gezien verdienen we het ook niet

Gusa
Link gekopieerd!
  11
  + 1
avatar

Verbazingwekkend ver gekomen met 'schijtbakkenvoetbal'. Het zat alles behalve tegen in de eerste weken. We troffen Polen zonder Lewandowski, Frankrijk zonder Mbappé, kwamen aan de goede kant van het toernooi terecht en troffen het zwakke Roemenië ondanks een wanprestatie in de poulefase (derde plaats). Er had vandaag misschien meer in gezeten omdat dit Engeland eigenlijk met dezelfde problemen worstelt als wij, maar ergens stopt het geluk. De penalty en later treffer van Watkins maken het natuurlijk wel bijzonder zuur.

Derk62
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Zeg dat wel, ze zij niet moe geworden, dat wel natuurlijk

vleermuis
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

middelmatige premier league spelers die dan moeten winnen van de beste premier league spelers..ergens had dat nooit gekunt..tis niet logisch..heeft t uitvallen van depay ons de goal gekost die we minstens 1 keer nodig hadden dit toernooi? bwoah..wie had uberhaubt het doelpunt moeten maken tegen spanje na deze wedstrijd??..halve finale gehaalt met vrij plichtmatige prestaties met een gemiddelt team..ik heb best wat te ''vieren'' vierde?..eigenlijk best relax voor slecht spelen..goeie score weinig moeite..1 blessure over..

KROTJE
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Reijnders en Simons er uit Xirkzee en Frimpong er in, maar goed ik ben maar een voetballiefhebber en de bondscoach is een Koeman. Uitgeschakeld worden is tot daar aan toe, de ploeg die een doelpunt meer maakt is winnaar is gewoon een feit, -maar- die honderdduizend supporters daar heb ik 'medelijden' mee en de bondscoach maar zeggen: "ik ben trots op deze ploeg", hou op Koeman, stop maar mee. Deze ploeg (met uitzondering van enkele spelers) heeft de supporters niets terug gegeven, niet eens eventueel een verloren finale. KNVB pas nu jullie vergezicht aan en kies voor een topcoach i.p.v. één het niveau Frank de Boer, Ronald Koeman, Van Basten, Van Marwijk.......zij zijn coaches die alleen in zichzelf geloven ook als het gaandeweg toch niet goed gaat. Kenmerken zijn: vasthouden aan reputaties, omstreden opstellingen, slechte wissels, verkeerde wisselmomenten. Vanavond is een goed voorbeeld om Brobbey en Zirkzee in de laatste 2 minuten te laten invallen, dan ben je als coach toch niet goed bij je hoofd.

ERIMIR
Link gekopieerd!
  5
  + 1
avatar

Engelsen waren niet beter dan Nederland. Lekker handig om pas in blessuretijd bij een 2-1 achterstand 2 extra spitsen Brobbey en Zirkzee in te brengen om achterstand weg te werken. Toont wel aan dat Koeman geen toptrainer is om 6 wedstrijden lang te blijven vasthouden aan een spits die niet aan de verwachtingen heeft voldaan. Had steeds verkeerde keuzes gemaakt met zijn opstellingen (durfde niet door te selecteren), terwijl hij kwalitatief een sterke selectie had.

KROTJE
Link gekopieerd!
  3
  + 1
avatar

Mee eens.

Dropkick
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Wat een drama wissels, als het kalf.......

Dropkick
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

En nu zingen we : Naar Links Naar Rechts NAAR HUIS.......

Dropkick
Link gekopieerd!
  0
  + 1
avatar

Ik ben 72 en speel Walking Soccer in Canada , die v Dijk kan net meekomen met ons denk ik , wat een stelletje schijtvoetballers , maar worden ze nu nog gehuldigd , misschien een stille huldiging op een begraafplaats.

gtsb
Link gekopieerd!
  2
  + 1
avatar

Verdiende overwinning voor engeland die hun beste wedstrijd bewaren voor waarneer het echt nodig is/was. Voor de wedstrijd zei vd vaart al dat het erop leek dat oranje eigenlijk al blij was met de halve finale . En zo zag het er ook uit de gehele wedstrijd. Na de 1-0 kwam nederland niet meer in het spel voor . De pingel kun je gewoon als je eerlijk bent geven . Raakt gewoon de speler . In de 2e helft leek het wat beter met oranje . Maar dat lag ook aan engeland ,die hadden al verlenging achter de rug . Dat ie dan nog valt is jammer . Koeman had het met wissels ook veel beter kunnen doen . Dus trots op oranje nee . Eigenlijk normaal gesproken al uit in de groepfase . Daarna een schema wat gunstig is,en nu eruit

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen