Het jaar van... FC Groningen: rentree Robben geeft jaar extra glans

29 december 2020, 07:30   Bijgewerkt: 28 december 2020, 23:27

Alle wedstrijden uit de Eredivisie, Europese competities en KNVB Beker in 2020 zitten erop. Het was een ontzettend roerig jaar, zonder nationale prijzen, zonder KNVB Bekerfinale, zonder Johan Cruijff Schaal. Toch gebeurde er genoeg om de balans per club over te maken. In deel X: FC Groningen.

2020 gaat het jaar in als de comeback van Arjen Robben bij FC Groningen. Hoewel de buitenspeler vrijwel de minste minuten maakte van alle spelers in de A-selectie, schreef hij met zijn terugkeer geschiedenis en ging hij heel de wereld over. Een prachtig gebaar, dat de club financieel een belangrijke opsteker gaf in coronatijd. FC Groningen werd keihard geraakt door de crisis en moest mede daarom personeel ontslaan.

Want vanuit huis zagen de fans FC Groningen uitstekend presteren. Danny Buijs kiest niet voor de mooiste manier van voetballen, maar wel eentje die uitstekende resultaten oplevert, helemaal in de wetenschap dat er veel jeugd in zijn ploeg staat. Desondanks kende de club een van de beste seizoensstarten ooit en dingt het meer dan serieus mee naar Europees voetbal. Met zeges op Ajax en AZ liet de ploeg zien ook nog eens voor verrassingen te kunnen zorgen.

De thuisnederlaag tegen Heracles Almelo was na vier duels op rij een forse domper, maar dat is vooralsnog in een incident – net als de bekeruitschakeling tegen FC Emmen. Met zeventien (!) spelers in de A-selectie van 23 jaar of jonger kan Buijs bovendien rustig doorbouwen en ten opzichte van vorig seizoen heeft FC Groningen ondanks het vertrek van enkele basisspelers alweer een stapje kunnen zetten. Laat staan als ook Robben weer helemaal fit en inzetbaar wordt in de tweede seizoenshelft… 

Het hoogtepunt: de comeback van Arjen Robben

Behalve een journalist die niemand serieus nam, lekte de comeback van Arjen Robben naar FC Groningen niet uit. En dat terwijl het nieuws vervolgens heel de wereld over ging. Het schitterende gebaar van de buitenspeler werd helaas nog geen sportief succes, maar de financiële voordelen, de aandacht voor de club FC Groningen en de ongekende clubliefde in deze barre tijd zijn zeker wel blijven hangen. Ook zonder Robben presteert de ploeg van Danny Buijs uitstekend, maar wat zal iedereen de 96-voudig international van Oranje nog een sportief succesje gunnen in de tweede seizoenshelft.

{image[344767][right-half][]}De beste aankoop: Jørgen Strand Larsen

De eerste wedstrijden werd de Noorse spits (20) hard aangepakt. De aanvaller zou te traag zijn, geen goede handelingssnelheid hebben en voor de goal niet goed genoeg zijn in de afronding. Maar nadat hij tegen Fortuna en VVV-Venlo eindelijk gescoord had, bleek hij tegen Feyenoord opeens al bijna onmisbaar voor FC Groningen. De spits kreeg vakantie en werd node gemist. Niet veel later volgde voor hem zijn eerste oproep voor Noorwegen en waren er hele mooie woorden van Erling Haaland voor Strand Larsen, met wie de topschutter zich wel zag samenspelen bij Noorwegen. Met vijf goals en vier assists zijn er ook prima cijfers en is de kans zomaar groot dat FC Groningen het geïnvesteerde miljoen veelvuldig gaat terugverdienen.

De tegenvaller: gedwongen ontslagen

Zo mooi als de komst van Arjen Robben, zo droevig het bericht begin mei toen FC Groningen gedwongen mensen moest ontslaan. Wouter Gudde zag dat de club relatief hoge kosten had buiten het spelersbudget om en werd door de coronacrisis gedwongen om in te grijpen. Binnen de hechte club een bom die ontplofte en het betekende voor hondstrouwe werknemers een hard einde van hun periode bij de plaatselijke FC. Recent gaf Gudde aan dat het voor hem een van de moeilijkste beslissingen was in zijn loopbaan, maar ook dat het financieel broodnodig was. Derhalve een vervelend dieptepunt.

{image[339649][left-half][]}De doorbraak van: Daniel van Kaam

Met Joël van Kaam, Tomas Suslov, Remco Balk en nog tal van andere talenten, wordt de uitstekende jeugdopleiding van FC Groningen steeds beter vertegenwoordigd in het eerste elftal. In de persoon van Daniël van Kaam is dat eigenlijk al het geval: de twintigjarige controleur is een vaste kracht bij de noorderlingen en maakte bijna de meeste minuten van alle spelers in de A-selectie. Tegen RKC Waalwijk maakte hij ook nog eens recent zijn eerste treffer voor FC Groningen: voor de jeugdopleiding van FCG is het te hopen dat er nog meer 'Van Kaampjes' volgen en dan hebben we het niet alleen over zijn broertje Joël.

Eredivisie-cijfers

Duels: 22

Zeges: 11

Gelijke spelen: 3

Nederlagen: 8

Doelcijfers: 23 voor, 23 tegen

Grootste zege: FC Groningen – RKC Waalwijk 2-0 (12 december 2020), Fortuna Sittard – FC Groningen (25 oktober 2020)

Grootste nederlaag: FC Groningen – PSV 1-3 (13 september 2020), FC Twente – FC Groningen (25 september 2020), Feyenoord – FC Groningen 2-0 (8 november 2020), Willem II – FC Groningen 3-1 (28 februari 2020)

Topscorer: Ahmed El Messaoudi (6 goals)

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen