Fransen schuiven na enorme teleurstelling massaal één naam naar voren: 'Het is tijd'

9 juli 2024, 23:19
Foto: © Imago

Na de enorme teleurstelling voor Frankrijk in de halve finale van het EK tegen Spanje is het voor veel Fransen duidelijk: het tijdperk Didier Deschamps is voorbij. De huidige bondscoach loodste zijn land in 2018 naar de wereldtitel en vier jaar later naar een nieuwe WK-finale, maar heeft dit EK de hoge verwachtingen niet kunnen waarmaken. De Fransen weten al wie Deschamps moet gaan opvolgen: Zinedine Zidane.

De Franse bond stelde Deschamps na het zeer teleurstellend verlopen EK van 2012 aan als bondscoach. De 55-jarige oefenmeester staat dus al ruim twaalf jaar aan het roer bij Les Bleus. Tijdens het WK van 2014 in Brazilië moest Frankrijk in de kwartfinales nog z’n meerdere erkennen in Duitsland, maar twee jaar later kwam het tijdens het EK in eigen land al tot de finale. Daarin werd weliswaar met 1-0 verloren van Portugal, maar nog eens twee jaar later kroonden de Fransen zich in Rusland tot de beste van de wereld.

Artikel gaat verder onder video

Het succes in Rusland kreeg echter geen passend vervolg. Frankrijk won onder leiding van Deschamps nog wel een Nations League, maar werd tijdens het laatste EK al in de achtste finales na strafschoppen uitgeschakeld door Zwitserland en verloor in 2022 de WK-finale van Argentinië, eveneens vanaf elf meter. Na de nederlaag tegen Argentinië leek het huwelijk tussen Frankrijk en Deschamps ten einde, maar de nationale bond bleef vertrouwen houden in de inmiddels 55-jarige keuzeheer en verlengde diens contract tot en met het WK van 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Of Deschamps dan nog voor de groep staat, is zeer de vraag. Frankrijk reikte tijdens het EK in Duitsland weliswaar tot de halve finale, maar vraag niet hoe. De Fransen scoorden tot de halve finale tegen Spanje geen enkele veldgoal. Twee eigen doelpunten en een benutte strafschop door Kylian Mbappé bleken voldoende voor een plek bij de laatste vier. Deschamps kreeg gedurende het toernooi steeds meer kritiek over zich heen vanwege de saaie en vooral laffe manier van voetballen, maar hij bleef vasthouden aan de tactiek die hem in het verleden succes bezorgde. Tegen de Spanjaarden kwam Frankrijk er ondanks een vroege voorsprong echter niet aan te pas.

Einde Deschamps, Zidane als opvolger? Voor veel Fransen is het na de uitschakeling helder. De voormalig profvoetballer van onder meer Juventus en Real Madrid, die in 1998 wereldkampioen werd met zijn land, wordt al langer genoemd als droomkandidaat voor de functie van bondscoach. Zidane is al een paar jaar niet meer werkzaam als trainer. Hij stond gedurende zijn trainersloopbaan twee keer voor de groep bij Real Madrid, waar hij vooral tijdens zijn eerste periode heel succesvol was. Zo loodste hij de Spaanse grootmacht driemaal naar de eindzege van de Champions League.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

 • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Dropkick
Link gekopieerd!
  1
  + 1
avatar

Altijd weer de trainer ,de trainer die het moet ontgelden vind ik een waardeloze instelling als de man eruit getrapt word.

Danny86
Link gekopieerd!
  21
  + 1
avatar

Hij is net zoals koeman gedateerd. Het nieuwe voetbal heeft een andere spelopvatting nodig EN met de spelers die Frankrijk tot haar beschikking heeft moet je daar zeker meer uit kunnen halen. Hetzelfde geldt voor Nederland waar ouderwets gedateerd voetbal gespeeld wordt zonder en positie wisselingen, hoogdruk of goed positiespel. Het is alsof je kijkt naar het clubvoetbal van Koeman tot barca.. zonder de beleving die bij clubvoetbal hoort.

Link gekopieerd!
  19
  + 1
avatar

Op een gegeven moment moet er een keer een frisse wind waaien, is niets verkeerd aan. Vreemde ogen dwingen is dat toch

BENNINK24
Link gekopieerd!
  12
  + 1
avatar

Als je antie voetbal speelt , de verkeerde beslissingen te vaak neemt , tja ben je als trainer verantwoordelijk. Dan moet je gewoon vertrekken !!!

Humaxima
Link gekopieerd!
  19
  + 1
avatar

Hij heeft het toch niet slecht gedaan lijkt me en de boog kan niet altijd gespannen zijn. Op een haar na bijna 2 x achter elkaar wk.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen