Ajax versus PSV: wie heeft de beste spelers?

10 december 2017, 08:00   Bijgewerkt: 8 december 2017, 16:27

In de strijd om de titel staat er zondagmiddag om 16.45 uur een zeer belangrijk gevecht op het programma. Ajax gaat proberen de achterstand op PSV te verkleinen, terwijl de koploper bij winst een gat van dertien punten slaat. FCUpdate.nl blikt vooruit, door de vermoedelijke basisopstellingen van beide ploegen tegen elkaar af te wegen.

Een kanttekening bij dit stuk: los van het feit dat het teamaspect niet meegerekend is, is het uiteraard nog niet helemaal zeker met welke elf namen coaches Marcel Keizer en Phillip Cocu op de proppen komen. Bij Ajax is Maximilian Wöber nog een twijfelgeval, terwijl Amin Younes, Daley Sinkgraven, Mitchell Dijks en Nick Viergever er sowieso niet bij zijn. Keizer zal door zijn volle lappenmand jaloers zijn op collega Cocu die bij PSV over een fitte spelersgroep beschikt.

Vermoedelijke opstellingen

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber, Dijks; Schöne, Ziyech, Van de Beek; Neres, Dolberg, Kluivert.

PSV: Zoet; Arias, Schwaab, Isimat-Mirin, Brenet; Hendrix, Pereiro, Van Ginkel; Lozano, De Jong, Locadia.

André Onana versus Jeroen Zoet

Ajax 0,5 - 0,5 PSV

Joël Veltman versus Santiago Arias

In het doel is de strijd in onze ogen gelijkwaardig, voor de positie van rechtsback is het in onze ogen een ander verhaal. Santiago Arias heeft op deze plaats een streepje voor op Joël Veltman. De 25-jarige Colombiaan geeft gemiddeld 1,5 key passes, een pass waar een grote kans uit komt, per negentig minuten. Bij zijn leeftijdsgenoot Veltman is dat getal met 0,9 een stuk lager. Bovendien staat Arias al op twee assists in dit Eredivisie-seizoen en was Veltman nog niet één keer de aangever bij een doelpunt. De Ajacied kwam in tegenstelling tot Arias echter al wel een keer tot scoren. Desondanks geven wij de voorkeur aan de PSV'er.

Ajax 0,5 – 1,5 PSV

Matthijs de Ligt versus Daniel Schwaab

Ajax 1-5 – 1,5 PSV

Maximilian Wöber versus Nicolos Isimat-Mirin

Het was de afgelopen jaren wisselvalligheid troef bij Nicolas Isimat-Mirin, maar de Fransman begint zich steeds meer te ontpoppen tot een betrouwbare verdediger. Zijn hoogtepunt was de winnende goal tegen PEC Zwolle. Uit tegen VVV-Venlo verviel hij enkele weken daarvoor echter weer in oude fouten door opzichtig een tegenstander vast te pakken en een penalty weg te geven. Dat kwam hem op kritiek van Phillip Cocu te staan, maar het kwartje lijkt inmiddels gevallen bij de Fransman. Desondanks geven wij hier de voorkeur aan Ajacied Maximilian Wöber. De pas negentienjarige Oostenrijker heeft zich uitstekend aangepast is niet meer weg te denken uit het basisteam van Ajax.

Ajax 2,5 – 1,5 PSV

Deyovaisio Zeefuik versus Joshua Brenet

Ajax 2,5 – 2,5 PSV

Lasse Schöne versus Jorrit Hendrix

Het is uiteraard nog maar wachten welk middenveld Keizer zal componeren voor het duel met PSV, maar wij gaan er vanuit dat Lasse Schöne wederom de meest verdedigende man in de linie zal zijn. Vorige week was de Deen met twee rake vrije trappen nog belangrijk voor Ajax. Daarmee hebben we ook meteen zijn grootste kracht te pakken. Met het scorend vermogen zit het wel goed bij Schöne, die dit seizoen al zes keer heeft gescoord. Zijn collega bij PSV, Jorrit Hendrix, staat op één. Het is echter te kort door de bocht om alleen vanwege deze statistiek voor Schöne te kiezen. Zijn negen jaar jongere positiegenoot bij PSV was al vier keer aangever, tegenover twee assists van Schöne. Ook qua intercepties troeft Hendrix de Deen af met 2,0 tegenover 1,2. We vinden het dan ook gerechtvaardigd om een gelijkspel te noteren.

Ajax 3 – 3 PSV

Donny van de Beek versus Marco van Ginkel

Ajax 3 – 4 PSV

Hakim Ziyech versus Gastón Pereiro

Dan de twee aanvallende middenvelders: Hakim Ziyech van Ajax en Gastón Pereiro van PSV. Beide spelmakers moeten vanaf de middenlinie voor de aanvallende impulsen zorgen en duidelijk is dat Ziyech meer op voorgrond treedt dan zijn Uruguayaanse collega. Ziyech levert per wedstrijd 4,4 key passes af, Pereiro 2,6. Pereiro kwam tot dusver wel vaker tot scoren dan Ziyech (5 om 3). Dat is opvallend, aangezien de Marokkaan gemiddeld het dubbele aantal schoten lost. Dit punt geven we echter aan Ziyech, die met zijn kwaliteiten gewoon de beste aanvallende middenvelder van de Eredivisie kan worden genoemd.

Ajax 4 – 4 PSV

David Neres versus Hirving Lozano

Ajax 4 – 5 PSV 

Kasper Dolberg versus Luuk de Jong

Het is nog geen sinecure wie beide coaches zondag in de spits zullen opstellen, maar wij rekenen op Kasper Dolberg en Luuk de Jong. Opmerkelijk: beide spitsen staan gezamenlijk pas op vijf goals, de helft van de productie van Lozano. Daarmee is meteen het probleem van beide coaches duidelijk. Bij Ajax is Dolberg na een lastige fase terug in de basis, waar hij weer de voorkeur krijgt boven Klaas-Jan Huntelaar. Echt lekker gaat het echter nog niet met de Deen. Tekenend is het feit dat hij als spits tijdens de monsterscore bij NAC Breda (0-8) zijn naam niet terugzag op het scorebord. Bij PSV is Luuk de Jong bezig aan een opmerkelijke revival, maar het lijntje is dun. Vorige week werd hij nog gepasseerd tegen Sparta, maar maakte hij als invaller wel de enige goal. We kiezen hier voor een gelijkspel.

Ajax 4,5 – 5,5 PSV

Justin Kluivert versus Jürgen Locadia

Ajax 4,5 – 6,5

De uitslag: 4,5 - 6,5 voor PSV

Ajax – PSV begint zondag om 16.45 uur en is te volgen via de liveticker op FCUpdate.nl 

Door: Remco Jacobi

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen