Vrienden Nijland en Jans willen oude tijden laten herleven

20 juni 2017, 19:18   Bijgewerkt: 20 juni 2017, 19:45

"Dit is een bijzondere persconferentie", waren de woorden die Hans Nijland dinsdagmiddag rond 16.30 uur sprak in een overvolle business lounge in het Noordlease Stadion. De algemeen directeur van FC Groningen nam opperbest gestemd plaats naast Ron Jans. Niet alleen zijn vriend en zeer gewaardeerde oud-trainer, maar ook zijn nieuwe technisch manager. Per 1 juli bekleedt Jans deze voor hem nieuwe functie. 

Oude tijden herleven

"Hier zijn we hartstikke trots op", zegt Nijland, met een glas champagne in zijn hand. Als de Groningse bestuurder het glaswerk neerzet, heet hij Jans van harte welkom. "We gaan voor één jaar met elkaar in zee, maar hebben de wederzijdse intentie om weer voor een heel lange periode met elkaar samen te werken." Dat deden Nijland en Jans namelijk al vaker. De twee goedgebekte vrienden - dat zijn ze absoluut, zo gaven ze vol waardering aan - hebben veel geschiedenis samen.

Nijland gaf de toen nog relatief onervaren Jans in 2002 de kans als hoofdcoach van Groningen en wat volgde werd niets minder dan geschiedenis. Onder het bewind van de twee groeide de club van een degradatiekandidaat uit tot een subtopper. Van de verhuizing van het klassieke Oosterpark naar de moderne Euroborg tot het spelen van Europees voetbal: de club zat, met geweldenaren als Erik Nevland en Luis Suárez, in volle bloei.

Hans Nijland

Hans Nijland

Een goed paard én een goede ruiter?

Dan komt Jans aan het woord, met een glimlach van oor tot oor. Geen zenuwen, maar glunderende oogjes, wat hem tekent als mens. "Dit is geen vreemde bodem voor mij", zegt de nieuwe technisch manager. Drie maanden geleden ging het balletje rollen, tijdens een diner. "We gingen op een maandag bij Hans eten. 'Die wil iets. Hoe lang zal het duren voordat hij ergens mee komt?', dacht ik. Het duurde drie seconden", lacht Jans, die uiteindelijk dus een nieuwe samenwerking bezegelde. "Ik heb ook uitgebreid gesproken met Ernest Faber en Peter Jeltema, met wie de samenwerking helaas verzandde. Met Faber komt het wel goed; ik ga echt niet op zijn stoel zitten. We gaan samen proberen om iets moois op te bouwen."

"Ik heb jaren het voorrecht gehad om te werken met iets wat begon met dat ene spelletje, mijn passie. Als trainer begon ik echter al steeds meer dingen uit handen te geven. Ik was steeds meer aan het leiddinggeven en aan het communiceren in plaats van het uitvoeren. Het is daarom misschien goed om wat anders te doen. Er is een hoop te ontdekken. Ik wil stimuleren, aandacht geven, inspireren, samenwerken en mezelf uitdagen om niet altijd hetzelfde te doen", aldus Jans, die afsluit met een grote slok champagne en vervolgens gefeliciteerd wordt door flink wat mensen. Zij hopen allemaal dat de combinatie Groningen/Jans opnieuw een groot succes wordt.

Door: Koen Jans // foto bovenin: FC Groningen

Voor de samenwerking in 2002:

[photo,107101,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen