Ajax is heel licht favoriet voor de ontmoeting met Dinamo Kiev

22 augustus 2018, 09:00   Bijgewerkt: 21 augustus 2018, 23:16

Als we de cijfers mogen geloven, dan is Ajax de favoriet in het tweeluik met Dinamo Kiev. Het verschil met de ploeg uit Oekraïne is weliswaar klein, maar met het thuisvoordeel zijn de Amsterdammers favoriet. Ten opzichte van de vorige keer in 2010 (toen Ajax als laatste Nederlandse club de voorronde van het miljardenbal overleefde) is de opponent in elk geval wel flink veranderd. In samenwerking met Remiqz blikt FCUpdate.nl vooruit op het treffen in de Johan Cruijff ArenA.

Bestond de Oekraïnse voorhoede destijds nog uit Andriy Yarmolenko, Artem Milevsky en Andriy Shevchenko, zijn de namen ditmaal een stuk minder aansprekend. Viktor Tsygankov is de man met de hoogste EPI-waarde en wordt ook door de buitenwacht bestempeld als 'wonderkind' en de 'nieuwe Yarmolenko'. De twintigjarige 'nummer tien' geeft kleur en smaak aan het elftal, waar de aanval qua EPI's net boven de twee andere linies uitsteekt. Dat is best bijzonder, omdat met Dieumerci Mbokani en Júnior Moraes twee veelscorende aanvallers zijn vertrokken. Artem Besiedin en Benjamin Verbic worden ditmaal voorin in het elftal verwacht, gesteund door talent Tsygankov.

WK-gangers

Waar Ajax 'last' had van WK-gangers die terugkeerden en transfers die laat rondkwamen, heeft Dinamo Kiev daar weinig problemen mee. Tomasz Kedziora zat wel bij de voorselectie van Polen, maar viel na enkele oefenwedstrijden af. Alleen Josip Pivaric was lange tijd actief op het WK: hij was bij Kroatië regelmatig invaller, al bleef hij tegen Frankrijk in de finale negentig minuten op de bank. Wel beschikt de formatie over een flink aantal gerespecteerd internationals van Oekraïne, maar dat land ontbrak in Rusland.

Cijfers

Over de hele linie heeft Ajax in de verwachte opstelling een nét een lagere EPI (3123 om 3120 voor de Oekraïners) dan Dinamo. Achterin is Kiev sterker, terwijl Ajax op het middenveld en aanvallend de strijd wint op basis van EPI's. Als ook het ECI wordt meegewogen in de betrouwbare voorspeller van Remiqz, komt er een mooie winkans uit voor Ajax: namelijk 41%. De kans dat er een gelijkspel uitrolt in Amsterdam is 29% en voor een overwinning van Dinamo Kiev staat hetzelfde percentage (29%).

Vermoedelijke opstelling: Boiko (2850), Kedziora (3409), Burda (2709), Kádár (3128), Pivaric (2994), Sydorchuk (2955), Shepelev (2924), D. Garmash (3359), Tsygankov (3512), Biesiedin (3255), Verbic (3263)

Ben jij de beste voetbalkenner van FCUpdate.nl? Speel dan mee GRATIS mee in onze subleague als voetbalmanager en win mooie prijzen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen