Vormer en Vilhena zijn goud waard, FC Basel vliegt eruit

13 augustus 2019, 23:17   Bijgewerkt: 14 augustus 2019, 10:01

Ruud Vormer en Tonny Vilhena hebben hun clubs op weg geholpen naar de laatste voorronde van de Champions League. Vormer maakte een enorm belangrijke gelijkmaker voor Club Brugge tegen Dinamo Kiev en Vilhena bracht Krasnodar op het spoor van de wederopstanding tegen FC Porto. Ook was er slecht nieuws voor het Nederlandse voetbal: het Oostenrijkse LASK Linz schakelde FC Basel uit.

Dinamo Kiev - Club Brugge* 3-3

Vormer ontpopte zich tot de grote held van Club Brugge. De oud-Feyenoorder maakte in de slotfase de kostbare 2-2. Immers, Club Brugge had het heenduel in België met 1-0 gewonnen. In de 88 minuten daarvoor leken de Belgen nog te sneuvelen. Kiev kwam tot twee keer op toe op voorsprong dankzij doelpunten van Vitaly Buyalsky en Vladimir Shepelev. Ook na de gelijkmaker van Vormer werd het nog billenknijpen, omdat Brandon Mechele in extra tijd zijn eigen doelman passeerde. Na de 3-3 van Loïs Openda in de 95ste minuut kwam alles op zijn pootjes terecht.

FC Porto - Krasnodar* 2-3

Na de 1-0 in Rusland leek de Champions League-droom voor Krasnodar voorbij. Maar de club van Vilhena en Younes Namli - hij zat negentig minuten op de bank - zorgde voor een stunt in Dragao. Daarvoor gaf Vilhena het startsein. Een afgeslagen hoekschop schoot hij al in de derde minuut tegen de touwen. Amper een half uur later stond het 0-3 door treffers van Shapi Suleymanov. Porto kwam nog dichtbij met doelpunten van Zé Luis en Luis Diaz, maar daarna was Krasnodar op tijd bij de les en kan het de poulefase ruiken.

LASK Linz* - FC Basel 3-1

Basel zat PSV nog dwars, maar kon het over twee wedstrijden niet bolwerken tegen LASK Linz. Na de 1-2 nederlaag in Zwitserland werd het vanavond 3-1 voor Linz. In het kader van de coëfficiëntenlijst is dat een slechte ontwikkeling voor Nederland. Linz pakt door de zege punten voor de UEFA-ranking en daarnaast houdt het Oostenrijkse voetbal kans op twee clubs in de poulefase van het miljardenbal. Linz moet nog één voorronde overleven, terwijl Red Bull Salzburg al rechtstreeks is geplaatst.