Ajax neemt in De Kuip revanche voor blamage en is bekerfinalist

27 februari 2019, 22:38   Bijgewerkt: 27 februari 2019, 23:22

Ajax heeft zich dankzij een 0-3 overwinning op Feyenoord overtuigend gerevancheerd voor de 6-2 nederlaag van vorige maand in de competitie. De Amsterdammers waren in De Kuip duidelijk te sterk voor Feyenoord en via Matthijs de Ligt, Nicolas Tagliafico en Donny van de Beek was er ook op het scorebord geen twijfel mogelijk wie in Rotterdam de beste was. Voor de hoofdstedelingen wacht naast de titelstrijd en de Champions League-return tegen Real Madrid nog een kans op een prijs, want de overwinning zorgt ervoor dat Ajax de eerste bekerfinalist is. Voor het behoudens het eerste kwart machteloze Feyenoord eindigt het seizoen in mineur, al mogen de Rotterdammers zich bij de openingstreffer beklagen bij arbiter Kevin Blom.

Het altijd beladen treffen tussen beide ploegen kreeg wegens het competitieduel van eerder dit kalenderjaar extra lading. Feyenoord vernederde in De Kuip de Amsterdammers destijds met 6-2 en zorgde daarmee voor een afgang van ongekende weerga en een deuk in het voor de winter opgebouwde zelfvertrouwen van de Ajacieden. De gasten uit de hoofdstad spraken daarom voorafgaand aan de Bekerklassieker over 'revanche nemen' en 'dingen rechtzetten.'

Dat moest voor de Amsterdammers gebeuren tegen een Feyenoord dat verdedigend wat mutaties kende. Cuco Martina en Jan-Arie van der Heijden vormden het verdedigingsblok centraal achterin. Zij moesten Dusan Tadic in toom houden, want Erik ten Hag koos voor de Champions League-variant voorin. Klaas-Jan Huntelaar en Kasper Dolberg begonnen zodoende op de bank, terwijl bij Feyenoord Robin van Persie de voorkeur kreeg ten opzichte van Nicolai Jorgensen.

Hoewel Ajax ongetwijfeld de intentie had om het spel te maken in de openingsfase, begon Feyenoord aanmerkelijk sterker in De Kuip. Binnen tien minuten kreeg het twee opgelegde kansen om André Onana te passeren. Eerst schoot Sam Larsson na een steekpass van Van Persie op de paal en een minuut later blokte Matthijs de Ligt op knappe wijze een schot van de ervaren Rotterdamse captain, die zijn laatste Klassieker speelde.

In een slordige eerste helft had Feyenoord zijn zaakjes lange tijd goed op orde. Ajax kwam er lang niet doorheen, maar werd bij het naderen van Kevin Bloms rustsignaal wel steeds gevaarlijker. Eerst was het Hakim Ziyech die met een van richting veranderd afstandsschot de binnenkant van de doelpaal, pal voor rust viel wel de openingstreffer, al had die nooit mogen tellen. Matthijs de Ligt, die zijn honderdste duel voor Ajax speelde, kopte uitstekend raak uit een hoekschop. Blom ging luttele seconden voor de treffer echter in de fout, want Dusan Tadic was degene die de bal over de achterlijn van Feyenoord werkte. De arbiter gaf echter een doeltrap, maar een corner en omdat de VAR bij zulke momenten niet mag ingrijpen, ging Feyenoord rusten met een achterstand: 0-1.

Kort na de hervatting was het duel al beslist en viel er op de treffer ditmaal niets af te dingen. Nicolas Tagliafico schoot met rechts keurig raak nadat de verdediging van Feyenoord apathisch reageerde op een weer ingebrachte kopbal na een corner. Kon er voor rust gewezen worden naar Blom, hier moesten de Feyenoorders vooral naar zichzelf kijken.

Hoewel Feyenoord onder meer Nicolai Jørgensen binnen de lijnen bracht, werd het geen enkel moment meer spannend in De Kuip. Buitenspelers Steven Berghuis en Larsson bleven onzichtbaar in het restant van het treffen, waarin Ajax niet meer in de problemen kwam. De Ajacieden namen zodoende revanche voor de blamage in hetzelfde stadion van een maand eerder, plaatst zich als eerste ploeg voor de bekerfinale en zorgt ervoor dat het Feyenoord-seizoen er een zonder prijs en zonder elan wordt.

Opstellingen en beoordelingen*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 6; Jeremiah St. Juste 6, Cuco Martina 5,5, Jan-Arie van der Heijden 5, Calvin Verdonk 5,5 (73. Ridgecaino Haps -); Jordy Clasie 6,5, Jens Toornstra 4,5, Tonny Vilhena 6; Steven Berghuis 5, Robin van Persie 6 (66. Nicolai Jorgensen 6), Sam Larsson 5,5.

Ajax: André Onana 6,5; Noussair Mazraoui 6, Matthijs de Ligt 7,5, Daley Blind 6,5, Nicolás Tagliafico 7; Lasse Schöne 6, Donny van de Beek 6,5 (84. Dani de Wit -), Frenkie de Jong 7,5; Hakim Ziyech 6, Dusan Tadic 6, David Neres 6 (79. Kasper Dolberg -).

Man of the match: Matthijs de Ligt

*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen