Sjaak Swart wordt tachtig: "Prachtig dat ik dat haal"

1 juli 2018, 09:38

Voormalig topvoetballer Sjaak Swart viert over twee dagen zijn tachtigste verjaardag en is dolblij dat hij die fraaie leeftijd gaat aantikken. De Ajax-man telt zijn zegeningen en blijft positief over zijn voormalig ploeggenoot en vriend Johan Cruijff.

Op de website van Ajax vertelt Swart hoe hij het vindt dat hij over twee dagen tachtig wordt. "Ik heb zin in mijn verjaardag", zegt Swart. "Volgens mij wordt het druk, maar dat is alleen maar mooi. Ik hoef geen cadeaus. Het is al prachtig dat ik de 80 haal. Veel van mijn oude ploeggenoten hebben het helaas niet gered. Johan, Pietje, Gerrie en nog veel meer van de jongens met wie we de wereld hebben veroverd. Ik denk wel aan de dood, maar niet de hele tijd hoor. Als je een tv-programma kijkt bijvoorbeeld en er overlijdt iemand: dan besef je dat je zelf al zo oud bent. Dan vraag je je af wanneer het gebeurt. "

Swart blijft de loftrompet steken over Johan Cruijff, met wie hij bi Ajax geweldige jaren beleefde. "Ik was de beste nummer 8 van Ajax, maar Johan was veruit de beste voetballer in ons elftal. Geen discussie over mogelijk. Ik zag hem spelen toen hij nog bij de welpen zat, hij had alles in zich om een grote te worden. Meteen toen Johan bij het eerste kwam, was hij al bijdehand, haha. In het begin konden we hem nog in toom houden. Dan zeiden we nog: effe je mond houden kleintje, maar dat duurde niet lang. Ik kon heel goed met Johan opschieten. In het veld wisten we precies van elkaar hoe en waar we de bal wilden hebben: we waren een twee-eenheid."

De relatie tussen beide buitenspelers is altijd goed geweest, benadrukt Swart. "Johan was echt een vriend. Tijdens onze carrière, maar ook zeker daarna. De laatste jaren, als hij in Nederland was, belde hij vaak op en kwam hij bij mij in de box naar Ajax kijken. Vond-ie prachtig, dan konden we heerlijk ouwehoeren over alles. Over het Ajax van nu, over het Ajax van vroeger. Over hoe wij speelden. Ons belangrijkste doel was om het publiek te vermaken. Het was gewoon altijd een bombardement richting de goal van de tegenstander. Daar kwamen de mensen voor naar het stadion."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen