Groenen schiet Oranjevrouwen in verlenging naar de WK-finale

3 juli 2019, 23:49   Bijgewerkt: 4 juli 2019, 00:16

Voor het eerst in de historie heeft het Nederlands vrouwenelftal de finale van een WK bereikt. Na een lange slijtageslag bleek Oranje fitter dan Zweden en sloeg het in verlenging toe via Jackie Groenen. Zij schoot de vrouwen naar de finale door vanaf een meter of twintig de goed keepende Hedvig Lindahl te passeren: 1-0. Aan de overkant hield Sari van Veenendaal de nul, zij had met uitstekende reflexen Oranje op de been gehouden. In de finale wachten zondag de Verenigde Staten.

Richting de WK-finale was Zweden de laatste horde voor Oranje en daarmee misschien ook wel de zwaarste. Hoewel Nederland had afgerekend met Japan, had Zweden in de knock-outfase Canada verslagen en vervolgens ook titelfavoriet Duitsland naar huis gestuurd. De verliezend WK-finalist van 2003 miste wel een van de belangrijke speelsters, Fridolina Rolfö zat een schorsing uit. Aan de kant van Nederland werd ook een wissel toegepast: Lineth Beerensteyn speelde in plaats van de tot nu toe tegenvallende Shanice van de Sanden.

De aanval van Oranje oogde daarmee wat sterker, Beerensteyn liet zien dat ze in de basis hoorde tijdens de sporadische momenten dat ze aan de bal kwam. Want de vrouwen van Sarina Wiegman konden niks klaarspelen voorin en mochten bij rust blij zijn dat Sari van Veenendaal na ha eerste goede redding in het veld bleef ondanks dat Sofia Jacobsson op haar hand stond. In het restant greep van Veenendaal namelijk nog twee keer in. Ze sloeg een vrije trap van Magdalena Eriksson uit het doel en redde met de voet op een inzet van Lina Hurtig, de vervangster van Rolfö.

Waar Zweden in de eerste helft de betere ploeg was, ging het na de pauze meer gelijk op. Ook in kansen, want beide landen raakten in de eerste twintig minuten het aluminium. Aan Zweedse kant was het Nilla Fischer die na een corner met een diagonaal schot de paal trof, aan Nederlandse kant kopte Vivianne Miedema uit een hoekschop via doelvrouw Lindahl op de paal.

Ook in het laatste kwartier van de officiële speeltijd ging het redelijk op en neer. Wel ging de spanning de boventoon voeren en werd het spel steeds slordiger. Toch kwamen er voor de nummers acht en negen van de wereldranglijst nog mogelijkheden. Bij Zweden schoot routinier Kosovare Asllani over en belandde een vrije trap van Eriksson op het dak van het doel. Voor Nederland was het bijna invalster Van de Sanden die raak schoot, maar opnieuw hield Lindahl haar doel schoon met een puike redding.

Na 95 minuten stond het dus nog 0-0 en zodoende kwam er een verlenging in Lyon. Daarin bleek Oranje het fitst, Zweden kwam niet meer aan voetballen toe. Het was Oranje dat domineerde en uiteindelijk via Groenen het net vond. In minuut honderd passeerde ze Lindahl door na een pass direct van buiten het strafschopgebied vol uit te halen.

De knal van Groenen bleek de winnende, want Zweden kon er in de laatste twintig minuten geen echt slotoffensief meer uitpersen. Oranje was zelf nog dichter bij een goal, de goed ingevallen Roord raakte het zijnet, Miedema kopte naast en Van de Sanden schoot naast. De gemiste kansen deden er uiteindelijk niet meer toe, want na 128 (ernstige blessure Kosovare Asllani) minuten vond de scheidsrechter het mooi geweest. Nederland plaatste zich voor de WK-finale en treft daarin de Verenigde Staten. De aftrap voor de strijd om het goud is zondag om 17.00 uur.

Opstelling Nederland:

Sari van Veenendaal, Desiree van Lunteren, Stefanie van der Gragt, Dominique Bloodworth, Merel van Dongen, Sherida Spitse, Jackie Groenen, Daniëlle van de Donk, Lineth Beerensteyn (72. Shanice van de Sanden), Vivianne Miedema, Lieke Martens (46. Jill Roord).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen