Kroniek: de Messi-gekte in Eindhoven in alle bijzondere vormen

29 november 2018, 14:30

Eindhoven was de laatste dagen in de ban van Lionel Messi. Het voelde alsof de kleine Argentijn op staatsbezoek was in Brabant. Iemand van het kaliber Barack Obama of de Paus, als je de gekte mag geloven. Van het vliegveld, naar het hotel tot aan het stadion en weer terug. Iedereen wilde een glimp opvangen van de superster. Groot, klein, jong en oud. PSV-fan of niet. De Messi-gekte in Eindhoven gevat in een kroniek.

Vanaf de eerste minuut dat FC Barcelona landde in Nederland, ging het over Messi. Als de eerste man op de maan 'zette hij voet aan de grond' in Nederland. Zelfs Uruguayaan Gastón Pereiro was vol lof over de man uit het rivaliserende land. Op de wedstrijddag zijn er meer shirts te zien van Messi dan pakweg Luuk de Jong. Omroep Brabant heeft zelfs de vraag of je 'je eigen cluppie moet steunen of je met open mond naar Messi moet kijken'.

16.24 uur: Terwijl de Barcelona-spelers nog rustig aan hun sportmaaltijd zitten, stroomt de rij langs het Pullman-hotel in Eindhoven vol. En nee, niet op de hotelkamer van Messi. Ook niet in de lobby. Nee, buiten. Achter een hek, in de regen. Starend naar de lege bus van Barcelona. Fans staan met een mobieltje in de hand alsof de kleine Argentijn ieder moment een plaatsje kan zoeken in de bus, terwijl hij in werkelijkheid nog ontspannen op de warme hotelkamer zit. Aanstalten om naar het stadion te gaan, is er zeker niet. En de meeste diehards staan er al een enkele uren. Als het moet, zouden ze alles laten lopen om hun plekje vooraan bij het hek te behouden.

17.17 uur: Niet alleen in Eindhoven gaat het over Messi. Ook op diverse nationale radiozenders gaat hij over de tong. Radio 10 in dit geval, waar Luuk van den Braak, de sidekick van Rob van Someren tijdens 'Somertijd' hardop droomt om de aanvaller voor het eerst 'in het echt' in actie te zien. Hij had ook al een poging gewaagd om naar Barcelona te reizen, maar door problemen met de vliegtuigen destijds - zowel in Amsterdam als de door hem verplaatste vlucht vanuit Brussel - komt hij niet in Catalonië aan. "Dat heeft me vooral veel geld gekost", lacht hij. Ditmaal moet het gebeuren. Hij kijkt er enorm naar uit en hij is niet de enige.

18.31 uur: Het stadionplein loopt vol. Als je afgaat op het aantal Messi-shirtjes waan je je eerder in Barcelona dan in de voetbalhoofdstad van Brabant. Gelukkig word je bij de patatkraam al snel uit die waan geholpen. 'Da gaot dr goe in', verzekert een ietwat breed uitgevallen man van een jaar of veertig. Z'n PSV-tatoeage verraadt dat hij fan is van PSV, maar zijn namaak Messi-shirt doet anders vermoeden. 'Hedde gij 't al heurd? Messi speelt nie', roept de man vanachter de friteuse. Alsof gestoken door een wesp schrikt de PSV-fan. 'Dè minde ge nie, hé.' Een bulderende lach bevestigt dat hij het inderdaad niet weet. Een salvo aan Brabantse scheldwoorden volgt, waarna de mond wordt gevuld met de volgende frieten.

19.39 uur: 'JA! Messi speelt!' Bijna niemand in de overvolle perszaal kijkt er van op. De in grote getale meegereisde Catalaanse journalisten eten onverstoorbaar door van de door PSV geserveerde paella. Dat kon na de spaghetti van tegen Internazionale natuurlijk niet uitblijven. 'Ze spelen met alle grote namen, wát een opstelling', het groepje journalisten steekt het enthousiasme niet onder stoelen of banken. Want journalist of niet, Messi blijft Messi. Ook bij FOX Sports en Hélène Hendriks gaat het over de kleine Argentijn. 'Hadden we hem nou wel of niet aangevraagd?', vraagt de eindredacteur aan de presentatrice. 

{image[330654][right-half][]}20.31 uur: Een klein beetje paniek. Waar PSV al ruim een kwartier volop bezig met de warming-up, is bij de Catalanen alleen Marc-André Ter Stegen nog maar in actie gekomen. Van de veldspelers ontbreekt ieder spoor. Voor er echt zorgen kunnen komen, krijgt Michael van Gerwen de microfoon. Hij is in het stadion en laat weten PSV te steunen tegen Messi. Want ja, ook de darter beseft hoe goed de Argentijn is. Terwijl Van Gerwen uitlegt dat hij geen enkel verband ziet tussen Messi en zichzelf - gelukkig verstaat de Argentijn geen Nederlands met Brabants accent - betreedt Barca mét Messi het veld. Een kleine opluchting op de tribunes. De fanatieke warming-up van PSV geniet opeens een stuk minder aandacht.

21.00 uur: Er is afgetrapt. Barcelona speelt de bal rond. Messi is vooral bezig met zijn aanvoerdersband. Los, vast, los. Hoger, lager. Het zit hem niet lekker. Terwijl de Catalanen de bal in de ploeg houden, is Messi de eerste dertig seconden ongevaarlijk gebleven. Dat is overigens niet gek, want hij heeft amper nog wat gedaan. Na ruim veertig seconden zit de aanvoerdersband eindelijk goed. Die pakt de achterhoede van PSV toch maar weer even mee.

21.45 uur: 'Messi heeft zijn dag niet.' De conclusie van de PSV-fans klinkt zelfverzekerder dan Mark Rutte lang over het afschaffen van de dividendbelasting. Hoewel hij weliswaar een paar kansjes krijgt, is de aanvoerder van de Catalanen tot dusver nog wat ongelukkig. Net als PSV overigens, dat al twee keer de paal heeft geraakt. Terwijl de supporters nog genieten van hun pintje, beraamt Messi zich over de tweede helft. Kauwgom kauwend komt hij de kleedkamers uit, terwijl Guus Meeuwis door de boxen schalt.

22.14 uur: Een appje van een collega.

- Messi nog steeds niet uit de broekzak vandaan, hé?

                                                                                        Haha, als ik nu nee zeg, scoort ie vast. Maar vooruit: nee.

23.14 uur: In de mixed zone staan meer Catalaanse camera's dan Nederlandse. Terwijl de eerste PSV'ers zich melden, is Messi nog ergens in de gangen van het stadion. Bij elke Barça-speler die de hoek om komt en door de tent moet - die in de Champions League-campagne fungeert als mixed zone - gaan alle hoofden naar rechts. Zucht. Wéér geen Messi. Na de tent moeten de Barca-spelers nog een stuk naar de bus. Opnieuw staan er rijen mensen langs het stuk van nog geen twintig meter. Hoe bekender de speler, hoe harder het gegil als ze de hoek om komen. Aan het einde van de mixed zone staat een Catalaanse jongen, die erin slaagt om met vrijwel elke Barca-speler op de foto te gaan. Voor PSV'ers gaan de vragen over de CL, maar toch ook zeker over Messi. Wat was hij goed, hé. Bij zo'n doelpunt ben je kansloos. En wie is eigenlijk de gelukkige met zijn shirt?

{image[330656][right-half][]}23.43 uur: Als alle grote sterren en ook coach Ernesto Valverde de weg door de tent al hebben gevonden en een steward grapt dat Messi niet via deze weg komt, neemt de hoop van de fans buiten op een Argentijnse glimp met de minuut af. Maar dan toch! Gehuld in een rood trainingspak, rugzakje om, een koffertje achter zich en natte haren beent Messi door de mixed zone. Anders dan bij ieder ander lopen er drie mannen van de beveiliging mee, die ruim baan maken. 'We need some space', snauwt een van hen richting de stewards van dienst. Het gegil om Messi aan het einde van de mixed zone helpt: de Catalaanse jongen slaagt erin om een selfie te nemen, gevolgd door een handdruk. Enkele seconden later is Messi de hoek om. De échte fans die zijn blijven wachten, worden beloond. Harder gegil dan bij alle andere spelers daarvoor opgeteld loopt Messi richting de bus. Veel tijd is er niet meer voor de fans, de captain is als allerlaatste - met uitzondering van een verdwaald staflid dat op het nippertje voorkomt dat hij de bus mist.

Na enkele meters langs journalisten en fans, al ging dat in Eindhoven de laatste dagen grotendeels gepaard, stapt Messi de spelersbus in. Terug naar het hotel en naar Catalonië. De Messi-gekte is over, althans in Eindhoven. Want circus Messi reist uiteraard gewoon weer door.

[photo,118541,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen