Overzicht: hoogte- en dieptepunten van WK in Brazilië

Ger
14 juli 2014, 22:01

Vooraf waren er veel twijfels over het WK in Brazilië, maar na ruim vier weken verdwijnt het toernooi toch bij velen met een grote glimlach in de geschiedenisboeken. Het toernooi bracht veel vermakelijke wedstrijden, diverse prachtige doelpunten en sensationele uitslagen. Wat zullen we, naast uiteraard het onverwacht sterke Oranje, onthouden van het toernooi? FCUpdate.nl zet enkele opvallende zaken op een rijtje.

Luis Suarez liet op het WK helaas weer twee gezichten zien. De aanvaller bezorgde Uruguay met twee treffers de volle winst tegen Engeland, maar ging daarna zwaar over de schreef door zijn onbegrijpelijke hap in de schouder van Giorgio Chiellini. Niet alleen de beet, maar ook zijn reactie daarna stelde hevig teleur. Suarez deed alsof hijzelf het slachtoffer was geworden van een overtreding en liet aanvankelijk weten geen spijt te hebben van zijn waanzinnige gedrag. De oud-Ajacied werd eind juni voor negen wedstrijden geschorst en mag bovendien vier maanden geen voetbalgerelateerde activiteiten ondernemen. Het vormde voor FC Barcelona echter geen belemmering om Suarez voor zo'n negentig miljoen euro over te nemen van Liverpool.

Kameroen vloog met pek en veren uit het toernooi. Vooral het beschamende gedrag van Benoît Assou-Ekotto staat nog scherp op het netvlies. Hij zorgde voor bizarre beelden door een kopstoot uit te delen aan zijn ploeggenoot Benjamin Moukandjo. Het Afrikaanse land, dat geen enkel punt wist te veroveren, werd bovendien door Der Spiegel ernstig in verlegenheid gebracht. Het Duitse blad onthulde dat er sprake is geweest van matchfixing bij de WK-wedstrijd tegen Kroatië, waarop de FIFA een onderzoek begon. Ghana deed het met één puntje al niet veel beter. De spelers van The Black Stars staakten bovendien wegens het uitblijven van geld, waardoor de Ghanese bond zowaar een gênante 'cashvlucht' naar Brazilië stuurde, met meer dan drie miljoen aan boord.

{image[295857][left-half][]}Costa Rica was de grote verrassing in de kwartfinales van het WK. En dat terwijl de ploeg van aanvoerder Bryan Ruiz volgens velen de groepsfase niet eens zou overleven. Geen gekke gedachte, aangezien Uruguay, Italië en Engeland de opponenten waren. Costa Rica eindigde echter knap op de eerste plaats van de poule en won in de achtste finale vervolgens van Griekenland. Het sprookje eindigde een ronde later, al het Nederlands elftal uiteindelijk strafschoppen nodig om het duel te beslissen. "We kunnen met opgeheven hoofd naar huis. Het kan gebeuren dat je een penaltyreeks verliest. We hebben alles gedaan wat mogelijk was tegen een topland als Nederland", sprak keuzeheer Jorge Luis Pinto trots.

Bondscoach Louis van Gaal had bij Oranje op het WK een zeer gelukkige hand van wisselen. Zo scoorden onder meer Leroy Fer en Klaas-Jan Huntelaar cruciale doelpunten nadat ze binnen de lijnen waren gebracht. Van Gaal kreeg echter vooral lof na zijn bijzondere ingreep tijdens de kwartfinale tegen Costa Rica. Bankzitter Tim Krul verscheen in blessuretijd van de verlenging op het veld, als vervanger van Jasper Cillessen. De doelman van Newcastle United stopte stopte vervolgens twee strafschoppen en hielp het Nederlands elftal aan een plek bij de laatste vier. "Ik ben er trots op dat dit trucje iets heeft opgeleverd", zei Van Gaal na het duel. "Maar we wisten dit. Tim heeft een lange 'reach' en een beter verleden als het om strafschoppen gaat."

{image[296350][right-half][]}Javier Mascherano liep in de halve finale tegen Nederland een zeer opmerkelijke blessure op. De verdedigende middenvelder van Argentinië hield in de laatste minuut van de reguliere speeltijd Arjen Robben met een uiterste krachtinspanning van scoren af. Bij die ingreep, gaf Mascherano na afloop toe, liep hij een scheurtje in zijn anus op. "De pijn was verschrikkelijk", aldus de Argentijn. Desondanks was hij in de verloren finale tegen Duitsland gewoon weer van de partij. Ook Engeland kreeg te maken met opvallend blessureleed. Fysiotherapeut Gary Lewin vierde tegen Italië iets te uitbundig de treffer van Daniel Sturridge en verstuikte daarbij zijn enkel. Hij moest per brancard naar de catacomben van het stadion in Manaus worden afgevoerd.

In eigen land wilde Brazilië zich deze maand verzekeren van de zesde wereldtitel, maar het toernooi liep voor de Seleção op een bittere teleurstelling uit. De ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari bereikte nog wel de halve finale, maar daarin werd met hallucinerende cijfers verloren van Duitsland. In nog geen twintig minuten tijd kregen de Brazilianen toen vijf doelpunten om hun oren. De afsluitende troostfinale tegen Oranje leverde ook nog een ruime nederlaag op. De Braziliaanse ploeg was veel te afhankelijk van aanvaller Neymar en na zijn afhaken door een gebroken ruggenwervel bleef er slechts een middelmatige ploeg over. Dure krachten als David Luiz en Hulk vielen jammerlijk door de mand.

De scheidsrechters hadden de afgelopen weken op het WK een opvallend attribuut aan hun broek hangen: een spuitbus met witte spray. Bij vrije trappen kon zodoende op het gras letterlijk een lijn voor het muurtje worden getrokken. De bal zelf kwam ook in een halve cirkel van scheerschuim te liggen. Toeval of niet, maar de vrije trappen leverden in Brazilië nauwelijks succes op. Oranje-international Bruno Martins Indi zorgde tijdens het toernooi voor hilariteit toen hij boos reageerde op de scheidsrechter die het schuim over zijn schoenen spoot. De spray gaan we het komende seizoen overigens naar verwachting opnieuw zien. Het is de bedoeling dat het middel ook wordt ingezet in de Champions League en Europa League.

De mondiale eindronde op Zuid-Amerikaanse bodem leverde Duitsland het grootste succes op. Door Argentinië in de finale te verslaan verzekerde de Mannschaft zich van de vierde ster op de borst. Op de titel van de Duitsers valt weinig aan te merken. In tegenstelling tot vrijwel alle andere ploegen op het WK was bondscoach Joachim Löw niet afhankelijk van één sterspeler. Met Manuel Neuer, Mats Hummels, Toni Kroos en Thomas Müller beschikt Duitsland in iedere linie over uitmuntende internationals. Onze oosterburen speelden bovendien verzorgd en aanvallend voetbal. Gezien de relatief jonge gemiddelde leeftijd van de selectie is de kans groot dat de prijzenkast de komende jaren nog meer zilverwerk kan verwachten.

Door: Ger Hensen

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen