AZ naar kwartfinale na doelpuntloos gelijkspel

20 maart 2014, 20:07

AZ heeft de kwartfinale van de Europa League bereikt. In Moskou werd in het duel met Anzhi Makhachkala niet gescoord. En dat was genoeg, aangezien de eerste wedstrijd met 1-0 werd gewonnen door de ploeg uit Alkmaar, die nog als enige Nederlandse club actief is in Europa. Mooi was het allemaal niet, maar AZ heeft het resultaat waar het voor kwam behaald.

De intenties van AZ waren al voor de aftrap duidelijk. Het belangrijkste was om de 1-0 voorsprong die stond na het eerste duel te verdedigen. De ploeg uit Alkmaar kwam met vijf verdedigers in het veld. Etiënne Reijnen begon als extra verdediger aan de wedstrijd, waardoor Celso Ortiz op de bank startte. De omstandigheden in Moskou, waar het duel werd gespeeld, waren niet ideaal. Het was koud, het veld was slecht en het stadion kon niet echt als sfeervol getypeerd worden. Maar datmaakte AZ weinig uit, het kwam naar Rusland om door te gaan naar de kwartfinale van de Europa League.

Het spel was in de eerste helft zoals verwacht niet om aan te zien. Anzhi was slordig en AZ probeerde het spel dood te maken. In de eerste drie kwartier kwam de thuisploeg niet verder dan wat afstandschoten en was AZ alleen dichtbij de openingstreffer door een goed ingeschoten vrije trap van Gudelj. Leuk voor de toeschouwers was het niet, maar het plan van AZ werkte in ieder geval goed.

In de tweede helft besloot Anhzi wat meer druk te gaan zetten. Daarmee werd het af en toe gevaarlijker voor het doel van AZ-doelman Esteban, maar ook AZ kreeg meer ruimte. Jóhannsson en Berghuis kregen meerdere mogelijkheden om het duel te beslissen, maar ze lieten dat na. Daarmee bleef het spannend. Zeker op het slechte veld in Moskou zou een balletje zo goed kunnen vallen.

Het bleef tot de laatste minuut interessant, maar dat kwam vooral door de stand. AZ had het zichzelf een stuk makkelijker kunnen maken, want ook in de slotfase waren er kansen. Opnieuw Berghuis had de bevrijdende treffer op zijn schoen, maar hij kreeg de bal niet langs doelman Kerzhakov. Aan de andere kant kwam Esteban in de laatste minuten nauwelijks in de problemen, al was het wel even schrikken toen Aliyev uit een vrije trap bijna raak schoot.

In de blessuretijd ging keeper Kerzhakov nog mee naar voren, waarna Anzhi de bal verloor en Berghuis voor een leeg doel kwam te staan. Mkrtchyan haalde hem uit frustratie neer, wat hem een rode kaart opleverde. Dat was de laatste actie van de wedstrijd, waarmee AZ de enige Nederlandse club in een Europees toernooi blijft.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen