Sterk Italië maakt favorietenrol waar

12 juni 2006, 22:48

Italië en Ghana hebben de vierde dag van het WK in Duitsland een geweldig slotakkoord gegeven. In Hannover legden beide ploegen een fraaie wedstrijd op de mat, waarbij de Italianen zich iets sterker en efficiënter toonden dan de frivole en bij vlagen bikkelharde Afrikanen. Door doelpunten van Pirlo en invaller Iaquinta won de ploeg van bondscoach Lippi het boeiende duel met 2-0.

Een scherp moment van Francesco Totti zorgde in de eerste helft voor het verschil. De aanvallende middenvelder was, ondanks het feit dat hij naar eigen zeggen slechts 70% fit is, door trainer Marcello Lippi in het basiselftal opgenomen. Totti speelde slechts een handvol wedstrijden sinds hij enkele maanden geleden zijn kuitbeen brak, maar tegen Ghana toonde hij aan dat hij een absolute meerwaarde kan zijn.

In de voorgaande eindtoernooien kwam Totti vooral in beeld door een rode kaart (tegen Zuid-Korea, WK 2002) en een schorsing op basis van televisiebeelden (tegen Denemarken, EK 2004), maar vandaag was hij op dreef. Nadat hij met enkele vrije trappen en corners al voor veel gevaar gezorgd had, zag hij na veertig minuten vanuit een ooghoek dat Andrea Pirlo bij een hoekschop volledig vrij stond op de rand van het Ghanese strafschopgebied. Totti gaf de bal aan Pirlo, die wel raad wist met de schotkans: 1-0.

In de loop van de tweede helft bleef het duel zeer goed en boeiend, maar de Ghanezen gingen ook steeds harder spelen. Zo werd Francesco Totti uit de wedstrijd geschopt en maakte centrumverdediger Kuffour een belachelijke overtreding op invaller Iaquinta. Kuffour vouwde de enkel van de spits dubbel, op het moment dat er al lang gefloten was voor buitenspel. Ghana mocht niet klagen dat geen rode kaart kreeg, maar aan de andere kant mocht de ploeg zich wél beklagen dat het geen strafschop kreeg na een duw van De Rossi tegen Asamoah Gyan.

Waar Perrotta faalde, was Iaquinta vlak voor tijd wel succesvol. De spits van Udinese profiteerde optimaal van een te korte terugspeelbal van Kuffour en passeerde Kingson. Hiermee was de beslissing gevallen. Ghana was, ondanks het feit dat het een uitstekende wedstrijd op de mat gelegd had, geklopt. De ploeg zal hierdoor zaterdag moeten winnen van het sterke Tsjechië om kans te houden om plaatsing voor de tweede ronde. Italië daarentegen kan met een gerust hart toeleven naar het duel met de Verenigde Staten.