Zwak AZ incasseert nieuwe domper bij onrustig Twente

15 februari 2020, 21:41

AZ heeft na een teleurstellende week verrassend met 2-0 verloren van FC Twente. Nadat er in de KNVB-beker werd verloren van NAC, was de ploeg van Alfons Arts vandaag niet in staat een vuist te maken tegen de Tukkers, bij wie het afgelopen week ook erg rumoerig was. De Alkmaarders lieten helemaal niets zien, kwamen al vroeg op een 2-0 achterstand en maakten ook later geen moment aanspraak op een resultaat.

Beide ploegen kenden een roerige voorbereiding op deze wedstrijd, hetzij niet op dezelfde schaal. AZ werd namelijk, na een week waarin het niet in actie kwam, verrassend uitgeschakeld door NAC Breda in de KNVB-beker. Bij FC Twente waren de problemen niet enkel op voetbalgebied. Naast het feit dat de fans niet tevreden zijn met het vertoonde spel, bleken zij evenmin tevreden met het feit dat Wout Brama week in, week uit op de tribune plaats moest nemen. In uitgelekte gesprekken kwam naar voren dat het clubicoon door assistent-trainer Sander Boschker werd gezien als een 'splijtzwam' in de selectie en dat ook Garcia niet tevreden over hem was. Het was dan ook enigszins verrassend dat de 33-jarige middenvelder vandaag op de bank mocht plaatsnemen.

Hij zag vanaf zijn nieuwe zitplek hoe de thuisploeg na slecht uitverdedigen van basisdebutant Ramon Leeuwin de eerste kans kreeg. Waar Ajax-huurling Noa Lang de bal misschien af had moeten spelen, ging hij voor eigen kans, en slechts het aluminium van de lat stond een zeer vroege voorsprong van de Tukkers in de weg. AZ was in deze periode van de wedstrijd nog iets sterker, maar kon heel weinig afdwingen. De bal werd vaak lang achterin rondgespeeld, het tempo lag erg laag en er was niemand die in staat leek een creatieve oplossing te bedenken. De vleugelspelers Stengs en Idrissi deden hier wel een poging toe, maar zij werden vaak door twee of zelfs drie man verdedigd, en konden daarom ook weinig toevoegen aan het spel.

Na een korte tijd was het echter FC Twente dat het heft in handen nam. De ploeg van Gonzalo Garcia was erg fel, zowel in de aanval als in verdediging. Door hoog druk te zetten dwong het veel fouten bij de tegenstander af, en omdat de Alkmaarders traag waren in de opbouw, konden eventuele gaten vrij snel dichtgelopen worden. In de aanval werd vooral gegokt op de uitbraak, waarbij de andere basisdebutant, Queensy Menig, samen met Lang een zeer bruikbaar wapen was. Veel kansen werden er, naast voorgenoemde kans van Lang, echter niet gecreeërd, omdat de passing niet zuiver was.

Uiteindelijk viel het eerste doelpunt van de wedstrijd nadat er ongeveer vijfentwintig minuten gespeeld waren. FC Twente kreeg een vrije trap, omdat Teun Koopmeiners de bal vanaf dichtbij tegen de hand kreeg. Deze werd genomen door Giorgi Aburjania, die Bizot geen kans gaf om te redden en de bal prachtig in de linkerbovenhoek krulde. Vijf minuten later viel gelijk de 2-0 voor de geplaagde thuisploeg: nadat Menig de bal makkelijk afnam van Koopmeiners, kon de buitenspeler ongehinderd doorlopen, waarna hij de bal tegendraads achter doelman Bizot schoot. De Twentse storm ging daarna weer liggen, maar omdat AZ op het middenveld fout op fout bleef stapelen, hoefde de thuisploeg niet heel veel moeite te doen om toch de bovenliggende partij te blijven.

Arne Slot moet in de rust een donderspeech hebben gehouden, maar deze leek niet doorgedrongen te zijn tot zijn spelers. De concentratie leek afwezig en in de eerste minuten van de tweede helft kreeg de thuisploeg via Menig, Julio Plezueguelo en Lang uitgelezen mogelijkheden om de 3-0 te maken en daarmee de wedstrijd in het slot te gooien. Bizot was echter de enige speler van AZ die wel op zijn post was, en hield AZ daarmee op de been.

Naarmate de tweede helft vorderde, toonden de Alkmaarders zich langzaamaan weer iets meer op de helft van de tegenstander. Dit deed het met een soort 3-5-2 opstelling, waarbij de Jonas Svensson en de ingevallen Yukinari Sugawara als vleugelspelers fungeerden, en Myron Boadu en de eveneens ingevallen Ferdy Druijff samen het spitsenduo vormden. De thuisploeg gaf AZ iets meer ruimte om te voetballen. Dit leidde tot een aantal mogelijkheden, waarvan de grootste voortkwam uit een kopbal van Dani de Wit, maar Drommel speelde zeer degelijk, en vaak hoefde hij niet eens in actie te komen wegens een goed spelend verdedigend blok.

Uiteindelijk leek FC Twente wat moegestreden en was het voornaamste doel het rekken van tijd, maar ondanks weinig echte aanvallende intenties van de Tukkers en dus veel balbezit en druk van AZ, werd er geen echt gevaar meer gesticht. Zo houdt Twente na een rumoerige week de punten zeer verrassend in eigen huis, en kan het gat tussen AZ en Ajax deze week groeien tot 6 punten.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Twente: Joël Drommel 6; Calvin Verdonk 6,5, Julio Pleguezuelo 7, Peet Bijen 6, Giovanni Troupée 6; Giorgi Aburjania 6,5, Oriol Busquets 5,5, Lindon Selahi 6 (93. Jesse Bosch -); Noa Lang 7, Haris Vuckic 5,5, Queensy Menig 6,5  (88. Rafik Zekhnini -).

AZ Alkmaar: Marco Bizot 7; Owen Wijndal 5, Stijn Wuytens 5,5 (37. Yukinari Sugawara), Ramon Leeuwin 4,5, Jonas Svensson 5 (79. Zakaria Aboukhlal -); Teun Koopmeiners 4, Dani de Wit 5, Jordy Clasie 4,5; Oussama Idrissi 5 (46. Ferdy Druijff 6), Myron Boadu 4,5, Calvin Stengs 5.

Man of the match: Marco Bizot

*: speler moet minimaal twintig minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen