Xavi stopt en wil trainer worden in de geest van Johan Cruijff

2 mei 2019 – Er komt een einde aan de imposante carrière van Xavier Hernández, beter bekend als Xavi. De 39-jarige middenvelder van het Qatarese Al-Sadd heeft dat donderdag aangekondigd in een brief. Na het seizoen in Qatar gaat hij zich storten op een carrière als trainer. Zijn belangrijkste inspiratiebron is Johan Cruijff, wiens filosofie hij wil gaan uitdragen.

Xavi stopt en wil trainer worden in de geest van Johan Cruijff

De 39-jarige middenvelder is bezig aan zijn laatste maanden als profspeler, zo laat hij weten. De Spanjaard debuteerde in het seizoen 1998/1999 onder Louis van Gaal bij FC Barcelona en ontpopte zich vervolgens tot een jarenlange sterkhouder van de grootmacht. Hij kwam in totaal tot 767 wedstrijden voor Barcelona en pakte een imposant aantal prijzen. Met zijn club greep hij acht kampioenschappen, drie bekertitels en zegevierde hij vier keer in de Champions League. Het WK voor clubs won hij twee keer. Met Spanje was de spelmaker daarnaast eveneens succesvol. Hij won de EK's van 2008 en 2012 en won het WK in 2010.

In 2015 besloot Xavi zijn carrière te vervolgen bij Al-Sadd in Qatar. Dat is zijn laatste werkgever, aangezien hij in de zomer stopt als profspeler. De 39-jarige Spanjaard gaat zich storten op een carrière als trainer. 'Dit is mijn laatste seizoen als speler, maar ik kijk er naar uit om te zien wat de toekomst voor mij als trainer gaat brengen', schrijft Xavi in een brief.

Hij wil zich volledig gaan storten op een carrière als trainer. 'Mijn filosofie als coach weerspiegelt de stijl die we jarenlang hebben ontwikkeld onder invloed van Johan Cruijff en La Masía', meldt Xavi. 'Ik vind het leuk om de teams het initiatief in het veld te zien nemen, voetballen om aan te vallen en terug te keren naar de essentie van waar we allemaal dol op zijn in onze kindertijd: balbezit.'

Eredivisie

gerelateerd