Ajax wint in beker wél van Heerenveen en is simpel halve finalist

24 januari 2019, 22:44   Bijgewerkt: 24 januari 2019, 23:00

Ajax is donderdag gelukt wat zondag in de Eredivisie niet lukte: winnen van sc Heerenveen. Ajax leek vastbesloten zich niet voor de tweede keer te stoten aan dezelfde steen en maakte in de eerste helft al korte metten met de Friezen: 3-0. Na de pauze schakelden de Amsterdammers een tandje terug, maar kwam ondanks een late treffer van Pelle van Amersfoort niet in de problemen. Mede omdat Andre Onana de pingel van Sam Lammers nog stopte in de slotfase (3-1).

Met het 4-4 gelijkspel van afgelopen zondag nog vers in het achterhoofd werd door menig voetbalsupporter uitgekeken naar deze kwartfinale in de KNVB Beker. Kon Ajax dit keer wel scherp voor de dag komen of zou Heerenveen een nóg grotere stunt in huis hebben? Heerenveen begon in ieder geval met dezelfde namen, terwijl bij Ajax doelman Kostas Lamprou niet meer in de basis stond. De Griek, die werd uitgefloten tijdens de warming-up, maakte zondag geen zekere indruk en moest zijn plaats weer afstaan aan de teruggekeerde André Onana. Verder maakte Lisandro Magallán zijn basisdebuut namens de Amsterdammers - en deed dat verdienstelijk. 

Onana had het donderdagavond in de Johan Cruijff ArenaA een stuk rustiger dan Lamprou. Ajax zette vanaf het begin hoge druk en liet Heerenveen geen moment in de wedstrijd komen. De Friezen konden alleen maar tegenhouden en mochten met de uiteindelijke 3-0 ruststand niet eens klagen. Ajax was oppermachtig geweest en legde zo nu en dan heerlijke aanvallen op de mat. Noussair Mazraoui zorgde voor de openingstreffer, Donny van de Beek maakte de andere twee goals. Ajax was heer en meester en had de zaken al op orde na 45 minuten.

De 3-0 net voor rust betekende de beslissing in de wedstrijd, want een comeback zat er voor Heerenveen in de resterende 45 minuten niet in. Ajax nam wat gas terug, maar bleef de sterkste ploeg op het veld. Het had al snel de definitieve genadeklap uit kunnen delen, ware het niet dat Blind verzuimde om Warner Hahn te passeren. Tot twee keer toe schoot hij recht op de doelman af: de keeper, die ook in de eerste helft een knappe redding had op een kopbal van Klaas-Jan Huntelaar, kon zich zo nog een beetje onderscheiden.

In het laatste kwartier beet Heerenveen wat meer van zich af. Zo schoot Arber Zeneli maar net naast en invaller Nemanja Mihajlovic vond Onana op zijn weg in de korte hoek. Ajax riep dat een beetje over zichzelf af, het had verzuimd om verder uit te lopen en liet de teugels duidelijk vieren. Uiteindelijk leidde dat zelfs tot een tegentreffer. Rechtsback Rasmus Kristensen speelde de bal terug, pardoes in de voeten van Pelle van Amersfoort. De middenvelder keek waar Onana stond en krulde de bal even simpel als prachtig in de lange hoek: 3-1.

Opstellingen en beoordelingen*:

Ajax: André Onana 7, Rasmus Kristensen 5, Matthijs de Ligt 6.5, Lisandro Magallán 6, Daley Blind 7.5, Noussair Mazraoui 6.5 (30. Lasse Schöne 5), Frenkie de Jong 6.5, Donny van de Beek 7, Hakim Ziyech 6.5 (46. Davis Neres 5), Klaas-Jan Huntelaar 5, Dusan Tadic 7 (75. Vaclav Cerny -).

sc Heerenveen: Warner Hahn 5, Sherel Floranus 5, Daniel Høegh 6, Kik Pierie 5, Lucas Woudenberg 5, Stijn Schaars 5.5 (63. Rodney Kongolo 5), Pelle van Amersfoort 6.5, Michel Vlap 5 (75. Jordy Bruijn -), Mitchell van Bergen 5 (69. Nemanja Mihajlovic 5.5), Sam Lammers 5, Arber Zeneli 6.

Man of the match: Daley Blind

*Spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

[photo,119769,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen