Schutterend Feyenoord moet vrezen na verlies tegen Willem ll

16 maart 2019, 22:15

Feyenoord heeft zaterdagavond in eigen huis averij opgelopen in de strijd om de derde plaats. Tegen Willem ll kwamen de Rotterdammers tot twee keer toe op voorsprong, maar dankzij een zeer wankele verdediging bleek dat niet voldoende. De bezoekers uit Tilburg kwamen op gelijke hoogte via Fernando Lewis, waarna Alexander Isak matchwinner werd: 2-3. Vlak voor tijd kopte Nicolaï Jørgensen de gelijkmaker nog binnen uit een corner, maar de VAR greep in en dat doelpunt werd ongeldig verklaard.

De thuisploeg had in de beginfase van het duel de overhand. Met name Orkun Kökcü wilde zijn basisplaats kracht bij zetten en legde veel bravoure in zijn spel. Desalniettemin keek Feyenoord na een minuut of tien bijna tegen een achterstand aan, toen Jan-Arie van der Heijden zich liet aftroeven door Isak. Kenneth Vermeer kwam echter vlug uit zijn doel en voorkwam met een voet een tegentreffer.

Feyenoord leek hier van wakker te schrikken, want het was zelf dichtbij succes toen Robin van Persie een heerlijke pass van Sam Larsson ineens op doel volleerde. Doelman Wellenreuther was kansloos geweest, maar helaas voor Van Persie vloog de bal over. Niet veel later kon het publiek in De Kuip alsnog smullen, toen Berghuis de bal uit een vlijmscherpe counter op weergaloze wijze over de nét iets te ver voor zijn goal staande Wellenreuther heen lepelde. Het was een verdiende voorsprong voor de gastheren, maar lang genieten konden de Rotterdammers niet. Een minuut of vijf na de treffer van Berghuis kreeg Feyenoord een corner niet weg, waardoor Heerkens eenvoudig de 1-1 tegen de touwen kon werken.

De tegentreffer leidde tot zichtbare frustratie bij Giovanni van Bronckhorst, die zag dat zijn ploeg weer opnieuw moest beginnen. Richting de rust kreeg Feyenoord nog twee grote kansen, maar kopballen van Van Persie en Botteghin wilden het doel niet in.

Diezelfde Botteghin was in de beginfase van het tweede bedrijf dan toch de gevierde man. Uit een hoekschop kopte hij ditmaal namelijk wel raak, Feyenoord daarmee een nieuwe voorsprong bezorgend. Opnieuw was de vreugde echter van korte duur, want de Braziliaan was nog niet klaar met juichen of collega-verdediger Fernando Lewis trok de stand alweer gelijk. Opstomend over de rechterflank werd hem geen strobreed in de weg gelegd, waardoor hij besloot zijn geluk maar eens te beproeven en de bal richting tweede paal te sturen. Vermeer stond aan de grond genageld en zag het leer aan zijn neus voorbij het doel in rollen: 2-2.

Daarmee was de Rotterdamse ellende nog maar net begonnen, want een minuut of twee na de gelijkmaker kwam Willem ll voor het eerst op voorsprong. Isak werd aangespeeld door Damil Dankerlui, sneed als een mes door de schutterende Feyenoord-verdediging heen en knalde onberispelijk de 2-3 tegen de touwen. Even later leek het ook nog 2-4 te worden, maar Diego Palacios stond buitenspel op het moment van scoren.

Feyenoord raakte bijzonder gefrustreerd door die, op het oog onnodige, achterstand en er leek even niets meer te lukken voor de Rotterdammers. Vlak voor tijd leek invaller Jørgensen vervolgens alsnog het vege lijf te redden voor zijn ploeg, maar de VAR had een lichte overtreding gezien van de spits en riep arbiter Van Boekel naar de zijlijn. De Limburger ging mee met de lazing van zijn collega in Zeist en dus keerde Willem ll met een lichtelijk onverdiende zege huiswaarts (2-3).

Opstellingen en beoordelingen:*

Feyenoord: Kenneth Vermeer 5.5; Cuco Martina 5.5, Eric Botteghin 4.5, Jan-Arie van der Heijden 4, Ridgeciano Haps 5; Jordy Clasie 4 (74. Nicolaï Jørgensen -), Orkun Kökcü 5.5 (74. Jens Toornstra -), Tonny Vilhena 6; Steven Berghuis 6, Robin van Persie 6, Sam Larsson 6.

Willem ll: Timon Wellenreuther 6; Fernando Lewis 6.5, Jordens Peters 6, Freek Heerkens 6.5, Diego Palacios 6; Vurnon Anita 6, Renato Tapia 6.5, Daniel Crowley 6 (85. Dries Sadikki -); Marios Vrousai 6, Alexander Isak 7, Vangelis Pavlidis 6 (62. Damil Dankerlui 6.5).

Man of the Match: Alexander Isak

*Spelers moeten ten minste twintig minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling