Willem II
1 – 1
Fortuna Sittard

Toelichting rechter: "Decemberbesluit was geen vrijbrief"

10 juni 2016 – De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaalde vrijdag dat de licentiecommissie van de KNVB niet verkeerd heeft gehandeld door FC Twente terug te zetten naar de Jupiler League wegens het financiële wanbeleid en bedrog van de afgelopen jaren. De toelichting, verspreid via Rechtspraak.nl, luidt als volgt.

Toelichting rechter: "Decemberbesluit was geen vrijbrief"

"In december 2015 heeft de KNVB een besluit genomen tot voorwaardelijke intrekking van de licentie voor betaald voetbal. Tussen de KNVB en FC Twente zijn vervolgens afspraken gemaakt over nader onderzoek. De club dacht dat zij niet gestraft zou worden als zij misstanden uit het verleden voor 1 mei 2016 zou melden. Volgens de rechter had FC Twente het Decemberbesluit niet als een vrijbrief mogen opvatten. De licentiecommissie mocht consequenties verbinden aan de uitkomsten van het onderzoek."

"Volgens FC Twente mag de KNVB als straf een club niet terugzetten naar de Jupiler League. De rechter oordeelt dat de KNVB dat in dit geval wel mag doen. De KNVB vindt de intrekking van de licentie voor profvoetbal een passende straf, maar het zou ook het faillissement van FC Twente kunnen betekenen. De KNVB heeft daarom besloten de club terug te zetten naar de Jupiler League. De KNVB heeft bij haar beslissing rekening gehouden met de inspanningen van FC Twente voor een nieuwe toekomst en de belangen van de medewerkers, financiers en supporters. De rechter oordeelt dat de KNVB in redelijkheid tot deze maatregel heeft kunnen komen."

"De KNVB stelde ter zitting dat FC Twente niet ontvankelijk in haar vordering verklaard moet worden omdat zij eerst de procedure bij de beroepscommissie moet afwachten voordat zij bij de voorzieningenrechter aanklopt. De rechter oordeelt dat FC Twente wel ontvankelijk is omdat er een spoedeisend belang is."

Eredivisie

gerelateerd