Willem II
0 – 0
RKC Waalwijk

Fortuna zet fraaie reeks voort op bezoek bij PEC Zwolle

16 januari 2021 – Fortuna Sittard blijft haar sensationele serie van overwinningen voortzetten. Met goed spel wonnen de Limburgers ook van PEC Zwolle (0-2), de vijfde zege in een successie onder Sjors Ultee. Na een 0-0 ruststand maakten Zian Flemming en invaller Mats Seuntjes het verschil voor de Fortunezen, die naar de elfde plaats stijgen op de ranglijst.

Fortuna zet fraaie reeks voort op bezoek bij PEC Zwolle

In de huidige stand van de Eredivisie is het verschil tussen PEC en Fortuna nihil. PEC staat op de twaalfde plek en heeft één puntje meer dan Fortuna, dat inmiddels is opgeklommen naar de dertiende plek. Beide ploegen verloren midweeks met het minimale verschil van de twee clubs uit Rotterdam. De ploeg van John Stegeman kon niet voor een stunt zorgen in de Kuip en Fortuna verslikte zich in eigen huis in Sparta.

Het Ultee-effect was in ieder geval nog niet verdwenen bij Fortuna, want zijn ploeg speelde een ijzersterke eerste helft in het MAC³PARK Stadion. Met dank aan de veldbeheerders van PEC kon Fortuna er aardig op los voetballen. De ploeg van Ultee schoot al na tien minuten twee keer op doel en verdiende vijf hoekschoppen, maar allemaal zonder succes. Naarmate de eerste helft vorderde en Fortuna met de minuut de druk opvoerde op de nerveuze defensie van PEC, kwamen er grote mogelijkheden. Flemming had de grootste kans. De aanvallende middenvelder profiteerde van een fout van Van Polen, maar schoot oog in oog met Michael Zetterer tegen de Duitse doelman en liet na om Fortuna op voorsprong te zetten. Daarnaast zag Emil Hansson zijn krulschot via de lat over het doel van Zetterer vliegen. Het was een wonder te noemen dat de eerste helft met de brilstand werd afgesloten.

In de 57e minuut werd het ijs dan eindelijk gebroken. De felbegeerde en verdiende treffer voor de uitploeg kwam op naam van niemand anders dan Flemming. Met een fenomenaal schot krulde hij de bal achter PEC-doelman Zetterer, die lang stand kon houden maar dit keer zowaar kansloos was. Hij maakte daarmee zijn zesde goal van het seizoen en is nu clubtopscorer samen met Sebastian Polter. Flemming heeft nu in zestien eredivisieduels voor Fortuna drie keer zo vaak gescoord als in zijn 25 duels voor PEC (twee doelpunten).

De geel-groenen zakten richting het einde van de wedstrijd automatisch steeds verder terug op haar eigen helft. De ploeg uit Sittard had namelijk in zestien Eredivisiewedstrijden nul keer de nul gehouden en wilde dus heel graag de zege over de streep trekken. Mike van Duinen kon die droom verpesten, want de aanvaller had de gelijkmaker op de schoen. Yanick van Osch ontpopte zich tot reddende engel voor de Fortunezen door de inzet van de spits van Zwolle katachtig te keren. De misser van Mike van Duinen kwam de thuisploeg heel duur te staan, want een minuut later deelde Fortuna de genadeklap uit. Seuntjens omspeelde Zetterer en werkte de bal voor een leeg doel binnen.

Dankzij de comfortabele 0-2 overwinning op PEC, heeft Fortuna sinds 1 december al zestien punten bij elkaar gesprokkeld. Een ongekende reeks die geen einde lijkt te krijgen. Volgende week zal Ajax op bezoek gaan bij de Limburgers.

Opstellingen en beoordelingen*:
PEC Zwolle:
Michael Zetterer 7.5, Sai van Wermeskerken 5 (84. Reza Ghoochannejhad –), Sam Kersten 4.5 (61. Yuta Nakayama 5.5), Bram van Polen 4, Kenneth Paal 4, Thomas Lam 4, Dean Huiberts 5 (61. Immanuel Pherai 5), Rico Strieder (78. Clint Leemans –); Eliano Reijnders 5 (61. Virgil Misidjan 5.5), Pelle Clement 5.5, Mike van Duinen 5.5.

Fortuna Sittard: Yanick van Osch 6; Mickaël Tirpan 6 (87. Clint Essers –) (59. Branislav Ninaj 5,5), Martin Angha 6, Roel Janssen 6, George Cox 6.5 (74. Lazaros Rota); Tesfaldet Tekie 6, Zian Flemming 7 (74. Mats Seuntjes –); Ben Rienstra 6.5, Emil Hansson 6.5 (87. Arian Kastrati –), Sebastian Polter 7, Lisandro Semedo 5.5 (74. Jorrit Smeets –).

Man of the Match: Zian Flemming
*spelers moeten minimaal twintig minuten spelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Eredivisie

gerelateerd