Suriname krijgt nul op rekest voor Donk, Leeerdam en Jozefzoon

21 oktober 2020 – Suriname heeft een flinke tegenvaller te verwerken gekregen. Het ambitieuze voetballand kreeg voor zes spelers weliswaar groen licht van de FIFA om ze te gebruiken als international, maar ook een flink aantal voetballers mag nog niet uitkomen voor de Natio omdat de aanvragen werden afgewezen. Dat ging bijvoorbeeld om Ryan Donk, Florian Jozefzoon, Diego Biseswar, Mitchell Donald, Kelvin Leerdam en Miquel Nelom.

Suriname krijgt nul op rekest voor Donk, Leeerdam en Jozefzoon

Dat schrijft De Telegraaf. Onder andere Ryan Koolwijk, Dion Malone en Damil Dankerlui kregen toestemming om als Nederlander in het nationale team van Suriname te voetballen, maar veelal de grotere namen niet. "Het probleem zit hem in die leeftijd, omdat jongens als Donk en Leerdam met Jong Oranje eindrondes van Onder 21-toernooien hebben gespeeld, toen ze net 22 waren. Daarom zijn die aanvragen afgewezen. Dat vind ik erg krom", laat bondscoach Dean Gorré in de ochtendkrant weten.

Lees ook: Dankerlui en Koolwijk vrijgegeven voor ambitieus Suriname

Dat heeft te maken met de nieuwe regel: spelers die 21 jaar of jonger waren toen ze bindende interlands speelden voor een land, mogen nog switchen – zelfs na maximaal drie interlands. Maar na hun 21ste is de FIFA dus wél erg streng, ook als het gaat om wedstrijden in dus bijvoorbeeld Jong Oranje.

"Het is een regel die is bedoeld om spelers meer kansen te geven om van voetbalnationaliteit te veranderen, maar dat pakt op deze manier niet goed uit. Door die leeftijdsgrens is het een slechte regel", stelt Gorré, die aangeeft dat juristen vanuit Suriname nog naar de zaak kijken en dat het zeker nog geen uitgemaakte zaak is.

Eredivisie

gerelateerd